stimuleringsfonds creatieve industrie
dummy
toekenningen

toekenningen

Bekijk hier de projecten die het Stimuleringsfonds ondersteunde op gebied van architectuur, vormgeving, digitale cultuur en alle mogelijke cross-overs.
theirrationallibrarytrik.jpeg

Deelregeling Upstream: Music x Design Publicatie

We… are Doomed (Pragmatic Propaganda)

The Irrational Library, 2020

€31.579
'We…are Doomed' is een cross-overproject dat grafische vormgeving, muziek en spoken word met elkaar verbindt. De presentatie van het derde album van The Irrational Library 'We…are doomed (Pragmatic Propaganda)' zal gepaard gaan met een nieuw boek met sociaal-politieke illustraties van illustrator TRIK. Beide partijen willen met deze samenwerking een impuls geven aan hun creativiteit en voorbijgaan aan de generieke promotiecampagne. Doel is ook de dieperliggende boodschap van het album rondom het thema van 'pragmatic propaganda' beter tot zijn recht te laten komen met de grafische bijdrage van TRIK. De teksten van Joshua Baumgarten spelen hierbij een belangrijke rol. De illustraties van TRIK worden in bewegende vorm ingezet in live performances. Naast de ambitie om verscheidene on- en offline media in te zetten voor de promotie, zal er een live tour plaatsvinden langs eventlocaties, kunstgaleries en overige podia.
nickverstandxeefjedevisser.jpeg

Deelregeling Upstream: Music x Design AV productie

Eefje de Visser x Nick Verstand

Studio Nick Verstand, 2020

€29.423
Singer-songwriter Eefje de Visser en kunstenaar Nick Verstand werken samen aan een project om een liveshow te ontwikkelen waarin muziek, choreografie en scenografie samenkomen. Het thema voor de 2021 clubtour van Eefje de Visser is het samenbrengen van contrasten en daarvoor worden losse elementen geïntegreerd in één harmonieus systeem. De scenografie bestaat uit een grote reflector, opgehangen aan drie computergestuurde takels en meerdere lichten die deze exact volgen om het licht naar gerichte plekken te weerkaatsen. De intensiteit van het licht wordt realtime aangestuurd door de amplitude van de stem van Eefje de Visser. Zo ontstaat een levendig beeld waar licht en geluid met elkaar versmelten. Voor dit project worden verschillende innovatieve technieken onderzocht en ontwikkeld, zoals de lichtreflectie van verschillende materialen en structuren. Daarnaast wordt er software ontwikkeld die in drie dimensies dynamische takel- en lichtanimaties realtime aanstuurt. Deze software stuurt de takelposities zo aan dat de reflector nauwkeurig in de ruimte wordt geplaatst. Voor de uitvoering van dit project wordt onder andere samengewerkt met Sandra Hillaerts (choreografie), Daniel de Bruin (ontwikkeling hardware) en Poul Holleman (softwareontwikkeling). De performance wordt gepresenteerd tijdens een internationale tour, die in februari 2021 aftrapt in Carré Amsterdam.
frouketenveldenresonance.jpeg

Deelregeling Upstream: Music x Design Onderzoek

Resonance

Frouke ten Velden, 2020

€31.950
'Resonance' is een crossdisciplinair onderzoeksproject van VJ, scenograaf en mediakunstenaar Frouke ten Velden. Het onderzoek richt zich op de ontwikkeling van een immersieve en performatieve sculptuur waarin muziek, beeld en choreografie samenkomen. Licht, geluid, performers en een fysieke sculptuur zullen elkaar wederzijds beïnvloeden. Deze fase zal via werksessies, prototypes en testmomenten leiden tot een eerste performance. Met name de synthese tussen beeld en geluid in de sculptuur, de ruimtelijke resonantie tussen performer en sculptuur en crossdisciplinaire compositie worden onderzocht. Ten Velden werkt hiervoor samen met het Ensemble Fuse, componist Nicholas Robert Thayer en regisseur/choreograaf Peter Leung. Het technisch en productioneel onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door onder meer Beamlab, Invent Design en House of Makers. Presentaties zullen plaatsvinden bij Rijksmuseum, De Marktkantine, cc Amstel, November Music, Grasnapolsky en Klassifest.
human20.jpeg

Deelregeling Upstream: Music x Design Onderzoek

Human 2.0

Stichting M31 Foundation, 2020

€5.000
'Human 2.0' is een interdisciplinair muziekproject opgezet in 2013, door multidisciplinair kunstenaar Robin Coops en sounddesigner/gitarist Eric Magnee. Met het project wilden de twee de grenzen en betekenis van een popconcert onderzoeken. In de huidige fase 'Het Virtuele Popconcert' wordt een onderzoek opgezet naar de fysieke aanwezigheid van de performer en het publiek. De relatie tussen de fysieke en de virtuele wereld staat hierin centraal en het onderzoek zal volledig gericht zijn op live streaming van popconcerten. Human 2.0 wil een virtueel podium ontwikkelen waarin kan worden geëxperimenteerd met technieken als motion capture en live generated visuals. Alle inzichten uit het onderzoek en de testpresentaties worden online gepubliceerd ter kennisdeling. Het project is een samenwerking tussen Human 2.0, Jilt van Moors en Aron Fels. Ondersteunende partners zijn VR Academy en poppodium Effenaar.
getmeheritagestudio.jpeg

Deelregeling Upstream: Music x Design Onderzoek

Heritage Studio

Get Me, 2020

€26.325
De focus van het nieuwe platform Heritage Studio ligt op in Nederland gevestigde makers en artiesten met wortels in de MENA-regio (Middle East and North Africa). In hun zoektocht naar hun eigen artistieke identiteit worden makers met deze achtergrond vaak nog binnen de westerse context gereduceerd tot hun culturele achtergrond en associaties, zo stelt initiatiefnemer (A)WAKE. Maar juist binnen het nachtleven, waar deze artiesten ongeacht hun achtergrond bezig zijn met bijvoorbeeld progressieve techno, verdwijnen deze oriëntalistische belemmeringen. Reden genoeg om hier verder onderzoek naar te doen. Voor deze aanvraag werken visueel artiest Salim Bayri en DJ/artiest Fatima Ferrari samen tot een live performance die in het voorjaar van 2021 wordt gepresenteerd tijdens het festival New Radicalism in MONO, Rotterdam.
seanhannandetendens.jpeg

Deelregeling Upstream: Music x Design AV productie

De Tendens

Seán Hannan i.s.m. Vincent van Velsen, 2020

€30.000
'De Tendens' is een multidisciplinaire samenwerking waarbij videokunst, rap, dans en visuele vormgeving samenkomen in de vorm van een video-installatie. Kunstenaar Seán Hannan signaleert een tendens waarin kunst en rapmuziek in toenemende mate toenadering tot elkaar zoeken. 'De Tendens' heeft als doel deze twee vormen dichter bij elkaar te brengen door de muziekvideo zelf tot hogere kunstvorm te verheffen. Het resultaat is een multichannel videokunstwerk waar alle media samenkomen. Dit project is een samenwerking tussen curator Vincent van Velsen, styliste Ogenda ter Haar, rapper Jiggy Djé (Vincent Patty), geluids- en performancekunstenaar Otion (Guillermo Blinker), regisseur Ruwan Heggelman en Seán Hannan. De installatie zal worden getoond in de publieke ruimte van Amersfoort en op het muziekfestival Appelsap. Om een zo groot mogelijk publiek te bereiken wordt samengewerkt met Pickles PR.
remyvankesteren.jpeg

Deelregeling Upstream: Music x Design AV productie

REMY. x Blauwe Uur

Stichting LaLaLa Live, 2019

€23.000
REMY. x Blauwe Uur is een samenwerking tussen harpist Remy van Kesteren en designcollectief Blauwe Uur. Voor dit project werken ze aan de doorontwikkeling van het Analogue Robot Orchestra (ARO): een twaalfkoppig robot-orkest. Dit orkest bestaat uit instrumenten die worden bespeeld door computergestuurde minirobots, geleid door van Kesteren op de harp. Voor een nieuwe theatertour in 2021 werken Jurjen Alkema van Blauwe Uur en Remy van Kesteren aan een muzikaal en theatraal organisme, dat naast het verzorgen van live percussie, ook kan reageren op Remy. De performance bestaat uit muziek, licht en projectie: het licht geeft inzicht in de werking van de robots. Het publiek kan dan de oorsprong van een bepaald geluid ruimtelijk plaatsen. Videoprojectoren in de installatie geven door middel van video mapping textuur, ritme en kleur aan de muziek. Voor de theatertour in 2021 zullen Jurjen en Remy een nieuwe set aan visuals ontwerpen. Verder werkt Remy met het ARO aan nieuwe muziek voor een album dat uitkomt in 2021. Het repertoire dat bij dit album hoort, wordt in 2021 en 2022 uitgevoerd tijdens een theatertour, een festivaltour en in clubs in binnen- en buitenland.
futuresoundofamsterdam.jpeg

Deelregeling Upstream: Music x Design Onderzoek

Future Sound of Amsterdam

Tripleblack Agency, 2019

€41.000
Future Sound of Amsterdam is een project waarin met toepassing van kunstmatige intelligentie de hedendaagse en toekomstige popmuziek in Nederland wordt verkend. Het project komt tot stand door een samenwerking tussen UX-designer Babusi Nyoni en de artiesten Sarah-Jane (singer-songwriter) en DJ Lag. Het project bestaat uit uitgebreid onderzoek naar Nederlandse muziekindustrie in de afgelopen tien jaar: van de ontwikkeling van genres tot de verschillende typen luisteraars. Op basis van data die hieruit voortkomt, wordt met behulp van algoritmen en kunstmatige intelligentie dé sound van het moment gedefinieerd. Deze uitkomst dient vervolgens als input voor het produceren van een nummer door de drie makers rond dit project. Future Sound of Amsterdam wordt als live performance gepresenteerd op o.a. verschillende festivals, waaronder Afrolosjes.
lodenrietveld.jpeg

Deelregeling Upstream: Music x Design Onderzoek

Symbiotic Interlude

Loden Rietveld, 2019

€16.000
interbellum is een muziek-performance-collectief bestaande uit twee muziektechnologen (Loden Rietveld en Nathan Marcus) en twee theatervormgevers (Malou Palmboom en Aimée Gersons). De handelingen die nodig zijn om elektronische muziek uit te voeren worden in de performance 'Symbiotic Interlude' uitvergroot, mede door middel van nieuw te ontwikkelen instrumenten. Vaak bestaan performances van elektronische (pop)muziek uit een reeks kleine, voor de toeschouwer onzichtbare handelingen. Daardoor is het voor het publiek onduidelijk hoe de muziek ter plekke wordt geproduceerd, wat afdoet aan de ervaring. Het doel van de voorstelling is om het publiek nieuwsgierig te maken naar de toepassingen van technologie en inzicht te geven in wat er op het podium gebeurt. De eerste performances zullen plaatsvinden vanaf september 2020 in theaterzalen en in 2021 ook op festivals.
liquidlunch.jpg

Deelregeling Upstream: Music x Design AV productie

Alles Is

Liquid Lunch, 2019

€45.395
'Alles Is' is een elektronische muziekvoorstelling* van Erik de Jong en Saartje van Camp (Spinvis) in combinatie met een AR app ontwikkeld door het ontwerpersduo International Silence, Twan Janssen en Johannes Verwoerd. De muzikanten en makers onderzoeken de huidige rol van digitale media in ons leven en de manier waarop digitale technologie kan zorgen voor juist meer verbinding met elkaar. De muzikanten maken vanuit de besloten omgeving van hun quarantaine contact met de kijker in eenzelfde situatie. Een voorstelling voor één kijker, waar een AR en VR omgeving samensmelten met een intieme muziekbeleving. De muziek, teksten en beelden zullen elkaar tijdens de voorstelling versterken en bevragen. Het project is ontstaan na eerdere samenwerking, waarvoor International Silence een ruimtelijke versie maakte van de songtekst 'Wat Blijft'. Vanaf de lente/zomer 2020 is de app met de interactieve voorstelling te dowloaden voor IOS en Android. Partners zijn Ruud op den Kelder (creative software developer) en Excelsior Recordings.

Dit project is aangepast in verband met de beperkingen rond de Covid-19 / Corona maatregelen.
loader

het fonds

subsidies

actueel