stimuleringsfonds creatieve industrie
dummy
Groepsintimiteit
bende.jpg

Groepsintimiteit

Bende, 2020

€20.000
In een samenleving waar intieme handelingen - een zoen, knuffel of zelfs het schudden van een hand - niet langer kunnen plaatsvinden, moet gezocht worden naar nieuwe vormen van intimiteit. Dat stellen de ontwerpers van bureau Bende. Zij doen dit door een vijftal interventies te ontwerpen en realiseren voor publiek toegankelijke ruimtes waar betekenisvolle vormen van intimiteit tussen stadsgenoten worden gefaciliteerd. Na een uitgebreid literatuuronderzoek naar intimiteit in tijden van een pandemie worden vervolgens vijf Rotterdammers hierover geïnterviewd. Elk interview leidt tot nieuwe inzichten in intimiteit en daarmee tot een nieuw ontwerp voor een volgend object of interventie in de publieke ruimte, alwaar het volgende interview plaats kan vinden en het proces opnieuw begint. De interviews worden uitgevoerd door de onderzoekers van Reframing Studio via de 'Design for Happiness'-methode waarbij de emotionele beleving van de publieke ruimte centraal staat. Het ontwerp wordt gerealiseerd door Bende via 'design doing,' een iteratief proces waarbij snel geschakeld en gebouwd kan worden. De gemeente Rotterdam zorgt voor beschikbare locaties. Uiteindelijk zullen er zo vijf objecten in de stad staan, die het begin vormen van een hele serie interventies die Rotterdammers nader tot elkaar brengen. De resultaten van deze pilot worden gebundeld en gepresenteerd op een website en in een later stadium gepubliceerd.

meer toekenningen

studiolibertiny.jpg

Tijdelijke Procedure Internationaal Samenwerken Onderzoek

Beehive Architecture

Studio Libertiny, 2021

€15.000
Voor de Architectuur Biënnale 2021, gaat Studio Libertiny aan de slag met een onderzoek en installatie, waarbij paviljoenstructuren door honingbijen worden ontworpen. 'Beehive Architecture' betreft een installatie van 3 'made by bees' paviljoenen, die rechtstreeks zijn gemaakt van bijenwas door honingbijen in hun bijenkorven. Dit proces wordt live opgenomen en op een groot scherm gepresenteerd, zodat bezoekers de ervaring direct kunnen beleven. Volgens Libertiny kunnen bijen op de meest effectieve en duurzame manier met materialen omgaan. Met dit project beoogt Studio Libertiny een reeks experimentele architecturale objecten te creëren in samenwerking met de natuur. De ontwerpen worden gescand met behulp van een speciale software en 3D geprint op grote schaal.
millonaliu.jpg

Regeling Experiment Onderzoek

Aural ecologies of the interior: In defence of the ear

millonaliu, 2021

€10.000
Het experiment Aural ecologies of the interior: In defence of the ear behelst een onderzoek naar het gebruik van het hoorbare voor onderzoek naar ruimtelijkheid en de vertaling naar sonische ruimtelijke werken.
placeholder.gif

Regeling ImmerseInteract

De Rietfluit

Jules van Hulst, 2021
De Rietfluit is een video-installatie geënt op het gelijknamige gedicht van Rumi. Een mystieke ervaring vol beeldende associaties op het snijvlak tussen werkelijk en onwerkelijk. Een aangename verwarring waarbij het publiek, vanuit de eerste persoon, wordt meegenomen naar plekken waar hij nooit eerder is geweest, maar die hij toch herkent.
synchroniccinemasmall.jpg

Regeling ImmerseInteract AV productie

Synchronic Cinema

Aram Lee, Quenton Miller, Luca Napoli, 2021
Het werk bestaat uit een korte filmreeks gegenereerd vanuit Google Maps. De montage van kleurflitsen, camerabeelden, montage van landschappen gecombineerd met een voice-over en een soundtrack vormen het werk. De vier documentair vastgelegde hoofstukken tonen het verhaal van ontheemde sprekers, versnipperde en verschuivende grenzen. Allen bevragen ze de aard van hun identiteit.
eigengrauzalanszakacs2021.jpg

Regeling ImmerseInteract Presentatie

Eigengrau

Zalán Szakács, 2021
Eigengrau is een performatieve installatie, een ritueel in totale duisternis dat alleen gebruikt maakt van licht, nevel, geluid en beweging. Geïnspireerd door fantasmagorie, creëert Eigengrau een perceptuele illusie, een tijdelijke ontsnapping in een hedendaagse setting.
loader

het fonds

subsidies

actueel

sciaankondigingwebsite.gif
Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie publiceert vandaag het digitale publieksjaarverslag 2020. Het jaar 2020 was nog maar net begonnen of de covid-19-crisis brak uit met onzekerheden voor velen i... meer >
secretariaatvanuithuisweb.jpg
Onder de huidige omstandigheden probeert het Stimuleringsfonds een stabiele factor te zijn voor het veld, de basisregelingen zo goed als mogelijk door te laten lopen en bereikbaar te zijn. Myrthe Kram... meer >
loader
loader
loader