stimuleringsfonds creatieve industrie
dummy
toekenningen

toekenningen

Bekijk hier de projecten die het Stimuleringsfonds ondersteunde op gebied van architectuur, vormgeving, digitale cultuur en alle mogelijke cross-overs.
affr.jpg

Deelregeling Festivals Festival

Architectuur Filmfestival Rotterdam, Building Happiness

2018

€52.440
Het Architectuur Film Festival Rotterdam AFFR onderzoekt de relatie tussen
film, stad en architectuur. Het hoofdthema van AFFR 2018 is Building Happiness - stad en architectuur in de zoektocht naar geluk. AFFR agendeert hiermee de vraag of het hedendaags geluksgevoel een euforische vorm van vluchtgedrag is, of dat er in deze tijd wel degelijk nieuwe kansen voor een duurzame, inclusieve stad gegrepen worden. Welk scenario voor een leefbare en sociaal gelijkwaardige samenleving is nog haalbaar en welke rol spelen ontwerpers, planners, wetenschappers en politici hierin? Rondom filosoof en schrijver Alain de Botton wordt een filmprogramma samengesteld waarin zowel de optimistische aspecten van ’gebouwd geluk’” als de keerzijden ervan zullen worden belicht. Het festival kent naast het hoofdprogramma van 90 internationale films, een reeks specials zoals filmcolleges, een King Kong business event, een Best of AFFR dag en talkshows. Vanaf 2018 wordt het festival jaarlijks georganiseerd. De negende editie van AFFR vindt plaats van 10 t/m 14 oktober 2018 in LantarenVenster Rotterdam. Het AFFR beoogt in 2018 6000 bezoekers te bereiken.
afrovibes.jpg

Deelregeling Festivals Festival

Afrovibes 2018 - Land

2018

€15.000
Afrovibes is een festival dat hedendaagse theater-/dansproducties, vormgeving en mode uit Afrika naar Nederland brengt. Het programma bestaat onder meer uit fashion performances, een expositie, expertmeetings, masterclasses en workshops. Vormgeving en mode hebben een vaste plaats in de programmering. In 2018 is het thema ‘land’. In een wereld getekend door globalisering, immigratie en de resten van kolonialisme zijn Afrikaanse kunstenaars op zoek naar wie we echt zijn. Wat is het perspectief van kunstenaars uit een grootstedelijk hedendaags Afrika? Dit jaar nodigt Afrovibes twee hedendaagse ontwerpers uit op het gebied van vormgeving en mode uit Zuid-Afrika naar Nederland: Lesiba Mabitsela (mode, performance, fotografie) en Sphelele Chikowi (accessoire design). Tijdens hun residency creëren zij nieuw werk. Afrovibes werkt onder meer samen met CMK 1, Thami Mnyele Stichting, Lady Africa, de Koninklijke Academie Beeldende Kunst (Den Haag), AMFI, Framer Framed (Amsterdam), ROC Mode Amsterdam.
Het komende festival vindt plaats van 4 tot 14 oktober in Amsterdam (Tolhuistuin, Compagnietheater, De Balie, Bijlmer Parktheater), Den Haag (Theater a/h Spui, Korzo), Utrecht (Stadsschouwburg) en Rotterdam (Kunsthal en Maaspodium).
vr.jpg

Deelregeling Festivals Festival

VR Days, Amsterdam

2018

€10.000
Op 24, 25 en 26 oktober vindt de vierde editie plaats van VR Days Europe in de Kromhouthal in Amsterdam. VR Days is een platform voor Virtual, Augmented en Mixed Reality (XR), dat professionals en het brede publiek samenbrengt. De organisatie beoogt artistiek experiment aan te jagen, creatieve en cross-sectorale samenwerkingen te bewerkstelligen, trends en nieuw werk te tonen en de (maatschappelijke) potentie van XR te onderzoeken. Tijdens de komende editie staat de vraag: ‘Wat is de rol en betekenis van XR voor de wereld waarin wij nu leven en waarin wij in de toekomst willen leven?’ centraal. Het programma omvat panels, workshops, brainstorms, pitches en presentaties met als doel inspiratie, content creatie, netwerken en kennisdeling. VR Days wordt specifiek ondersteund voor het onderdeel ‘VR Creators Lab’, waarin live aan nieuwe producties wordt gewerkt. Inhoudelijke partners van het festival zijn onder andere IFFR, Bayerischen Filmzentrum en Biennale Venetië, National Theatre in Londen, Hogeschool van Amsterdam, HKU, Filmacademie, Laval Virtual, Royal Institute of Technology Sweden en Albert 'Skip' Rizzo (University of Southern California).
maze2018fbbannerweb.png

Deelregeling Festivals Festival

MAZE Festival 2018, Amsterdam

2018

€7.124
Van 18 tot 20 mei 2018 vindt voor de derde keer het MAZE Festival plaats in Amsterdam. Het festival richt zich op muziek waarbij het resultaat niet van tevoren vastligt, maar wordt bepaald door de uitwerking van het concept door musici. In dit proces van compositie naar presentatie is speciale aandacht voor de mogelijkheden van de nieuwe technologie, waarbij nieuwe media wordt ingezet om partituren, notatie- en uitvoeringspraktijken in de vorm van netwerken of interactie te ontwikkelen. Voor de komende editie worden diverse sleutelfiguren uitgenodigd om innovaties op dit gebied te belichten, waaronder componist en audiovisueel kunstenaar Marko Ciciliani (DE/AUT), geluidskunstenaar Allessandro Bosetti (TI), multimediakunstenaar Alexander Schubert (DE) en videokunstenaar Kondrad Smolenski (PL). Naast concerten omvat het programma een kunstinstallatie, conferentie en gesprekken met de makers. Partners in het project zijn Splendor, iii, DNK-Amsterdam, het Koninklijk Conservatorium Den Haag en Tellart.
td.jpg

Deelregeling Festivals Festival

TodaysArt festival, Den Haag

2018

€80.000
Van 21 tot 23 september 2018 vindt de 14de editie van het TodaysArt festival voor
hedendaagse beeldende kunsten, podiumkunsten en digitale cultuur plaats in
Den Haag. Het festival is een podium voor cross-overs met
installaties, performances, concerten, presentaties en workshops. Het programma draait dit jaar om het thema 'parallelle werelden'.
In 2017 stond het complexe domein van de algoritmes centraal, dit jaar gaat de organisatie nog één slag verder: welke aanpassingen vraagt het digitale tijdperk van de mens zelf? Hoe verhouden we ons tot de gelaagde structuur fysieke werkelijkheid, online werkelijkheid, en relatieve begrippen als tijd en ruimte? Deelnemende kunstenaars, ontwerpers en muzikanten zijn onder meer Thom Yorke, Tarik Barri, Midori Takada, Guy Ben-Ary, Han Bennink, Otomo Yoshihide, William Forsythe, Johan Grimonprez, Yamuna Forzani en Gabey Tjon A Tham. De komende editie vindt het programma voor een groot deel plaats in de openbare ruimte en in het leegstaande gebouw van de Amerikaanse Ambassade.
igwo.jpg

Deelregeling Festivals Festival

Into The Great Wide Open, Vlieland

2018

€27.750
Het jaarlijkse zomerfestival op Vlieland, Into The Great Wide Open (ITGWO),
viert dit jaar haar tiende jubileum. Ter ere hiervan is er een extra uitgebreid
kunst-, design- en technologieprogramma ontwikkeld.
De organisatie onderzoekt 'the wide open', oftewel, ‘De vrije ruimte’. Meer dan twaalf werken, installaties, performances en projecties, waarvan het merendeel in opdracht ontwikkeld of aangepast aan de specifieke locatie, zijn verspreid over het hele eiland te vinden. Het thema De vrije ruimte verwijst naar een aantal verschillende elementen en gaat over de vraag waar nog vrije ruimte te vinden is binnen ons kleine landje waar elke vierkante meter in kaart gebracht lijkt te zijn. Ook gaat het over de vermeende vrije ruimte van het Internet, tegenwoordig gedomineerd door de grote multinationals zoals Google en Facebook. Maar het gaat ook over de ruimte om onze aarde heen, met zijn space junk en het toenemend aantal satellieten die de aarde van bovenaf in de gaten houden. Naast deze genetwerkte, planmatige en meetbare ruimte kan er ook een ander soort ruimte bestaan, een meer poëtische en filosofische ruimte die gezien kan worden als container voor herinnering. Het programma wil de vrije ruimte onderzoeken aan de hand van werken van onder meer Romain Tardy, Maze de Boer, PJ Roggeband, Atelier NL en Miek Zwamborn. Het festival vindt plaats van 30 augustus tot 2 september 2018. Het kunstprogramma is niet alleen voor de 6000 betalende bezoekers van het festival te bezichtigen maar vrij toegankelijk voor iedereen op het eiland, zowel bewoners als vakantiegangers. Eén of meerdere werken zullen een langere looptijd hebben dan het festival zelf.
hot.jpg

Deelregeling Festivals Festival

High on Type, Rotterdam

2018

€24.500
Op 12 en 13 mei vindt de tweede editie plaats van High on Type bij Worm in Rotterdam. Het festival wordt georganiseerd door HOT een collectief van grafisch ontwerpers, letterontwerpers, kalligrafen en kunstenaars. De programmering omvat lezingen, workshops, interviews, filmvertoningen, een jam sessie, boekpresentatie, expositie met werk van Victor Moscoso en een demonstratie van de penplotter van Bernd Volmer. Andere ontwerpers die bijdragen aan het programma zijn onder andere James Edmondson, Rainer Erich Scheichelbauer, Martin Majoor, Vincent de Boer, Job Wouters, Hans Schuttenbeld, Julien Priez, Luca Barcellona, Martin Majoor, Rob van den Nieuwenhuizen, Guido de Boer, Peter Winkel en Bruce Tsai-Meu-Chong. Het doel van het festival is kennisdeling en om typografie en kalligrafie onder de aandacht te brengen van het brede publiek.
illustratiebiennaleweb.jpg

Deelregeling Festivals Festival

Illustratie Biënnale 2018

2018

€7.500
Op zondag 27 mei 2018 vindt de vijfde editie van de Illustratie Biënnale plaats in de Toneelschuur Haarlem. De biënnale is een festival en ontmoetingsplaats voor illustratoren, opdrachtgevers, uitgevers en liefhebbers van graphic art. Aan de hand van voorbeelden uit de traditionele (gedrukte) en digitale media worden bezoekers meegenomen in actuele ontwikkelingen binnen de illustratie. Het programma voor 2018 omvat negen sprekers uit binnen- en buitenland, waaronder Ludwig Volbeda, Gijs Frieling, Claudie de Cleen, Krista van de Niet, Medy Oberendorff en Douwe Dijkstra. In de foyer van de Toneelschuur vinden verschillende activiteiten plaats, zoals live zeefdrukken, signeersessies en er is een winkel waar werk van illustratoren te koop is.
De Illustratie Biënnale werkt samen met de BNO, Pictoright, Academie voor Kunst en Vormgeving St Joost en Grafisch Atelier Haarlem.
klik.jpg

Deelregeling Festivals Festival

KLIK Amsterdam Animation Festival

2018

€45.000
KLIK Amsterdam Animation Festival vindt plaats van 9-14 oktober 2018 in Eye.
Het festival geeft een podium aan animatie en vertoont speelfilms, korte films, VR-producties, commercials, installaties en games. Belangrijk onderdeel van het festival is de internationale competitie waarin de beste nieuwe animaties worden gepresenteerd die het afgelopen jaar zijn gemaakt. Tevens worden bijzondere feature films vertoond. Komende editie nodigt het festival (inter)nationale animatoren uit om onder meer workshops te verzorgen, zodat animatieprofessionals het vak verder kunnen uitdiepen. Hiervoor beoogt de organisatie o.a. Nora Twomey, regisseur van The Breadwinner van de Ierse studio Cartoon Saloon en Hans op de Beeck. Daarnaast presenteert KLIK een uitgebreide VR expositie en Game expositie. De themaprogrammering uit zich in vier verschillende themaprogramma’s: ‘Body & Mind, aligned’, ‘Chemicals, cafeine and everything in between’, ‘Different Minds’, ‘Animals have feelings too’. Belangrijkste (nieuwe) samenwerkingspartner is het Playgrounds Festival.
mf.jpg

Deelregeling Festivals Festival

Eindhoven Maker Faire

2018

€40.000
Eindhoven Maker Faire 2018 is een festival rond maken, ontdekken, creativiteit en vindingrijkheid. Eindhoven Maker Faire is de Nederlandse editie van wat een wereldwijd fenomeen is op het gebied van de zich ontwikkelende maker movement. De Maker Faire is in 2006 begonnen in San Francisco, en het is nu een festival dat op 220 plaatsen in de wereld plaatsvindt. Tijdens de vijfde editie in Eindhoven met als thema ‘Sustainable Development Goals’, presenteren makers hun uitvindingen, producten, installaties en systemen. Het programma bestaat, naast de maker faire zelf, onder meer uit workshops, masterclasses, hackathons, een parade en een demonstratie van zelfgebouwde drones. De organisatie heeft een breed publiek voor ogen en streeft naar 15.000 bezoekers. De Eindhoven Maker Faire wordt geproduceerd door MAD emergent art center en vindt van 28 - 30 september 2018 plaats.
loader

het fonds

subsidies

actueel

websitelvdt.jpg
Op donderdag 31 mei organiseert het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie in Utrecht het symposium Leeromgeving van de toekomst 2018. Tijdens deze middag delen de teams van twaalf ondersteunde onderzo... meer >
oodesigningacommunityofcare.png
Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie nodigt gemeenten, zorgaanbieders en woningcorporaties van Nederland uit om samen met ontwerpers te werken aan de transitie van de zorg in de wijk. Vergrijzing... meer >
loader
loader
loader