stimuleringsfonds creatieve industrie
dummy
toekenningen

toekenningen

Bekijk hier de projecten die het Stimuleringsfonds ondersteunde op gebied van architectuur, vormgeving, digitale cultuur en alle mogelijke cross-overs.
008representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Vormgeving Publicatie

REALmag #6 - Maggy

Stichting REALmag, 2018

€2.000
Stichting REALmag onderneemt in 2018 en 2019 een zoektocht naar hoe de komst van de robots onze menselijke identiteit beïnvloedt. De zoektocht resulteert voorjaar 2019 in een gedrukte uitgave (themanummer van REALmag). Deze publicatie zal een mix zal zijn van een stripverhaal dat zich afspeelt in 2028, en interviews met of bijdragen van wetenschappers, filosofen, theologen en kunstenaars die reflecteren op de massale introductie van de robots op vrijwel elk levensgebied. Voor de lancering van de uitgave gaat REALmag een event organiseren met een minifilmfestival en debat rondom het thema. In de totstandkoming wordt samengewerkt met onder andere Robot Love, Gogbot Festival en CrossComics.
008representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Vormgeving Publicatie

Hier zijn draken

Yvonne Lacet, 2018

€6.830
'Hier zijn draken' is een prentenboek van Yvonne Lacet dat het verhaal van een kind vertelt dat in een berg bladeren een nieuwe wereld ziet ontstaan, een wereld waarin bladeren transformeren tot monsters, zeemeerminnen, luchtballonnen, zeeën, bergen en vreemde steden. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van het kind en is bestemd voor een doelgroep in de leeftijdscategorie van 3 tot 8 jaar. De paginavullende illustraties bestaan uit combinaties van collage, fotografie en natuurlijk materiaal, zoals bloemen, takken en blaadjes. Ter promotie van het boek werkt Lacet aan een korte animatiefilm, waarin het prentenboek tot leven komt. De teksten voor het boek en de muziek voor de animatie worden geschreven door Yorick Goldewijk. Het boek wordt door Uitgeverij Gottmer uitgebracht. Met het boek wil Lacet een unieke wereld tonen die aanspoort tot dromen en associëren en verbeelden. Daarnaast draagt het project bij aan de versteviging van haar ontwerppraktijk.
008representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Vormgeving Publicatie

Prinses Arabella gaat naar het museum

Mylo Nieuwenhuis/Freeman, 2018

€7.050
Illustrator Mylo Nieuwenhuis maakt sinds 1996 prentenboeken en is al enige tijd bezig met de reeks 'Prinses Arabella'. In de reeks staat het zwarte prinsesje Arabella centraal. De illustrator constateerde dat er binnen het huidige kinderboekenaanbod weinig hoofdpersonen en rolmodellen zijn met een donkere huidskleur. Alhoewel dit de aanleiding is van de serie is dit juist niet het onderwerp van de boeken. De reeks vertrekt volgens Nieuwenhuis vanuit een open benadering van inclusiviteit. Met 'Prinses Arabella gaat naar het museum' wil Nieuwenhuis verdieping brengen in de reeks door een complexer onderwerp centraal te stellen, namelijk identiteit. Op artistiek vlak experimenteert de illustrator met het maken van verwijzingen naar bekende signaturen van kunstenaars in het boek. De publicatie verschijnt begin 2019 bij uitgever De Eenhoorn.
008representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Vormgeving Startsubsidie

invisible harvesting

popkalab, 2018

€7.454
Popkalab, opgericht door Ricardo O'Nascimento, doet onderzoek naar alternatieve manieren om energie te halen uit elektromagnetisch frequenties en vervolgens in te zetten voor o.a. LED verlichting. O'Nascimento doet al langer onderzoek naar wearables, de toepassing van elektronische garen en interactie tussen mens en computer. Hij meent dat de juiste combinatie van materiaal, methode en design essentieel is om een stabiel en reproduceerbaar stuk te maken dat bestand is tegen beweging door het lichaam. De startsubsidie wordt ingezet voor onderzoek naar de toepassing van antennes om een elektronische circuit in eenvoudige kledingontwerpen te verwerken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van RFD102A:Wireless Energy Harvesting Module en Digital Embroidering Machine in combinatie met smart materials. Aan het onderzoek werkt Dr. Eric Sprik van het MADlab mee. Het onderzoek dient alternatieven voor het opladen van elektronica of andere kleine devices van Internet of Things voort te brengen. De resultaten worden in de vorm van academisch paper gepresenteerd op conferenties zoals ISEA en SIGHI.
008representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Vormgeving Startsubsidie

ENCOUNTER

Joost van Wijmen, 2018

€7.495
Kostuumontwerper en scenograaf Joost van Wijmen werkt aan de voorbereiding van zijn performatieve project 'ENCOUNTER'. Doel van deze voorbereiding is om de resultaten van ENCOUNTER beter inzichtelijk, deelbaar en toepasbaar te maken voor diverse domeinen. ENCOUNTER is een praktijkgericht onderzoekstraject over het ervaren van fysiek contact door middel van performatief werk. De blik, werkwijze en beeldtaal komen voort uit de scenografie. De factoren tijd, relatie tot een publiek, de scenografische werking van een ontwerp, de inzet van textiel en ambachtelijke technieken vormen het fundament van ENCOUNTER. Joost van Wijmen gebruikt zijn eigen observaties over lichaamsbewustzijn, die onder andere voortkomen uit zijn werk als kostuumontwerper, als uitgangspunt en probeert die met het project ENCOUNTER zichtbaar te maken. Hij probeert ENCOUNTER te laten doorgroeien en de zoektocht te continueren om designonderzoek in te zetten in andere domeinen als spiegel voor vraagstukken waarin het lichaam centraal staat. Joost van Wijmen en zijn team werken samen met partijen uit verschillende domeinen: het onderwijs (Huygens Lyceum, HKU), cultuur (P-S, Van Abbemuseum, Critical Costume en TAC) en zorg (Vitalis). De startsubsidie wordt ingezet voor het vinden van een opzet voor het analyseren van het project en voor het delen van resultaten met partners en belanghebbenden. Daarnaast worden een website en communicatiestrategie opgezet om de resultaten onder de aandacht te brengen.
008representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Vormgeving Startsubsidie

Obroni wa wu

Linda Valkeman, 2018

€7.500
Ontwerper Linda Valkeman stelt dat westerse kledingdonatie een grote groei van de second-hand kledingindustrie veroorzaakt op het Afrikaanse continent. Met het project wil zij samen met stijl-antropoloog Carmen Hogg en fotograaf Francis Kokoroko het fenomeen 'Obroni wa wu', of 'Death White Men's Clothing', onderzoeken in de context van Accra (Ghana). Daarbij gaan zij in op het leven en sociale impact van de tweedehands kleding in relatie tot het verleden, het heden en de toekomst. Het onderzoek wordt aangepakt volgen de methode Design Thinking en resulteert in een artistieke reflectie vanuit verschillende disciplines, waaronder mode en textielontwerp, video, fotografie, styling en schilderwerk. Bij dit onderdeel worden ook tien lokale ontwerpers en een groep studenten gevraagd om een artistieke reactie te geven op 'Obroni wa wu'. Uiteindelijk worden verschillende reflecties bij elkaar gebracht als nieuw narratief, in tekst en in beeld. Het project is gebaseerd op een eerder veldonderzoek naar de impact van gedoneerde kleding in Accra. De startsubsidie wordt aangevraagd om twee fases van het design thinking-proces uit te voeren, namelijk 'define' en 'ideate'. De resultaten worden in woord, beeld en ontwerp gepresenteerd op een website die als een digitaal platform dient.
placeholder.gif

Deelregeling Vormgeving Startsubsidie

Lukas in de nieuwe wereld

Tobias Schalken, 2018

€7.500
Tobias Schalken doet een visueel en narratief onderzoek dat leidt tot een nieuw beeldverhaal. 'Lukas in de nieuwe wereld' gaat over een jongen van ongeveer 10 jaar die halverwege de 19e eeuw met zijn familie naar een nieuwe wereld vertrekt. Tijdens het opbouwen van hun nieuwe bestaan ontstaan er spanningen tussen Lukas en zijn familie. Schalken wil in het beeldende onderzoek experimenteel te werk gaan, maar ook tot een helder verteld verhaal komen. Het beeldverhaal zal uiteindelijk ca. 200 pagina's beslaan. De publicatie wordt uitgegeven door uitgeverij Oogachtend uit België.
008representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Vormgeving Publicatie

Suriman

Suriman, 2018

€7.500
Suriman is een Surinaamse superheld die zich voor een betere wereld inzet. Dat doet hij door maatschappelijke thema's zoals milieuvervuiling bespreekbaar te maken. Met zijn Surinaamse achtergrond appelleert hij ook het publiek van Surinaamse afkomst en andere comic liefhebbers. Initiator Renate Stuger stelt dat in een multiculturele samenleving behoefte is aan nieuwe verhalen die aanspreken bij verschillende doelgroepen. De eerste Suriman comic is getekend door Sai Rodriguez en Gualter en vormgegeven door Timothy van Damme.
008representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Vormgeving Startsubsidie

Non-Native Native Embassy

Nuankhanit Phromchanya, 2018

€7.500
Ontwerper Belle Nuankhanit Phromchanya wil samen met curator Honey Kraiwee de 'Non-Native Native Embassy' opzetten om een platform te bieden voor dialoog tussen geïmmigreerde ontwerptalenten en crossdisciplinaire experts. De inhoudelijke focus ligt op het socio-politieke klimaat in Oost-Azië. De betrokkenen maken deel uit van het Nederlandse, culturele veld, hebben een Aziatische achtergrond en worden geassocieerd met de Aziatische, visuele cultuur. Door middel van kritische reflectie, exposities, presentaties en discussies construeren zij een collectief en speculatief toekomstbeeld van de interculturele relatie tussen oost en west. De startsubsidie dient om de Embassy op te zetten, het online platform te organiseren en een eerste pilot event uit te voeren.
008representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Vormgeving Startsubsidie

Millennium Ginseng Project

Studio Ku, 2018

€7.500
Met het project 'Millennium Ginseng Project' wil Studio Ku een futuristische agricultureel systeem ontwikkelen dat het mogelijk maakt om ginseng te cultiveren onder extreme omstandigheden. Als uitgangspunt dient het concept van de traditionele Chineze geneeskunst. De startsubsidie wordt drieledig ingezet. Eerst verricht Kuang-Yi Ku onderzoek naar de groei van ginseng in een kas waarin extreme natuuromstandigheden worden nagebootst. Vervolgens zet hij een futuristisch scenario op dat het kweken van gingseng op de maan onderzoekt. Tot slot ontwikkelt hij een science fiction verhaal over het cultiveren van ginseng in de verre toekomst. Zijn samenwerkingspartners zijn o.a. de Taiwanese arts Po-Hsun Chen en plantwetenschapper Rashmi Sasidharan. Het onderzoek verricht Ku deels tijdens een residentie bij airWG. Daar zullen ook de tussentijdse resultaten gepresenteerd worden in een tentoonstelling met publieksprogramma. Het project heeft als doel om bedreigde plantsoorten zoals wilde ginseng te beschermen en het verdwijnende, Aziatische medisch erfgoed te behouden. Ook wil Ku met dit project een nieuwe interdisciplinaire onderzoeksmethode te ontwikkelen dat ontwerp met wetenschap verbindt.
loader

het fonds

subsidies

actueel

vacaturemedewerkerdigitalecultuur.jpg
Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie is per direct op zoek naar een Stafmedewerker (Digitale cultuur) voor 32 uur per week. Reageren kan tot en met 12 september 2019.... meer >
scidenkjemee720x480.gif
Het Stimuleringsfonds organiseert in september drie bijeenkomsten voor makers waarin we de contouren van ons nieuwe beleid voor 2021-2024 met het werkveld bespreken. De bijeenkomsten hebben tot doel o... meer >
oorvt3.png
Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie roept architecten, ontwerpers en makers uit om een voorstel in te dienen voor een onderzoek, experiment of ontwikkeling van nieuwe kennis in samenwerking met ... meer >
oolvdt.png
Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie nodigt mbo-instellingen uit om samen met ontwerpers en met lokale partners te werken aan transitieopgaven en huisvestingsvragen voor toekomstbestendig beroeps... meer >
adviseursgezocht.png
Het Stimuleringsfonds zoekt adviseurs voor verschillende commissies. Het fonds ontvangt per jaar zo'n 2.000 aanvragen verdeeld over negen regelingen. Elke subsidieaanvraag wordt voorgelegd aan een ona... meer >
loader
loader
loader