stimuleringsfonds creatieve industrie
dummy
toekenningen

toekenningen

Bekijk hier de projecten die het Stimuleringsfonds ondersteunde op gebied van architectuur, vormgeving, digitale cultuur en alle mogelijke cross-overs.
005representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Vormgeving Open oproep

Residency Arita 2018: Extrapolations and Anachronisms II

Bas van Beek, 2017

€8.000
Tijdens de residency in Japan wil Bas van Beek een begin maken met het 'un-branden' van het product. Door producten te ontwikkelen voor verschillende labels in verschillende landen en met verschillende fabricage technieken die wel onderling stapelbaar zijn wil hij een tegengeluid bieden tegen labels die volgens Van Beek te hermetische en strak omlijnde collecties ontwikkelen. In Arita wil Van Beek eerdere zelfgeïnitieerde projecten vervolgen en met elkaar verbinden. Hierbij verenigt hij zijn onderzoek naar stapelbare vazen geïnspireerd op de ontwerpprincipes van Jan van der Vaart en zijn printontwikkeling op basis van onderzoek in het Bauhaus archief. Tijdens de residency gebruikt Van Beek Japanse Art Deco als uitgangspunt om een vaas of element te maken dat stapelbaar is met zijn eerdere werken.
005representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Vormgeving Open oproep

Residency Arita 2018: Licht en Porselein

Franciska Meijers, 2017

€8.000
Franciska Meijers creëert atmosferen met haar ontwerp. Tijdens de Arita residency doet ze onderzoek naar hoe porselein licht kan filteren. Met de unieke kennis van Arita wil ze porselein ontwikkelen dat de lichtervaring in een ruimte kan verrijken door het licht te sturen en te doseren. Hierbij experimenteert ze onder andere met kleur, glazuur, reliëf en samenstelling van het porselein. In het onderzoek betrekt ze zowel de traditionele technieken die beschikbaar zijn in Arita als nieuwe technische toepassingen die daar worden ontwikkeld.
007representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Vormgeving Productontwikkeling

Cloud Inverse

Vibeke Mascini, 2017

€6.585
Met de publicatie 'Cloud Inverse' biedt Vibeke Mascini een hedendaagse interpretatie van een klassiek reisverslag door ruimtelijkheid en tijdsverloop te verbeelden in een boekvorm. De publicatie beschrijft een expeditie gebaseerd op het verslag van geoloog H.B. de Saussure van zijn bergklimtocht in 1787. Aan de hand van verschillende beeld- en tekstfragmenten laat het tevens de bergklimgeschiedenis zien. Daarnaast onderzoekt Mascini de relatie tussen fysieke en narratieve afstand en hoe die uitgedrukt en gerelativeerd kan worden in de ruimtelijke kwaliteiten van tekst en beeld. De publicatie wordt hierdoor een hybride vorm tussen een plattegrond en een boek en vormt een analogie tussen route en narratief door middel van grafische vormgeving. Als grafische ontwerper is Paul Gangloff betrokken en Sophie van Romburgh biedt theoretische ondersteuning. De publicatie wordt met een evenement in het Teylers Museum gelanceerd. Ook staat een presentatie gepland bij Johan Deumens Gallery in 2018 en wordt een samenwerking met San Serriffe en Printroom beoogd.
007representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Vormgeving Startsubsidie

Objects of Affection

Studio Pupil Cooperatie U.A., 2017

€7.500
Illustrator en animator Aisha Madu werkt haar beeldende ideeënwereld over mislukte liefdesrelaties uit. In Objects of Affection staan de relaties tussen de hoofdpersonen met hun objecten symbool voor hun omgang met liefdesrelaties. Met een startsubsidie diept Aisha Madu zowel inhoudelijk als stilistisch haar 'poëtisch universum' uit, doet zij onderzoek naar mogelijke crossmediale uitingen en probeert zij creatieve partners en expertise te betrekken om haar project naar een hoger plan te tillen. Aisha Madu beoogt de beleving van de thematiek bij het publiek te verdiepen door de zeggingskracht van verschillende mediale dimensies, zoals geluid, interactie, verhaal, stil beeld en kleding in te zetten en te combineren. Een van haar doelstellingen betreft bijvoorbeeld hoe ze haar personages verder kan vermenselijken door meer persoonlijkheid en een uitgebreider narratief mee te geven. Studio Pupil staat Aisha Madu bij in het realiseren van de plannen, zoals in het uitwerken van een plan voor een animatiefilm, een video-installatie, een interactieve website en een kledinglijn. Aisha Madu probeert haar publiek te ontwapenen en uit te dagen tot (zelf)reflectie.
007representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Vormgeving Programma

The Dreamers of the Day; Live events at the University of the Underground

Nelly Ben Hayoun, 2017

€45.000
The University of the Underground is een initiatief van ontwerper Nelly Ben Hayoun waarmee een serie van zes experimentele events georganiseerd wordt om het ethos van publieke instellingen te bevragen. Tijdens het event bespreken internationale, interdisciplinaire professionals hun (ontwerp)methodiek, productiesystemen, gedachtes en dromen met de Nederlandse creatieve industrie en underground scene. In het programma wordt gestreefd naar 'social dreaming' als een tool om het denkproces te ontrafelen: vanuit een gedeeld proces, onderzoek, methode en thema culturen laten samensmelten en een internationale tegenbewegingen vormen die tot een machtsverschuiving leidt. Volgens The University of the Underground dient creativiteit vanuit de underground en urban spaces door te dringen tot de gevestigde orde. De events vinden vanaf november 2017 maandelijks plaats in nachtclub Marktkantine. Er wordt samengewerkt met Our Machine, het Sandberg Instituut en als mediapartners treden This Works at WeTransfer en WeTransfer op.
007representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Vormgeving Programma

Extra Extra: Lustrum Edition

Stichting Extra Extra, 2017

€28.500
In het voorjaar van 2018 viert het multidisciplinair platform voor erotiek en cultuur Extra Extra het vijfjarig bestaan door een special edition van het tijdschrift uit te brengen. Samen met het netwerk van 125 ontwerpers die ooit een bijdrage leverden aan Extra Extra wordt teruggeblikt op de eerste vijf jaar en wordt vooruit gekeken naar nieuwe ontwikkelingen in het veld en wordt een voorzet genomen op de onderzoekslijn Abjection and Affection. Wat betekenen 'aantrekken' en 'onttrekken' voor een nieuwe generatie creatieve makers en welke kansen en obstakels brengen deze tijd met zich mee? Voor de tiende editie van Extra Extra worden diverse opdrachten en uitnodigingen uitgezet voor gevestigde en nieuwe talenten. Zoals een opdracht voor journalist, schrijver en curator Vincent van Velsen voor een serie columns en videofilms over de relatie tussen ontwerper en zijn stedelijke identiteit. Daarnaast worden een serie lange interviews, een onderzoeksessay, foto- en videoseries ontwikkeld. De special edition wordt gepresenteerd tijdens een live event op locatie van TENT Rotterdam.
007representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Vormgeving Productontwikkeling

The Palace of Typographic Masonry - a guided tour

Richard Niessen, 2017

€24.690
Grafisch ontwerper Richard Niessen werkt aan een publicatie om zijn project The Palace of Typographic Masonry te ontsluiten. In dit project brengt hij experiment, onderzoek naar het vakgebied, verbinding met andere disciplines en het inbedden in een bredere cultuurgeschiedenis samen. Richard Niessen bouwt aan een 'instituut voor grafisch ontwerpen', wat met de publicatie een letterlijke vorm krijgt en waarmee hij een fundament probeert te leggen voor de toekomst van het vakgebied. Met ontwerpers en auteurs uit diverse disciplines werkt hij aan de verdieping en uitbreiding van het instituut en probeert hij het te verbinden met het bredere ontwerpveld. De publicatie neemt de lezer mee op een tocht door het denkbeeldige gebouw, waarmee de lezer een indruk krijgt van de breedte en rijkdom van het vakgebied. Spector Books uit Leipzig zal de publicatie uitgeven.
007representatieveafbeeldingkl.jpg

Deelregeling Vormgeving Presentatie

WINDOWLICKER

Stichting Fries Productiehuis Popcultuur, 2017

€15.000
Het Fries Productiehuis Popcultuur nodigt met het project Windowlicker kunstenaars en ontwerpers uit om zeefdrukwerken te maken voor de ramen van twaalf leegstaande panden in de binnenstad van Leeuwarden. Na een pilot project in november 2016 in het winkelcentrum Zaailand wordt gedurende 2017 iedere maand een nieuw werk gerealiseerd. Naast kunstenaar Stefan Hoffmann en het ontwerpcollectief de Cowboy Killers worden vier kunstenaars en vier ontwerpers in staat gesteld om binnen een maand een site-specific werk te maken. Met het project beoogt de initiatiefnemer ruimte aan experiment te bieden en een dialoog aan te moedigen tussen kunst, vormgeving, publiek, reclame en beeldcultuur. Daarnaast wordt de leegstand in de binnenstad van Leeuwaarden aangekaart en krijgt de stad een positieve en uitdagende uitstraling.
007representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Vormgeving Startsubsidie

AYCE ENOUGH

Stichting Feed Your Mind, 2017

€7.500
Stichting Feed You Mind ontwikkelt het All You Can Eat Enough (AYCE) restaurant. In het restaurant wordt een disruptieve eetervaring gecreëerd, waarbij de bezoeker wordt geconfronteerd met de totstandkoming van voedsel, voedselproblematiek en vervreemdende eetervaringen. De restaurantervaring wordt als een ontwerp benaderd, waarin zowel het interieur, het servies, het eten of juist de alternatieven hiervoor als ontwerpopgaves worden benaderd. In de totstandkoming wordt samengewerkt met de Universiteit Wageningen. De startsubsidieaanvraag is gericht op het formuleren van de kaders van het onderzoek, het betrekken van partners en het organiseren van inhoudelijk en financieel draagvlak.
007representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Vormgeving Publicatie

MONUMENT

Mary-Lou Berkulin, 2017

€7.676
Mary-Lou Berkulin richt een fanzine op om binnen het vakgebied van de modevormgeving nadruk te leggen op tijdloosheid en het langdurige bestaan van goede ontwerpen in tegenstelling tot vluchtigheid en de mode als voorbijgaand fenomeen. Om deze tijdloosheid tot uitdrukking te brengen focust ze op het opnieuw onder de aandacht brengen van vier Nederlandse modelabels die rond de eeuwwisseling zeer vernieuwend te werk gingen: Oscar Suleyman, KEUPR/vanBENTM en Niels Klavers (later Klavers van Engelen) en Rozema/Teunissen, dat centraal staat in de eerste editie van het magazine. De fanzine is zowel een ode als een kennismaking en een naslagwerk. Een aantal stukken van de collectie van Rozema/Teunissen wordt opnieuw gefotografeerd door Barrie Hullegie om de stukken in een hedendaagse context te plaatsen en er verschijnen artikelen op basis van interviews, inspiratie- en archiefmateriaal. Het magazine is Engelstalig en richt zich op modeliefhebbers en –studenten van nu. Karen van de Kraats verricht de grafische vormgeving van de fanzine en maakt voor elke editie een uniek concept, aansluitend op de unieke kwaliteiten en eigenschappen van elk label.
loader

het fonds

subsidies

actueel

openoproepsalonedelmobile2018.png
De Salone del Mobile in Milaan is voor product- en meubelontwerpers dé plek om zichzelf internationaal te presenteren. De beurs en alle omringende presentaties in de stad trekken jaarlijks vele profe... meer >
deceuvelamsterdamdoornikocoutignu.jpg
Onder de titel ProeftuinNL neemt het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie je mee naar het anders werken aan actuele ruimtelijke en sociaalmaatschappelijke opgaven in dorp, stad en land. Met de Proeft... meer >
openoproepstadslabs2017oudroze.jpg
Voor de vierde en tevens laatste keer roept het Stimuleringsfonds lokale overheden en andere stadmakers op om gezamenlijk voorstellen in te dienen voor het ontwikkelen en verder professionaliseren van... meer >
sluitingsdata2018groen.png
De sluitingsdata van de deelregelingen van het Stimuleringsfonds in 2018 zijn vastgesteld. De Deelregelingen Architectuur en Digitale cultuur hebben in 2018 ieder vier rondes. De Deelregeling Internat... meer >
loader
loader
loader