stimuleringsfonds creatieve industrie
dummy
toekenningen

toekenningen

Bekijk hier de projecten die het Stimuleringsfonds ondersteunde op gebied van architectuur, vormgeving, digitale cultuur en alle mogelijke cross-overs.
ade.jpg

Regeling Festivals Programma

ADE Arts & Culture 2021

Stichting Amsterdam Dance Event, 2021

€50.000
ADE Arts & Culture is een cultureel verdiepingsprogramma voor festival- en conferentiebezoekers van het Amsterdam Dance Event (ADE) waarin crossovers tussen elektronische muziek en andere kunstdisciplines centraal staan. Het programma vindt plaats gedurende het ADE festival van 13 tot 17 oktober, is verspreid over verschillende locaties in Amsterdam en heeft aandacht voor de vele aspecten van de dancecultuur die tot uiting komen in onder meer beeldende kunst, design, fotografie, en digitale cultuur. Het programma bestaat uit creative residencies, visuele installaties en andere artistieke interventies en betrekt diverse makers uit verschillende disciplines, waaronder Guillaume Roux, Connor Schumacher, Floor van Leeuwen en LYZZA. Met het cross-disciplinaire cultureel programma beoogt ADE Arts & Culture een lokaal en (inter)nationaal publiek op een inhoudelijke, maar tegelijkertijd toegankelijke en laagdrempelige manier aan te spreken. Ook tracht ADE met het verdiepingsprogramma als aanjager verbindingen te leggen tussen makers, de bestaande culturele infrastructuur en andere samenwerkingspartners waaronder NXT Museum, Foam, Stichting NDSM-werf, A'DAM Toren en Ons Lieve Heer op Solder.
crosscomix.jpg

Regeling Festivals

Cross Comix 2021

Stichting C.P.B.R., 2021

€30.000
Cross Comix Rotterdam is een festival dat crossovers laat zien tussen beeldverhaal en andere kunstdisciplines. Tijdens de zesde editie van het festival dat plaatsvindt van 24 tot 26 november 2021, ligt het accent op de wisselwerking tussen beeldverhaal en architectuur en heeft het festival het karakter van een stadswandeling. De stad als decor en podium voor beeldverhalen wordt verkend vanuit twee invalshoeken: een looproute en een boekproject. De looproute is uitgezet langs een aantal locaties in Rotterdam waar bezoekers onder andere workshops voor kinderen, exposities, animaties en een pop-up zeefdrukkerij kunnen ervaren. Het boek '100 Jaar strips en Rotterdam' biedt een overzicht van de manier waarop Rotterdam in de loop van een eeuw in beeldverhalen is geportretteerd, en bevat naast veel strips ook een uitgebreid hoofdstuk over de relatie tussen strips en architectuur. Er wordt zowel bestaand als nieuw werk gepresenteerd van onder andere Aimée de Jongh, Funzig, Sterre Richard, Saman Dezai en Henk Kuijpers. Naast een samenwerking met Diergaarde Blijdorp, Rotterdam Pride en Pow! Wow! Festival, werkt het festival samen met diverse partijen waaronder AIR, Belvedere Verhalenhuis, BNO IMGLab, Camera Japan, CBK/BKOR en Comic House.
schemerlicht.jpg

Regeling Festivals Programma

Schemerlicht Festival

Schemerlicht, 2021

€40.000
Van 22 tot 31 oktober 2021 vindt de eerste editie van het audiovisueel kunstfestival Schemerlicht plaats in de botanische tuin van Hortus Nijmegen. Schemerlicht gaat via een kunstroute de dialoog aan tussen wetenschap, kunst, natuur, innovatie én de mens om meer ecologisch bewustzijn te creëren. Het thema van dit jaar is Water Grenzen. De kunstwerken richten zich op verschillende elementen uit de waterkringloop, van een 'zeewier concert' naar een kapitalistisch systeem van algen en de onlosmakelijke relatie tussen plastic en water. De kern van het programma wordt gevormd door de samenwerking tussen wetenschappers en kunstenaars. Deelnemers zijn onder meer Philip Vermeulen, Heleen Blanken, Jonathan Ho, Lumus Instruments en Zeno van den Broek. Schemerlicht werkt samen met diverse partners zoals de Radboud Universiteit, Hortus Nijmegen Innovate Community, Extrapool en Club Goud.
makerfaire.jpg

Regeling Festivals Programma

Eindhoven Maker Faire

Stichting Maker Days, 2021

€40.000
De Eindhoven Maker Faire is een tweedaags festival dat op 25 en 26 november 2021 plaatsvindt en waarin maken, ontdekken, creativiteit en vindingrijkheid centraal staan. Verschillende creatieven (waaronder uitvinders, ontwerpers, architecten, kunstenaars, hackers, ingenieurs, game-designers en mode-ontwerpers) worden uitgenodigd om nieuwe ideeën te demonstreren en te presenteren aan een breed publiek van alle leeftijden. Het festival zet zich in voor de zichtbaarheid en versterking van een groeiend ecosysteem van cultuur, technologie, educatie en ondernemerschap. De festivalbezoeker kan kijken, meedoen, leren en maken door bijvoorbeeld zelf een 3D-printer of drone te bouwen of een wetenschappelijk experiment te ondergaan. Het festivalprogramma bestaat uit verschillende onderdelen: de maker faire, de jaarlijkse Crazy Parade (parade van creatieve voertuigen), een workshopprogramma, een virtuele maker faire en kennisdeling- en netwerkbijeenkomsten. Een deel van de programmering komt tot stand aan de hand van een 'open call for makers'. Ook toont het festival nieuw en bestaand werk van professionele kunstenaars, ontwerpers, architecten en performers waaronder Tristan Kruithof, Ricky van Broekhoven, Krisztina Wagner, Luis Ferreira en Daniel de Bruin.
manifestations.jpg

Regeling Festivals Programma

Manifestations 2021

Stichting Art & Technology, 2021

€20.000
Manifestations is een negendaags festival op het gebied van digitale cultuur en technologie dat tijdens de Dutch Design Week (DDW) van 16 t/m 24 oktober 2021 plaatsvindt in Eindhoven. Het festival biedt een podium aan jonge makers die aan de hand van hun werk nieuwe technologieën en diverse toekomstbeelden presenteren aan publiek. De festivalbezoeker wordt uitgenodigd na te denken over de rol van technologie in de toekomst, wat er mis kan gaan, maar ook hoe technologie op een sociale en humane manier kan worden ingezet. Tijdens de zesde editie van het festival in 2021 wordt met het thema 'Zelfreflectie' de wisselwerking tussen mens en technologie en de bijbehorende vraagstukken belicht vanuit vier verschillende perspectieven. Het festival toont werken van zowel jong talent als gevestigde creatieve makers waaronder Danielle Ooms, Ana-Sofia Pelejero en Tom Schouw. Een team van gastcuratoren en scouts selecteert de uiteindelijke werken van jonge makers tijdens de afstudeershows van de Nederlandse kunstacademies. Betrokken samenwerkingspartners zijn onder andere DDW, High Tech Campus, TU Eindhoven, Fontys Hogeschool, Summa College, GLOW, Sint Lucas, KABK Den Haag, WDKA Rotterdam en HKU Utrecht.
schermafbeelding20210824om110641.png

Regeling Festivals Programma

Afro_Vibes Festival 2021

Stichting Afro Vibes, 2021

€24.000
Afro_Vibes is een multidisciplinair festival met programmering van hedendaagse Afrikaanse makers die verschillende culturele perspectieven bieden op actuele thema's en zich verbindt met jonge Nederlandse makers, vormgevers en een divers publiek. Artistiek leider Jay Pather wil met Afro_Vibes het beeld van Africa as a Country deconstrueren door via het programma elk jaar te focussen op een aparte regio van het Afrikaanse continent en op de specifieke kenmerken van die regio. In 2021 ligt de focus op Zuidelijk Afrika. Jay Pather werkt hiervoor samen met gastcuratoren in de regio. Het festival heeft een aparte programmalijn Vormgeving en Creative Arts. Hierin toont het festival grafische vormgeving, videokunst, mode en kostuums. De drie programmalijnen metropolis, corporate identity en interior voices komen terug in het werk van de deelnemende kunstenaars en ontwerpers. De 18de editie vindt plaats van 28 september t/m 10 oktober 2021, in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Bosch.
overkillfestival.jpg

Regeling Festivals Programma

The Overkill festival 2021

Stichting Guido, 2021

€32.000
Het Overkill Festival is gericht op kunst en games en presenteert interactieve installaties en indie games, een filmprogramma, experimentele performances, talks, discussies en workshops. Dit jaar viert het Overkill festival haar 10-jarig jubileum van 26 november tot en met 5 december in Enschede. Gedurende deze 10 jaar is Overkill geovolueerd van een gaming avond naar een multidisciplinair festival met een focus op playfulness. In 2021 is het thema 'Collective Masquerade” en wil het platform de verscheidenheid van onze identiteit vieren. Kunstenaars, curatoren en game developers worden uitgenodigd om te onderzoeken hoe we onszelf kunnen herdefiniëren als individuen, soorten en maatschappij. Het festival heeft drie narratieven benoemd: togetherness, fluid identity en revisiting history. Het festival wordt een hybride evenement, dus deels online en deels fysiek, en toont onder meer werk van Tanja Vujinovic, Mohamed Ismail Shanki, Lea Porré, LaJuné McMillan, Oliver Hunter aka Scumboy en Anne Horel. Binnen het festivalprogramma worden ook de uitkomsten gepresenteerd van onderzoek dat gedurende het jaar is gedaan binnen Sickhouse Art Space. Samenwerkingspartners zijn onder meer Tetem, Planetart, AKI ARteZ, HKU en Node.
rewire.jpg

Regeling Festivals Festival

Rewire 2021

Stichting Unfold, 2020

€62.000
Rewire is een jaarlijks internationaal festival gericht op innovatieve muziek en geluidskunst. Het festival presenteert een breed programma met een focus op de artistieke voorhoede in de actuele elektronische muziek, new jazz, experimentele pop, geluidskunst en modern gecomponeerde muziek. Daarbij stimuleert het festival crossovers met andere kunstdisciplines. (Re)Setting is het overkoepelende thema van Rewire 2021. Dit thema onderzoekt de manier waarop de samenleving, geluid en technologie zich verhouden tot een constant veranderende en evoluerende wereld. Klimaatverandering, nieuwe technologische ontwikkelingen, nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen, politieke verschuivingen maar ook alledaagse veranderingen op individuele schaal. (Re)Setting zou het centrale thema zijn geweest tijdens de geannuleerde editie van Rewire 2020. Het thema heeft sinds de uitbraak van de COVID-19 pandemie alleen maar aan betekenis gewonnen. Om die reden is er besloten om het thema verder uit te diepen en nieuwe verbanden te leggen met de 'nieuwe' wereld waarin we nu leven. De tiende editie van Rewire festival vindt online plaats van 6 t/m 9 mei 2021.
kaboom.jpg

Regeling Festivals Festival

Kaboom Animation Festival 2021

Stichting Kaboom Animation Festival, 2020

€50.000
Kaboom Animation Festival beoogt animatie te positioneren als een medium dat een essentiële en duidende rol speelt in het veranderende en groeiende medialandschap. Kaboom Animation Festival is het resultaat van de fusie van het KLIK Amsterdam Animation Festival en het Holland Animation Film Festival. In november 2019 vond de eerste gezamenlijke editie plaats. In maart 2021 vindt de tweede editie van het vernieuw(en)de festival plaats. Het thema van de festivaleditie 2021 is Big Bang! Geïnspireerd door het idee van de oerknal vertoont Kaboom filmprogramma's die vragen stellen over het begin van het universum en het leven op aarde. Ook gaat het festival terug naar de 'big bang' van de animatie met de vertoning van mijlpalen uit de animatiegeschiedenis zoals de eerste animatie in kleur en de eerste animatie met geluid. Kaboom Animation Festival vraagt specifiek een bijdrage aan voor de Expanded Animation Expo, waarmee het festival de grenzen van het medium animatie verkent en op zoek gaat naar kruisbestuivingen met andere disciplines en experimenten. Het programma bestaat onder andere uit een VR-competitie, een AR-tentoonstelling, games, panels en discussies over cross-mediaprojecten en masterclasses over de toekomst van het medium. Beoogde resultaat is om meer dan 12.000 betalende bezoekers te verwelkomen op het festival. Afhankelijk van restricties zal het festival online plaatsvinden van 31 maart - 4 april 2021. 29 en 30 maart
indigo.jpg

Regeling Festivals Festival

INDIGO 2021

Dutch Game Garden, 2020

€40.000
INDIGO is een jaarlijks game en ondernemerschap festival georganiseerd door Dutch Game Garden in Utrecht. Het doel van INDIGO is het werk van de Nederlandse gameontwikkelaars onder de aandacht te brengen van internationale uitgevers, platformhouders, pers, influencers en medeontwikkelaars om zodoende zakelijke transacties te faciliteren en de bewustwording en de reputatie van Nederland als creatief land te vergroten. INDIGO is het enige grootschalige game evenement in Nederland waar de makers naar toe kunnen om kennis te delen en zaken te doen met elkaar en met de internationale gamesindustrie. Nederlandse gameontwikkelaars tonen hun (artistieke en serious) games aan bezoekers, investeerders, pers en gamers tijdens INDIGO in de showcase. In het conferentieprogramma worden bezoekers geïnspireerd door de ervaringen van medeontwikkelaars en andere spelers uit de industrie. In het matchmaking programma faciliteert de organisatie afspraken tussen de bezoekers van INDIGO voor nieuwe deals, investeringen, banen, stages en andere vormen van samenwerking. De editie van juli 2021 wordt een hybride evenement. De basis van het evenement is digitaal, de exacte omvang van de fysieke component zal afhangen van de dan geldende coronamaatregelen. Het combineren van creatieve kwaliteiten van gameontwikkelaars met hun internationale positionering en ondernemerschap zijn de thema's die centraal staan tijdens deze editie. Om een unieke focus te hebben tussen alle internationale online evenementen richt Dutch Game Garden zich deze editie specifiek op het Nederlandse product.
loader

het fonds

subsidies

actueel