stimuleringsfonds creatieve industrie
dummy
toekenningen

toekenningen

Bekijk hier de projecten die het Stimuleringsfonds ondersteunde op gebied van architectuur, vormgeving, digitale cultuur en alle mogelijke cross-overs.
alissanienke.jpg

Deelregeling Internationalisering Presentatie

Milaan 2020: A+N Salone Satellite

Alissa+Nienke, 2020

€5.000
Alissa van Asseldonk en Nienke Bongers presenteren als designstudio A+N een toepasbare, opschaalbare en kwalitatieve interieurcollectie tijdens Salone del Mobile. Op Salone Satellite zullen zij samen met het textielbedrijf EE Exclusives een eigen stand inrichten met de doorontwikkeling van The Sun Show - bewegende, kinetische raambekleding - en Fringes&Floats - hoge kwaliteit behangen en akoestische panelen vervaardigd met 3D weeftechnologie. Ze creëren een eigen wereld, waarin de bezoeker ondergedompeld wordt in materialen, oppervlaktes en mogelijkheden. Met hun sample wand zorgen ze voor een inzicht in de innovatieve (samen)werkwijze en delen ze de opgedane kennis. Daarnaast biedt dit een tool om met toekomstige klanten te brainstormen over nieuwe projecten. Ze willen met deze presentatie hun huidige, internationale netwerk versterken en nieuwe partners en opdrachtgevers vinden voor toekomstige samenwerkingen.
envisions.jpg

Deelregeling Internationalisering Presentatie

Milaan 2020: Tech in Process - Symposia & Preview

Envisions, 2020

€10.000
Ontwerpcollectief Envisions onderzoekt mogelijkheden binnen bestaande productieprocessen van de industrie door de focus te leggen op het proces in plaats van het eindproduct. Dit keer kijken ze specifiek naar de rol van techonolgie in deze processen. Envisions acht het van groot belang dat er een positie wordt veroverd voor ontwerpers, en dat technologie gebruiksvriendelijker en vooral transparanter wordt voor de consument. Ze onderzoekt wat het betekent voor de materiaalontwikkeling wanneer engineer en ontwerper de handen in een slaan en er een gezamenlijke taal en doelstelling wordt ontwikkeld. Dit beeldende en ontwerpend onderzoek dient om bruggen te slaan naar andere partijen die mogelijkheden zien en ervoor open staan om krachten te bundelen. Voor de presentatie van Technology in Process tijdens de Salone del Mobile 2020 heeft Envisions het Duitse engineers bedrijf Imat Uve / Brain of Materials benadert voor een eerste samenwerking. 16 Envisionaires tonen in Ventura Centrale, als onderdeel van de expositie Technology in Process, hun onderzoeksresultaten. Alle deelnemende Envisionaires zijn: Adrianus Kundert, Bastiaan de Nennie, Dewi Kruijk, Elvis Wesley, Fabian Briels, Fred Erik, Iwan Pol, Jeroen van de Gruiter, Jos Klarenbeek, Lody Aeckerlin, Robin Pleun Maas, Roel Deden, Ronald Smits, Team Thursday, Tomas Dirrix en Tijs Gilde.
yamuna.jpg

Deelregeling Internationalisering Presentatie

Milaan 2020: YAMUNA FORZANI X MOTEL FORLANINI PLAYHOUSE

Yamuna Forzani, 2020

€5.000
YAMUNA FORZANI X MOTEL FORLANINI presenteert tijdens de Salone del Mobile 2020 Playhouse. Yamuna Forzani, afgestudeerd aan de afdeling Textiel & Mode aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, viert de balcultuur in een multidisciplinaire praktijk die mode, fotografie, dans, installatie en sociaal ontwerp combineert door middel van inclusieve openbare evenementen. Motel Forlanini is een lokaal Milanees collectief van muzikanten, filmregisseurs, ontwerpers en kunstenaars opgericht in 2013. Het collectief bestaat uit 11 personen met het hoofdproject de diva M¥SS KETA. Motel Forlanini vangt de tijdgeest en de eigenaardigheden van de omgeving met bijzondere persoonlijkheden van de stad middels muziek, video's, mode, graphics en fotografie. Voor Salone 2020 zal Forzani samenwerken met Forlanini om een zintuiglijke ervaring te creëren voor veilige expressie ongeacht geslacht, ras of achtergrond. Het podium is ontworpen als zachte kleurrijke speeltuin en biedt ruimte voor scenes waar 'queer utopias' zich ontvouwen. Er wordt ook een programma samengesteld tijdens de week met lezingen en workshops. De activiteiten vinden plaats in Lambrate.
job.jpg

Deelregeling Internationalisering

Milaan 2020: JOB IN MILAAN

Job van den Berg, 2020

€4.125
Job van den Berg is een onderzoekende meubel- en product ontwerper met een fascinatie voor materialen en industriële maakprocessen. Met zijn ontwerpstudio onderzoek en ontwikkeld hij in samenwerking met verschillende fabrikanten vernieuwende productieprocessen, materialen en toepassingen. Dit resulteert in producten die zich bevinden op het raakvlak tussen industrie en kunst. Tijdens Salone del Mobile 2020 presenteert Job van den Berg bij Rossana Orlandi zijn nieuwe Metal Skin Cabinet. Bij deze kast wordt er onder hoge druk een textuur in staal geperst, van fijne texturen zoals hout en jute tot bloemen en speelgoedautootjes.
klaaskuiken.jpg

Deelregeling Internationalisering

Milaan 2020: Stop Making Sense

White Noise (Klaas Kuiken en Charley Reijnders), 2020

€5.000
Stop Making Sense is een collectie ontstaan uit de samenwerking tussen Klaas Kuiken en Charley Reijnders (White Noise). De collectie is een dwalende tocht, inhoudsloos en een groot statement. De collectie mixt punk en Dadaïstische invloeden met een designcollectie. Irritant onbegrijpelijk en heel relevant: plastic troep, diepgang, brandstichter, kapitalisme, vergeeld voedsel, punk, witzakken, vuile matrassen, consumptiemaatschappij het komt allemaal samen: Stop Making Sense!
De presentatie in Milaan mixt Dadaïstische en punk invloeden met het concept van een design presentatie. Door samen te werken met marketing deskundigen willen zij de bestaande toegankelijke middelen zo effectief mogelijk inzetten en kijken hoever ze hierin kunnen gaan. De marketingstrategie bepaald de context, de inhoud maar ook de vorm van de presentatie, aandacht is het doel.
hansendendijk.jpg

Deelregeling Internationalisering Presentatie

Milaan 2020: ENDENDIJK - GESTOELD OP BEWEGING

Hans Endendijk, 2020

€5.000
Hans Endendijk is uitgenodigd door Nicole Uniquole, curator en organisator van Masterly, om de lancering van 'Spanhout' bij Masterly in het Palazzo Francesco Turati te presenteren. Endendijk zal hier zijn twee meest recente werken tonen samen met een 3D animatie. De animatie zal de techniek op een eenvoudige manier onthullen en de werken tot leven brengen. In ongeveer tien seconden wordt het basisidee uitgelegd. De toeschouwer komt erachter dat de wijze van de totstandkoming anders is dan gedacht. Hierna zal de toeschouwer elk object herkennen met zijn 'Spanhout' techniek. Het doel van de presentatie is om zijn fascinatie en liefde voor vormgeving en techniek op de toeschouwers over te brengen.
justus.jpg

Deelregeling Internationalisering Presentatie

Milaan 2020: Chairwave

Justus Bruns, 2020

€5.000
Ontwerpstudio VOUW, bestaande uit Mingus Vogel en Justus Bruns, presenteren tijdens Milaan Design Week de interactieve installatie 'Chairwave' waarmee ze met design en techniek het groeiende probleem van eenzaamheid willen aanpakken. De Chairwave is een rij stoelen die in de publieke ruimte ervoor moet dat mensen altijd naast elkaar zitten. Er is altijd een stoel waar iemand op kan zitten. De stoelen zijn voorzien van een systeem die waarneemt wanneer en hoe lang mensen zitten en wanneer er een stoel volgens een bepaalde timing moet openklappen. Zodra iemand plaatsneemt op de eerste open stoel vouwen de stoelen naast de zittende persoon open. Op deze manier worden mensen uitgenodigd altijd naast elkaar te zitten en mogelijk een gesprek met elkaar te beginnen. Zo wil VOUW een deeloplossing bieden voor het groeiende probleem van eenzaamheid in steden. De Chairwave wordt gepresenteerd bij het Nederlandse paviljoen in Palazzo Francesco Turati, dat wordt georganiseerd door Masterly in samenwerking met het Nederlandse consulaat in Milaan.
skrabanja.jpg

Deelregeling Internationalisering

Milaan 2020: 3D Knitted Furniture

Studio Skrabanja, 2020

€5.000
Studio Skrabanja presenteert tijdens Milaan Design Week 3D gecodeerde, gebreide bankbekleding in samenwerking met brei experts, het Textiellab Tilburg en Fonds Knitting Holland. Bekleding die gemaakt is met de minimale hoeveelheid hoog kwaliteitsgarens die geschikt zijn voor recycling. Skrabanja gebruikt de breitechniek wat ideaal is om met een minimale materiaalverspilling te produceren. Door de textiel 3D te coderen is het eenvoudig te vermenigvuldigen, waardoor het geschikt is om in de industrie op grotere schaal te produceren. Bekleding is een veelbelovend product. We knippen, naaien, lijmen en nieten de stof rond de vorm, wat maakt dat het onmogelijk is om het textiel opnieuw als grondstof te gebruiken. Producten en vooral textielproducten zijn niet bewust ontworpen met een lange levensduur. Idealiter zou het product gemaakt worden van hetzelfde materiaal, afkomstig van een weggegooid product, zonder kwaliteitsverlies. Met breien construeert Skrabanja met één enkel garen een naadloze vorm waardoor de stof gemakkelijk kan worden aangebracht als bekleding op meubels en daarna gemakkelijk weer een grondstof wordt. Skrabanja presenteert in het Isola Design District drie exposities met bestaande meubels en kleine objecten.
carecenter.jpg

Deelregeling Internationalisering

Milaan 2020: MORPH CARE CENTER

Audrey Large, 2020

€10.000
Ter gelegenheid van de Milaan Design Week opent MORPH, een onafhankelijke en internationale groep opkomende kunstenaars en ontwerpers die werken in een breed veld, de deuren van een MORPH CARE CENTER: een healing center dat een moment van verlichting biedt. In ALCOVA biedt MORPH een alternatieve ervaring voor de hectische, consumentistische en versnelde context van de beurs van Milaan. In een tijd waarin het vertrouwen in waarheid en kennis afbrokkelt en alternatieve feiten worden uitgevonden. Een meeslepende ruimte waar objecten, video's, lichamen en geluiden samenkomen in een participatieve tentoonstelling. Parallel aan de installaties bieden ze een programma van activiteiten in de vorm van kleine groepen open voor het publiek binnen de tentoonstellingsruimte. De tentoonstelling is ook een kans voor de deelnemers van MORPH om in hun individuele praktijk te verdiepen. De diversiteit van profielen maakt dit collectief een laboratorium voor experimenten dat eigentijdse ontwerp uitdagingen aanpakt en de grenzen binnen creatieve praktijken doorbreekt.
mommyimadeanashtrayweb.jpg

Deelregeling Internationalisering

Milaan 2020: CLAY WORKS 'Mommy I made an Ashtray'

HandMade Industrials, 2020

€5.000
Rutger de Regt (HandMade Industrials) presenteert tijdens Milaan Design Week 'Mommy I Made an Ashtray', een collectie meubels volledig gemaakt van klei. Ontstaan door zijn drang naar onafhankelijkheid van vormgeven en produceren. Hoger gebakken dan aardewerk op 1240 graden Celsius, waardoor het zich uitstekend als duurzaam gebruiksgoed leent. Door zijn gebrek aan conventionele ervaring met betrekking tot klei, heeft hij de gelegenheid aangegrepen om de ballon-maltechniek, die hij in zijn eerdere projecten heeft ontwikkeld, toe te passen op klei. De collectie omvat een groot aantal objecten die de volledige ruimte zullen overnemen. De tweeledigheid van het proces, de constructie en de afwerking, wordt gepresenteerd als een installatie. In twee ruimtes op een locatie aan de Via Tortona in de wijk Zona Tortona presenteert de Regt de twee onderdelen van het proces. De Regt laat de bezoeker onderdompelen in zijn belevingswereld. Met in de ene ruimte het innerlijk (The Belly) wat staat voor het vormgeven van de objecten en ten tweede het uiterlijk (The Skin) waarbij de letterlijke afdruk van de maker centraal staat.
loader

het fonds

subsidies

actueel

sn2020website.gif
Ben je een maker of ontwerper met een opkomende praktijk op het gebied van vormgeving, architectuur en/of digitale cultuur en zou je graag een talentontwikkelingsbeurs aanvragen, maar heb je geen regu... meer >
ooanderswerken.jpg
Met het oog op de komst van de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) en de nieuwe Omgevingswet nodigt het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ontwerpers uit om samen met gemeenten nieuwe werkwijzen te ont... meer >
oouitzonderlijkepresentaties2.jpg
Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie roept presentatie-instellingen, tentoonstellingsplekken, musea of nieuwe initiatieven op met een voorstel te komen voor het ontwikkelen van een onderscheidend... meer >
loader
loader
loader