stimuleringsfonds creatieve industrie
dummy
toekenningen

toekenningen

Bekijk hier de projecten die het Stimuleringsfonds ondersteunde op gebied van architectuur, vormgeving, digitale cultuur en alle mogelijke cross-overs.
008representatieveafbeelding.jpg

Regeling Vormgeving Publicatie

REALmag #6 - Maggy

Stichting REALmag, 2018

€2.000
Stichting REALmag onderneemt in 2018 en 2019 een zoektocht naar hoe de komst van de robots onze menselijke identiteit beïnvloedt. De zoektocht resulteert voorjaar 2019 in een gedrukte uitgave (themanummer van REALmag). Deze publicatie zal een mix zal zijn van een stripverhaal dat zich afspeelt in 2028, en interviews met of bijdragen van wetenschappers, filosofen, theologen en kunstenaars die reflecteren op de massale introductie van de robots op vrijwel elk levensgebied. Voor de lancering van de uitgave gaat REALmag een event organiseren met een minifilmfestival en debat rondom het thema. In de totstandkoming wordt samengewerkt met onder andere Robot Love, Gogbot Festival en CrossComics.
008representatieveafbeelding.jpg

Regeling Vormgeving Publicatie

Hier zijn draken

Yvonne Lacet, 2018

€6.830
'Hier zijn draken' is een prentenboek van Yvonne Lacet dat het verhaal van een kind vertelt dat in een berg bladeren een nieuwe wereld ziet ontstaan, een wereld waarin bladeren transformeren tot monsters, zeemeerminnen, luchtballonnen, zeeën, bergen en vreemde steden. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van het kind en is bestemd voor een doelgroep in de leeftijdscategorie van 3 tot 8 jaar. De paginavullende illustraties bestaan uit combinaties van collage, fotografie en natuurlijk materiaal, zoals bloemen, takken en blaadjes. Ter promotie van het boek werkt Lacet aan een korte animatiefilm, waarin het prentenboek tot leven komt. De teksten voor het boek en de muziek voor de animatie worden geschreven door Yorick Goldewijk. Het boek wordt door Uitgeverij Ploegsma uitgebracht. Met het boek wil Lacet een unieke wereld tonen die aanspoort tot dromen en associëren en verbeelden. Daarnaast draagt het project bij aan de versteviging van haar ontwerppraktijk.
008representatieveafbeelding.jpg

Regeling Vormgeving Publicatie

Prinses Arabella gaat naar het museum

Mylo Nieuwenhuis/Freeman, 2018

€7.050
Illustrator Mylo Nieuwenhuis maakt sinds 1996 prentenboeken en is al enige tijd bezig met de reeks 'Prinses Arabella'. In de reeks staat het zwarte prinsesje Arabella centraal. De illustrator constateerde dat er binnen het huidige kinderboekenaanbod weinig hoofdpersonen en rolmodellen zijn met een donkere huidskleur. Alhoewel dit de aanleiding is van de serie is dit juist niet het onderwerp van de boeken. De reeks vertrekt volgens Nieuwenhuis vanuit een open benadering van inclusiviteit. Met 'Prinses Arabella gaat naar het museum' wil Nieuwenhuis verdieping brengen in de reeks door een complexer onderwerp centraal te stellen, namelijk identiteit. Op artistiek vlak experimenteert de illustrator met het maken van verwijzingen naar bekende signaturen van kunstenaars in het boek. De publicatie verschijnt begin 2019 bij uitgever De Eenhoorn.
008representatieveafbeelding.jpg

Regeling Vormgeving Startsubsidie

invisible harvesting

popkalab, 2018

€7.454
Popkalab, opgericht door Ricardo O'Nascimento, doet onderzoek naar alternatieve manieren om energie te halen uit elektromagnetisch frequenties en vervolgens in te zetten voor o.a. LED verlichting. O'Nascimento doet al langer onderzoek naar wearables, de toepassing van elektronische garen en interactie tussen mens en computer. Hij meent dat de juiste combinatie van materiaal, methode en design essentieel is om een stabiel en reproduceerbaar stuk te maken dat bestand is tegen beweging door het lichaam. De startsubsidie wordt ingezet voor onderzoek naar de toepassing van antennes om een elektronische circuit in eenvoudige kledingontwerpen te verwerken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van RFD102A:Wireless Energy Harvesting Module en Digital Embroidering Machine in combinatie met smart materials. Aan het onderzoek werkt Dr. Eric Sprik van het MADlab mee. Het onderzoek dient alternatieven voor het opladen van elektronica of andere kleine devices van Internet of Things voort te brengen. De resultaten worden in de vorm van academisch paper gepresenteerd op conferenties zoals ISEA en SIGHI.
008representatieveafbeelding.jpg

Regeling Vormgeving Startsubsidie

ENCOUNTER

Joost van Wijmen, 2018

€7.495
Littekens zijn gestolde getuigenissen van ingrijpende gebeurtenissen. Persoonlijke ervaringen die hun sporen achterlaten op de huid, elk met een eigen verhaal. Geboeid door het veranderende lichaam, verzamelt Joost van Wijmen ze al sinds 2015. In zijn 'live encounters' trekt hij littekens over op transparante folie en laat ze naborduren op zijde. In combinatie met de handgeschreven verhalen van de dragers ontstaat een heel persoonlijke collectie, die tegelijkertijd universele thema's rondom intimiteit en kwetsbaarheid bespreekbaar maakt.
008representatieveafbeelding.jpg

Regeling Vormgeving Startsubsidie

Obroni wa wu

Linda Valkeman, 2018

€7.500
Ontwerper Linda Valkeman stelt dat westerse kledingdonatie een grote groei van de second-hand kledingindustrie veroorzaakt op het Afrikaanse continent. Met het project wil zij samen met stijl-antropoloog Carmen Hogg en fotograaf Francis Kokoroko het fenomeen 'Obroni wa wu', of 'Death White Men's Clothing', onderzoeken in de context van Accra (Ghana). Daarbij gaan zij in op het leven en sociale impact van de tweedehands kleding in relatie tot het verleden, het heden en de toekomst. Het onderzoek wordt aangepakt volgen de methode Design Thinking en resulteert in een artistieke reflectie vanuit verschillende disciplines, waaronder mode en textielontwerp, video, fotografie, styling en schilderwerk. Bij dit onderdeel worden ook tien lokale ontwerpers en een groep studenten gevraagd om een artistieke reactie te geven op 'Obroni wa wu'. Uiteindelijk worden verschillende reflecties bij elkaar gebracht als nieuw narratief, in tekst en in beeld. Het project is gebaseerd op een eerder veldonderzoek naar de impact van gedoneerde kleding in Accra. De startsubsidie wordt aangevraagd om twee fases van het design thinking-proces uit te voeren, namelijk 'define' en 'ideate'. De resultaten worden in woord, beeld en ontwerp gepresenteerd op een website die als een digitaal platform dient.
placeholder.gif

Regeling Vormgeving Startsubsidie

Lukas in de nieuwe wereld

Tobias Schalken, 2018

€7.500
Tobias Schalken doet een visueel en narratief onderzoek dat leidt tot een nieuw beeldverhaal. 'Lukas in de nieuwe wereld' gaat over een jongen van ongeveer 10 jaar die halverwege de 19e eeuw met zijn familie naar een nieuwe wereld vertrekt. Tijdens het opbouwen van hun nieuwe bestaan ontstaan er spanningen tussen Lukas en zijn familie. Schalken wil in het beeldende onderzoek experimenteel te werk gaan, maar ook tot een helder verteld verhaal komen. Het beeldverhaal zal uiteindelijk ca. 200 pagina's beslaan. De publicatie wordt uitgegeven door uitgeverij Oogachtend uit België.
008representatieveafbeelding.jpg

Regeling Vormgeving Publicatie

Suriman

Suriman, 2018

€7.500
Suriman is een Surinaamse superheld die zich voor een betere wereld inzet. Dat doet hij door maatschappelijke thema's zoals milieuvervuiling bespreekbaar te maken. Met zijn Surinaamse achtergrond appelleert hij ook het publiek van Surinaamse afkomst en andere comic liefhebbers. Initiator Renate Stuger stelt dat in een multiculturele samenleving behoefte is aan nieuwe verhalen die aanspreken bij verschillende doelgroepen. De eerste Suriman comic is getekend door Sai Rodriguez en Gualter en vormgegeven door Timothy van Damme.
008representatieveafbeelding.jpg

Regeling Vormgeving Startsubsidie

Non-Native Native Embassy

Nuankhanit Phromchanya, 2018

€7.500
Ontwerper Belle Nuankhanit Phromchanya wil samen met curator Honey Kraiwee de 'Non-Native Native Embassy' opzetten om een platform te bieden voor dialoog tussen geïmmigreerde ontwerptalenten en crossdisciplinaire experts. De inhoudelijke focus ligt op het socio-politieke klimaat in Oost-Azië. De betrokkenen maken deel uit van het Nederlandse, culturele veld, hebben een Aziatische achtergrond en worden geassocieerd met de Aziatische, visuele cultuur. Door middel van kritische reflectie, exposities, presentaties en discussies construeren zij een collectief en speculatief toekomstbeeld van de interculturele relatie tussen oost en west. De startsubsidie dient om de Embassy op te zetten, het online platform te organiseren en een eerste pilot event uit te voeren.
008representatieveafbeelding.jpg

Regeling Vormgeving Startsubsidie

Millennium Ginseng Project

Studio Ku, 2018

€7.500
In de traditionele Chinese geneeskunde is ginseng een populair medicijn. Vooral wilde ginseng, die langzamer groeit en sterker zou zijn, is een populair middel tegen veroudering. Daardoor dreigt deze soort uit te sterven. Hoe behoud je zowel de biodiversiteit als de culturele traditie? Kuang-Yi Ku probeert een variant te kweken die nog sterker is, in een kas met extreme omstandigheden. De volgende stap is een kwekerij op de maan, die in de Chinese traditie wordt geassocieerd met onsterfelijkheid. En het kan nog futuristischer: in een tijdmachine, die de kweektijd aanzienlijk verkort.
loader

het fonds

subsidies

actueel

spoedzoekers.jpg
Op zaterdag 23 oktober organiseren het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Jongeren Woonlab (TU/e Urban Labs, Springplank, Stichting Woonbedrijf Eindhoven), Stichting Zwerfjongeren Nederland en Kan... meer >
blauw2020.png
Wanneer kan je een bijdrage aanvragen, hoe gaat dit in z'n werk en waar moet je op letten? Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Mondriaan Fonds organiseren in 2021 opnieuw gezamenlijk een onli... meer >
oproepenfreshperspectives6.png
Het Stimuleringsfonds roept mid-career makers en ontwerpers uit de creatieve industrie op om met een samenwerkingspartner een voorstel in te dienen, gericht op de aanpak van een actuele maatschappelij... meer >
secretariaatvanuithuisweb.jpg
Onder de huidige omstandigheden probeert het Stimuleringsfonds een stabiele factor te zijn voor het veld, de basisregelingen zo goed als mogelijk door te laten lopen en bereikbaar te zijn. Myrthe Kram... meer >
loader
loader
loader