stimuleringsfonds creatieve industrie
dummy
toekenningen

toekenningen

Bekijk hier de projecten die het Stimuleringsfonds ondersteunde op gebied van architectuur, vormgeving, digitale cultuur en alle mogelijke cross-overs.
index.jpeg

Regeling Internationalisering Tentoonstelling

Van Hollandse streekdracht naar Helsinki en terug

Tess van Zalinge, 2020

€18.400
Tess van Zalinge is geselecteerd en uitgenodigd door Helsinki Fashion Week om haar aankomende collectie op het hoofdprogramma te presenteren. De Helsinki Fashion week vindt online plaats in 27 juli tot en met 1 augustus 2020. Het thema van de modeweek is 'transparency en collaboration'. Tijdens de periode vooraf aan de week is elke designer individueel uitgelicht en krijgen ze individuele mentor sessies en designer sessies. Daarnaast is ze gekoppeld aan een 3D virtual designer die samen met de door de ontwerper gemaakte collectie virtueel maakt voor de Helsinki Fashion Week presentatie. Met haar aankomende collectie ontwikkelt van Zalinge ze zich verder op het gebied van streekdracht en bijbehorende ambacht technieken. Door nieuwe kennis en innovatie poogt ze een nieuwe laag te creëren in haar eigen signatuur en in ambachten uit Hollandse streekdracht. Hiervoor werkt ze samen met Textiel lab en het Nederlands Openlucht Museum. Ze zal hierbij bewust geen rekening houden met de opgelegde grenzen van streken en wil juist het experiment aangaan met onverwachte combinaties tussen kennis, ambacht, duurzaamheid en design. Hiertoe onderzoekt ze nieuwe samenwerkingen. Transparantie is het tweede thema van de online modeweek. Middels verschillende activiteiten en een tentoonstelling na afloop bij Fashion for Good in Amsterdam, wil ze haar opgedane kennis binnen de ontwerpprocessen, en ervaringen van de samenwerking verder delen. Ten slotte hoopt ze met haar deelname nieuwe paden te creëren voor de Nederlandse creatieve industrie in Scandinavië.
walden.jpeg

Regeling Internationalisering Tentoonstelling

Walden

Schloss Hollenegg For Design, 2020

€8.500
Walden is een tentoonstelling in kasteel Holenegg die de disfunctionele relatie tussen mens en natuur onderzoekt. Schloss Hollenegg For Design is een residentie en opent haar deuren eenmaal per jaar tijdens de Graz designmaand in Oostenrijk. Vanuit het idee dat lange tijd de overtuiging heerst dat de mens een wezen is met een superieure intelligentie en zich dan ook als meester van de aarde gedraagt, is het nu tijd om te beseffen dat de natuur een complex geheel is waar de mens maar een klein onderdeel van is. Walden moedigt ons aan de band met moeder aarde te herontdekken en opnieuw te definiëren wat de natuur werkelijk is. Het doel is om een mentaliteitsverandering aan te moedigen die ons in staat stelt het belang van vooruitgang, welvaart en technologie te erkennen, met respect voor onze omgeving. Er zijn 25 ontwerpers uitgenodigd uit verschillende landen om nieuw werk te maken en te presenteren, gericht op deze herziene verbinding met de natuur. Schloss Hollenegg For Design cureert de tentoonstelling en nodigt een aantal Nederlandse ontwerpers uit waar zij eerder mee heeft samengewerkt: Commonplace Studio uit Amsterdam (Jon Stam & Simon de Bakker), Thomas Ballouhey uit Eindhoven, Odd Matter Studio uit Rotterdam (Els Woldhek & Georgi Manassiev), Marylou Petot uit Eindhoven en Sander Wassink uit Eindhoven. Vanwege covid-19 en de bijbehorende reisrestricties zullen de ontwerpers niet meer Samen met deze en andere internationale ontwerpers willen de initiatiefnemers middels de tentoonstelling een hoopvolle boodschap overbrengen door positieve alternatieven voor te stellen voor leven, maken of simpelweg zijn. De tentoonstelling vindt online plaats van 9 tot 31 mei 2020 op kasteel Schloss Hollenegg in Oostenrijk.
mersincitylab.jpg

Regeling Internationalisering Open oproep fase 3

Mersin CityLab

Play the City, Mersin University, 2020

€20.000
In de vorige fase ontwikkelden Play the City (NL) en Mersin University (TR) samen met lokale partners city game sessies waarbij op een interactieve manier met verschillende stakeholders een geïntegreerd stedelijk transformatie plan is ontworpen voor twee deelgemeentes (Demirtas en Alsancak) rondom de Muftu River in de Turkse stad Mersin. De sessies richtten zich op vijf thema's: huisvesting, water, mobiliteit, stadslandbouw en lokale economie. Zo'n 200 deelnemers kwamen samen waaronder buurtorganisaties, ngo's, diverse gemeente-afdelingen, waterbedrijven, de architectenbond en experts op elk themagebied. Partners zijn onder meer Sokak Bizim Istanbul, Amsterdam Rainproof, Mediamatic en stadslab Buiksloterham.

In deze follow-up fase richt het team zich op het versterken van het nieuwe stadslab en het uitbreiden van de activiteiten. De activiteiten bestaan uit: 1) het organiseren van nieuwe game sessies in een andere deelgemeente, de snelgroeiende wijk Mezitli, met een focus op het stimuleren van participatie van vrouwen en migranten binnen de lokale economie, 2) het ontwikkelen van een nieuwe game sessie rondom duurzaam voedsel / slow food, 3) het opzetten van een overeenkomst met de grotere stadsgemeente Mersin voor implementatie van de plannen, 4) het publiceren van een boek over het oprichtingsproces van het Mersin Citylab en de tot nu toe behaalde resultaten. De publicatie toont voorbeelden uit zowel Mersin als Amsterdam en wordt geschreven door Turkse en Nederlandse experts en betrokkenen. De boeklancering beoogt het team tijdens We Make The City 2020 in Amsterdam en later in Turkije te organiseren.

Meer informatie over fase 2

Meer informatie over fase 1
harvestingoptimism.jpeg

Regeling Internationalisering Open oproep fase 3

Harvesting Optimism

IND [Inter.National.Design], 2020

€20.000
Harvesting Optimism is een film waarin de kennis en resultaten uit het onderzoeksproject Closing the Circle samenkomen en gedeeld worden met een breed publiek. In 'CLOSING THE CIRCLE' zijn nieuwe ontwerprichtlijnen ontwikkeld voor closed loop farming systems. In het project werken Arman Akdogan en Felix Madrazo – oprichters van IND, Inter.National.Design, samen met Turkse en Nederlandse onderzoekers, innovatieve boeren, ontwerpers en energie adviseurs.

In de deze follow-up fase maakt het team een korte documentaire waarin de thema's uit het ontwerpend onderzoek worden aangekaart, zoals innovatieve landbouwpraktijken, circulariteit, kunst, design en energietransitie. Zowel Turkse als Nederlandse experts zullen in de film aan het woord komen, waarbij zij op locatie – in Rotterdam, Erzincan, Almere, Istanbul en Bursa - vertellen over de experimenten die zij doen. Tevens zullen in de film een aantal hoogtepunten van de conferentie van Closing the Circle worden opgenomen. Het doel van de film is om nieuwe landbouwpraktijken in beeld te brengen die een positieve en drijvende kracht zijn. Nederlandse en Turkse landbouwpraktijken die verantwoord omgaan met het milieu, de stad, dierenwelzijn en duurzaam gebruik van grondstoffen. Voor de productie van de film nemen Onur Can Tepe (script writer), Gülfem Akdoğan (video editor) en Melis Eryiğit Samir (marketing & PR) deel aan het kernteam. Daarnaast krijgt het team advies van ervaren filmmakers, waaronder Jasper Goldman en Stefan Malešević.

Meer informatie fase 2

Meer informatie fase 1
index.jpg

Regeling Internationalisering Open oproep fase 3

Tour de Turquie - a bicycle road show

Artgineering/ Novusens/ Sustainable Solutions, 2020

€20.000
In de vorige fase ontwikkelden Sustainable Solutions (NL), Artgineering (BE) en Novusens (TR) een integraal fietsmasterplan voor de Turkse stad Lüleburgaz. Het plan, in de vorm van een boek, laat zien hoe fietsen kan worden ingezet als een katalysator voor een meer duurzame, inclusieve en democratische stedelijke samenleving. Het plan vertrekt hierbij vanuit een holistische benadering van drie elementen: hardware, software en orgware.

In deze follow-up fase richt het team zich op verdere kennisdeling in andere Turkse steden, die meer willen investeren in fietsen. Het format is een 'Bicycle Road Show' campagne, waarbij het team in een week vier steden bezoekt: Istanbul (opening), Bursa, Eskisehir en tot slot Ankara. Tijdens de tour organiseert het team meetings, workshops en seminars met gemeentes en andere belanghebbenden. Hoewel veel steden in Turkije al zijn begonnen met fietsinvesteringen, bijvoorbeeld in bike sharing systems en het aanleggen van fietspaden, constateerde het team in de vorige fases dat er nog weinig kennis is over 'hoe' zij dit goed kunnen doen. De stad Lüleburgaz onderscheidt zich bovendien van andere steden, omdat de gemeente hier eerst investeerde in het creëren van een positieve perceptie rondom fietsen en niet meteen in de fysieke fietsinfrastructuur. Een nieuwe Turkse regelgeving stimuleert het investeren in fietsnetwerken en het team stelt daarom dat dit een goed momentum is om de opgedane kennis te verspreiden. De road show vindt plaats midden april 2020.

Meer informatie fase 2

Meer informatie fase 1
index1.jpg

Regeling Internationalisering Open oproep fase 3

Realist_

Knitwear Lab, Bersa Triko, Marmara University, 2020

€20.000
In de vorige fase ontwikkelden Knitwear Lab (NL), breifabrikant Bersa Triko (TR) en de Textiel afdeling van de Marmara Universiteit (TR) een hoeden- en sjaal collectie met restmaterialen uit de textielindustrie voor het nieuwe merk 'Realist_'. Het team onderzoekt hoe zij deze schone, ongedragen restmaterialen kunnen regenereren tot nieuwe sterke garen die kunnen worden hergebruikt. Het team bezocht hiervoor het recycle gebied Uşak om meer kennis op te doen over de afvalproblematiek door de omvangrijke textielproductie in Turkse steden. Voor de lancering van de collectie, bij het Nederlands Consulaat-Generaal in Istanbul, presenteerde modehuis Maison the Faux een interactieve performance. Het doel van het project is het overtuigen van consumenten en de textielindustrie dat geregenereerde mode in Turkije mogelijk is.

In deze follow-up fase richt het team zich op twee doelstellingen: 1) kennisdeling met studenten en professionals in het modeveld en 2) verdiepend onderzoek en verbetering van het proces, zodat modeketens dit ook op grotere schaal kunnen implementeren. Het team ontwikkelt workshops voor Turkse en Nederlandse universiteiten, modemerken en retailers. Daarnaast onderzoekt Knitwear Lab samen met garen ontwikkelaars Haksa (TR) en Espima (TR) hoe zij de kwaliteit van de garen kunnen verbeteren en meer soorten restmaterialen, zoals ook van bedrukte en gebruikte stoffen, kunnen hergebruiken. Om het project op grote schaal te kunnen implementeren is namelijk een grote hoeveelheid restmateriaal nodig. Het team benadert in deze fase een aantal grote Turkse, Nederlandse en Duitse modeketens.

Meer informatie fase 2

Meer informatie fase 1
samarskyyardweb.jpg

Regeling Internationalisering Open oproep fase 3

The Samarsky Yard

Schiemann Weyers Architects, 2020

€20.000
In de vorige fase deden Schiemann Weyers Architects en verschillende Russische en Nederlandse partners onderzoek naar de afbraak van het historisch erfgoed in het centrum van de postsocialistische stad Samara (de 'Wooden City' en de 'Samarsky Yard'). Het team beoogt in dit project de dialoog te stimuleren over de betekenis van dit erfgoed en de specifieke architectuur voor de identiteit van de stad. En om de kloof te overbruggen tussen burgers, activisten, ontwikkelaars en autoriteiten. Het team organiseerde een reeks meetings en ontwikkelde samen met grafisch ontwerper Joost Grootens een ontwerp voor een atlas waarin de verzamelde informatie op een toegankelijke en neutrale wijze kan worden gepresenteerd aan de verschillende stakeholders.

In deze follow-up fase richt het team zich op verdere kennisdeling en het publiceren van de atlas in de vorm van een boek. Hoewel het idee aanvankelijk was om de atlas alleen digitaal te presenteren, constateerde het team in de vorige fase dat een boek de kwaliteit en relevantie van de informatie zal bekrachtigen bij relevante stakeholders in Rusland. Het boek brengt in zo'n 400 pagina's, honderden kaarten, grafieken, typografieën, foto's, verhalen en interviews samen. Samenwerkingspartner is de Russische uitgeverij Tatlin Publishing House voor de productie en distributie. Het boek wordt zowel Engels- als Russischtalig uitgegeven. In mei 2020, organiseert het team een symposium in het House of Architects in Samara rondom het project en lanceert de eerste 1000 exemplaren van het boek.

Meer informatie fase 2

Meer informatie fase 1
index.jpg

Regeling Internationalisering Open oproep fase 3

New Media Centre in Yekaterinburg

SVESMI HOLDING BV, 2020

€20.000
SVESMI (NL) werkt samen met de Municipal Association of Libraries (MAL), de cultuur afdeling van de gemeente Yekaterinburg en The July 16 Agency aan een nieuw type maatschappelijk centrum in de stad Yekaterinburg, Rusland. Het project bouwt voort op de fysieke structuur van gemeentelijke bibliotheken uit het socialistische welvaartssysteem, die tot op heden een sterke maatschappelijke rol en reputatie hebben. Het team stelt dat dit netwerk van bibliotheken aan vernieuwing toe is om beter aan te sluiten op de hedendaagse maatschappij. Het uiteindelijke doel van het project is om 'bibliotheek 17' binnen het netwerk van bibliotheken daadwerkelijk te transformeren tot een New Media Centre, naar schetsontwerp uit het onderzoek.

Deze follow-up fase zet het team in om draagvlak bij verschillende partijen te vergroten en verstevigen. Dit gebeurt onder andere door het culturele programma te verduurzamen middels een aantal bijzondere lezingen onder de titel 'Stars in the Library'. Het team zal actief de pers betrekken om het belang van en het gesprek over een strategische herbestemming van het bibliotheeksysteem aan te jagen en zodoende meer aandacht te genereren voor het project en de visie. Zo beoogt het team 2 strategisch gepubliceerde artikelen die het project in een internationale context plaatsen rondom de hedendaagse rol en betekenis van bibliotheken als ontmoetingsplekken. Parallel daaraan wordt het schetsontwerp verder uitgewerkt in een Album, dit moet het laatste deel van de handleiding worden die in fase 2 is ontwikkeld. Dit wervende document zetten het team en de directies van MAL in om invloedrijke stakeholders te inspireren. Fase drie is dan ook tevens gericht op de lokale politiek, overheid en potentiële private financiers. Ten einde de mogelijkheden voor de realisatie van de transformatie van 'bibliotheek 17' in Yekaterinburg te vergroten.

Meer informatie fase 2

Meer informatie fase 1
connectingdeltasweb.jpg

Regeling Internationalisering Open oproep fase 3

Connecting Deltas

Shift Works, Art of Co-creation, Nieuwplaatz, IceAlex en Abdalla Daif, 2020

€20.000
In de vorige fase zetten Art of Co-creation (NL), Shift Works (NL), Nieuwplaatz (NL), IceAlex innovation hub (EG) en Abdalla Daif (EG) een Urban Learning Lab en educatief programma op rondom de lokale watervraagstukken in de Egyptische Delta. Het team bracht zo'n 450 deelnemers samen, waaronder bewoners, boeren, ondernemers, water experts, onderzoekers, ingenieurs, ontwerpers en kunstenaars. Het doel van het project is het stimuleren van innovatieve, bottom-up oplossingen en het creëren van een lokale gemeenschap die adaptief en veerkrachtig kan omgaan met verschillende water bedreigingen. Bij het project zijn onder andere de TU Delft en Universiteit van Alexandrië betrokken als wetenschappelijk partners.

In deze follow-up fase richt het team zich op verdere kennisdeling en het opzetten van een duurzame samenwerking met de twee universiteiten. Het team organiseert een creatief workshopprogramma van een week, waarin één Nederlandse en vijf Egyptische ontwerpers de opgedane kennis en ervaringen vertalen naar een stripboek en posters/stickers. Daarnaast activeert het team voor een periode van 3 jaar de Connecting Delta's website met content zoals interviews met lokale opkomende initiatieven en wordt een maandelijkse nieuwsbrief gelanceerd met een focus op klimaatverandering en de effecten hiervan op de watercyclus in de Egyptische delta. Verder nodigt het team een associate professor, die het project in Egypte wil voortzetten, uit voor een bezoekersprogramma in Nederland en lezing aan de TU Delft.

Meer informatie fase 2

Meer informatie fase 1
index2.jpg

Regeling Internationalisering Open oproep fase 3

The Tea of Social Ecology

Bureau LADA, CILAS, Beit Yakan, 2020

€20.000
The Tea of Social Ecology is een follow up van het project Labbanah Gardens in de historische wijk El Labbanah in Islamitisch Caïro. Het project richtte zich op vier ruimtelijke interventies, gekoppeld aan cultureel programma over sociale ecologie, energieproductie en levend erfgoed. Het project vindt plaats in een binnentuin in Beit Yakan.

In deze follow-up fase bundelt en visualiseert het team alle observaties gedurende het project, de spanningen rondom vast- en erfgoed en de druk op de openbare ruimte in een online publicatie. Deze bestaat uit (straat)fotografie, mapping van routes en alledaagse objecten en gebruiken, waardoor een gids ontstaat met een narratief van de wijk onder de titel 'accidental Living heritage Guide'. De digitale publicatie bevat tevens reflectieve essays over dekolonisatie van erfgoed en over levend erfgoed. Van de publicatie worden 40 exemplaren in hard copy gedrukt. Daarnaast worden 2 publieke evenementen georganiseerd: _ CILAS's tea seminar en the Tree Storytelling Event. Waarbij met grassroot organisaties gesproken wordt over verschillende methoden van omgang met levend erfgoed, specifiek over Fatimid, unesco's meest dichtbevolkte erfgoedlocatie.

Meer informatie fase 2

Meer informatie fase 1
loader

het fonds

subsidies

actueel