stimuleringsfonds creatieve industrie
dummy
toekenningen

toekenningen

Bekijk hier de projecten die het Stimuleringsfonds ondersteunde op gebied van architectuur, vormgeving, digitale cultuur en alle mogelijke cross-overs.
rotterdamsedakendagen.jpg

Deelregeling Festivals Festival

Rotterdamse Dakendagen 2020

Stichting Rotterdamse Dakendagen, 2020

€60.000
Rotterdamse Dakendagen wil laten zien hoe daken kunnen bijdragen aan een gezonde, aantrekkelijke en toekomstbestendige stad. De binnenstedelijke daken kunnen van grote betekenis zijn als het gaat om oplossingen voor stedelijke verdichting, klimaatadaptatie, de energietransitie en het zoeken naar nieuwe vormen van maatschappelijke verbinding: daken bieden diverse mogelijkheden voor vergroening, waterretentie, energieopwekking en kunnen dienen als sociale ontmoetingsplek. Van 4-7 juni biedt de Dakendagen een breed programma voor een divers publiek. Meer dan vijftig daken openen een weekend hun deuren en tonen hun mogelijkheden als nieuwe stedelijke ruimte. Vast onderdeel van het programma is de kennisdag. Deze bestaat uit uit keynotes, workshops en een drietal tweegesprekken tussen Rotterdamse en internationale architecten. Gekoppeld zijn Nathalie de Vries van het Rotterdamse MVRDV en Eran Chen van het New Yorkse ODA. Samir Bantal van het Rotterdamse OMA en Daniel Ringelstein van Skidmore, Owings & Merril (SOM) en Mattijs van Ruijven, hoofd stedebouwkundige van de gemeente Rotterdam, en Larry Beasley, voormalig hoofd stedebouwkundige van Vancouver. Het dakenessay wordt dit jaar geschreven door Teun van den Ende, hoofd Stedelijke Ontwikkeling bij Vers Beton. Tevens zet de organisatie nieuwe stappen in langlopende projecten als de Dakverbindingen, Wonen op Daken en de ontwikkeling van de Hofpleinlijn. In dit laatste project zal het publiek letterlijk de eerste stappen zetten op het langste dak van Europa.

In verband met de maatregelen rondom het coronavirus wordt het festival Rotterdamse Dakendagen wellicht uitgesteld.
eindhovenmakerfaire.jpg

Deelregeling Festivals Festival

Eindhoven Maker Faire 2020

Stichting Maker Days, 2020

€40.000
De Eindhoven Maker Faire is de Nederlandse editie van een wereldwijd initiatief op het gebied van de zich ontwikkelende 'maker movement'. Tijdens het tweedaagse festival staan maken, ontdekken, creativiteit en vindingrijkheid centraal. Met presentaties, demonstraties en workshops worden concepten en uitvindingen getoond en ideeën en ervaring gedeeld. Makers komen uit de wereld van techniek, creatieve industrie, ambachten of kunst. Ze zijn zelf engineer, kunstenaar, architect, hobbyist, designer, student, wetenschapper, onderzoeker en professionele maker. Het festivalprogramma bestaat uit vier onderdelen: de Maker Faire, workshops, de Eindhoven Crazy Parade en Future Makers Factory. Naast ontwerpers en kunstenaars die op basis van een open call worden geselecteerd, wordt een aantal makers specifiek uitgenodigd om te presenteren, demonstreren of workshops te geven. Ook geeft het festival jaarlijks enkele makers een opdracht voor het maken van nieuw werk. Onder de makers die hiervoor genoemd worden zijn onder andere Ivo Schoofs, Gijs van Bon, Gijs Gieskes, Jonas Vorwerk, Luis Ferreiro, Jip de Beer, Geert-Jan Hobijn en Eibert Draisma. Het festival richt zich op een breed publiek van alle leeftijden en heeft de ambitie om in 2020 te groeien tot een bereik van 20.000 bezoekers.
intothegreatwideopen.jpg

Deelregeling Festivals

Into The Great Wide Open - De Kritieke Massa

Stichting Great Wide Open, 2020

€35.000
Het kunstprogramma van ITGWO (27 – 31 augustus 2020) stelt dit jaar het thema 'de kritieke massa' centraal. De term de kritieke massa- ook wel kritische massa genoemd- is oorspronkelijk afkomstig uit de natuurkunde, waar het verwijst naar de minimale hoeveelheid materiaal dat nodig is om een kettingreactie in stand te houden. In de volksmond en in de gedrags- en sociale theorie wordt het zo ingezet: wanneer er genoeg mensen zich achter een idee of beweging scharen, kan er een kentering of (sociale)verandering tot stand komen. Met een brede groep kunstenaars wordt niet alleen de kritieke massa bevraagd, maar wordt ook de kritiek op de massa gezocht, en gekeken naar dat wat de alternatieven te bieden hebben. Deelnemende kunstenaars en ontwerpers zijn onder meer Studio Moniker, Lee McDonald, Maze de Boer, Stefano Murgia en het Collectief iii (Matteo Marangoni & Dieter Vandoren). Partners van ITGWO zijn onder meer Staatsbosbeheer en het lokale museum van Vlieland Tromp's Huys.
nightofthenerds.jpg

Deelregeling Festivals Festival

Night of the Nerds 2020

FutureBites, 2020

€25.000
Night of the Nerds is een festival voor kunst, design, creativiteit en technologie, gericht op jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 19 jaar. In het kader van de Dutch Technology Week in Eindhoven worden verschillende activiteiten georganiseerd die creatieve technologie vieren, maar jongeren ook bewust maken van risico's, ethische kwesties en maatschappelijk uitdagingen die technologische ontwikkelingen met zich meebrengen. Het hoofdevent is Night of the Nerds op 9 juni, met presentaties, workshops en installaties van ontwerpers en kunstenaars op het gebied van creatieve technologie. De -veelal jonge- makers worden hierbij gezien als rolmodellen voor de doelgroep en er is volop interactie tussen de bezoekers en professionals. Betrokken makers zijn onder andere Post Neon, Arvid & Marie, Steye Hallema, Sander Veenhof en recent afgestudeerden van TU/e, Design Academy, AKV|St.Joost en HKU. In 2020 wordt het programma uitgebreid met een zesdaags doorlopend programma in het festivalhart van de Dutch Technology Week. Daarnaast worden twee projectinitiatieven uitgewerkt en na het festival landelijk gedistribueerd. In lijn met de focus op 'Creative Tech for Good' zijn dit workshops met een maatschappelijke relevantie: 'Bellingcat' (Heinze Havinga en Max Laane) en 'Precious Plastic' (Dave Hakkens). Onder de samenwerkingspartners van Night of the Nerds zijn Dutch Technology Week, Fontys, ASML en VDL.

In verband met de maatregelen rondom het coronavirus zal Night of the Nerds worden verplaatst naar een later moment.
sonsbeek.jpg

Deelregeling Festivals Festival

Sonsbeek20→24:Force Times Distance: On Labor and Its Sonic Ecologies

Stichting Sonsbeek & State of Fashion, 2020

€70.000
De manifestatie Sonsbeek20→24 presenteert kunstwerken, paviljoens en installaties in de openbare ruimte. Aan de hand van de thema's 'arbeid' en 'het sonische' wil artistiek directeur Bonaventure Soh Bejeng Ndikung met een interdisciplinaire aanpak feit en fictie over Arnhem en de regio in verband brengen met verhalen wereldwijd. Kunstenaars, architecten, vormgevers, schrijvers en denkers uit alle werelddelen reflecteren hierbij samen met het publiek op lokale en mondiale verschuivingen op het terrein van politiek, economie en technologie. Deelnemers zijn onder andere architectencollectief Raumlabor, architectenduo Mae-Ling Lokko en Gustavo Grembil, architect/vormgever Cheick Diallo, kunstenaar Anne Duk Hee Jordan i.s.m. architect Facundo Férnandez en vormgever Yinka Ilori. Geluidskunstenaar Sam Auinger ontwikkelt een audio-architectuur die de hele route van Sonsbeek20→24 beslaat: van Park Sonsbeek via het Nationaal Park de Hoge Veluwe naar het Kröller-Müller Museum. De manifestatie kent een uitgebreid publieksprogramma met lezingen, performances, filmvertoningen, het doorlopende radioprogramma 'Radio Workshop Sonsbeek' en verdiepende tentoonstellingen in het Kröller-Müller Museum, Museum Arnhem en Collectie De Groen.

In verband met de maatregelen rondom het coronavirus wordt de manifestatie Sonsbeek20→24 uitgesteld tot na 2020.
stripdagen.jpg

Deelregeling Festivals Festival

Stripdagen Haarlem 2020

Yvonne Pos, 2020

€27.000
Van 29 mei tot en met 7 juni 2020 vindt de 15de editie van het festival Stripdagen Haarlem plaats. Het doel van de organisatie is het bevorderen van het Nederlandse beeldverhaal en dit onder de aandacht brengen van het brede publiek. Het thema voor de komende editie is Wereldbouwers. Hiermee wil de organisatie verschillende aspecten van de zelfgebouwde fantasiewerelden tonen waarvan niet alleen natuurwetten, volkeren, talen, mythes, maar ook economische en rechtssystemen helemaal zijn doordacht. De hoofdexpositie stelt een ander thema centraal: censuur en zelfcensuur. Het 10-daagse festival omvat een reeks aan activiteiten op verschillende locaties in de binnenstad van Haarlem, waaronder tentoonstellingen, meerdere beurzen, lezingen, concerten, film- en theatervoorstellingen, muzikale optredens, kinderactiviteiten, workshops en lezingen. In de programmering en organisatie zijn veel verschillende partners betrokken, waaronder Frans Hals Museum/De Hallen, Vishal, Teylers Museum, Het Dolhuys, De Nieuwe Vide, Het Patronaat, Bibliotheek Zuid-Kennemerland, Noord-Hollands Archief en Philharmonie.

In verband met de maatregelen rondom het coronavirus wordt het festival Stripdagen Haarlem uitgesteld tot de zomer van 2021.
illustratiebinnale.jpg

Deelregeling Festivals Festival

Illustratie Biënnale 2020

Stichting Illustratie Biennale Nederland, 2020

€10.000
De Illustratie Biënnale is een tweejaarlijks festival in Haarlem over de impact van illustratie op de hedendaagse beeldcultuur, met speciale aandacht voor de diversiteit aan disciplines en jong talent. Met een actueel programma van lezingen, interviews, exposities en publicaties op het gebied van illustratie en graphic art brengt het festival Nederlandse en internationale illustratoren, opdrachtgevers, uitgevers en geïnteresseerden bij elkaar. In het hoofdprogramma spreken negen illustratoren over hun werk, hun inspiratie, de maatschappelijke relevantie van hun werk en hun toekomstvisie. Onder hen zijn Geertje Aalder, Johan Kleinjan, Steef de Jong, Zaou Vaughan en Dominique Goblet. Omdat illustratie multidisciplinair is en zich ook sterk manifesteert in bewegend beeld, wordt tijdens deze editie van de Biënnale voor het eerst ook een doorlopend filmprogramma van stop-motionanimaties gepresenteerd. Inhoudelijke samenwerkingspartners van het festival zijn onder andere de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers en verschillende Nederlandse kunstacademies. De zesde editie van de Illustratie Biënnale vindt plaats op 6 en 7 juni 2020 in de Toneelschuur.

In verband met de maatregelen rondom het coronavirus wordt de Illustratie Biënnale wellicht uitgesteld.
museumparx.jpg

Deelregeling Festivals Startsubsidie

(Museum)ParX Festival

T&D, 2020

€7.500
André Marques & Tim Wes vragen een startsubsidie aan voor het ontwikkelen van een nieuw multidisciplinair festival rondom het Museumpark in Rotterdam. T&D werkt al langer samen met instellingen als Boymans Van Beuningen, de Kunsthal en HNI maar ze mist daarbij naar eigen zeggen experiment en een sterke verbondenheid tussen de instellingen en publiek. Het (Museum)ParX festival moet voor een overbrugging zorgen tussen sociale groepen, culturen, instituten en disciplines. Het moet een plek worden waarbij het Museumpark omliggende musea met elkaar en met de stad verbindt. De startfase wordt gebruikt voor het organiseren van verschillende gezamenlijke sessies met 100 representanten uit communities en het uitwerken van het format. Ze onderzoekt vragen als; Hoe dienen en stimuleren wij onze gemeenschap en haar ontwikkeling op een manier die relevant is voor vandaag (en morgen)? Hoe linken we de community aan musea om een sterkere representatie van de maatschappij in culturele instituten te realiseren? MuseumParX: Het festival van morgen. De plek van vandaag zal in 2021 plaatsvinden en beoogt 2000-3000 bezoekers. Het doel is uiteindelijk een plek te creëren waar communities van makers uit verschillende disciplines samenkomen met museale instituten d.m.v. experimentele programmeringen en kruisbestuiving. Het (Museum)ParX festival is gericht op het incorporeren van verschillende disciplines (architectuur, digitale cultuur, design, kunst en muziek) in alle hoofdactiviteiten.
weetikveelfestival.jpg

Deelregeling Festivals Festival

WEET IK VEEL! festival

Stichting Openbare Bibliotheek Eindhoven, 2020

€7.500
De Bibliotheek Eindhoven, Architectuurlessen en Natlab organiseren de vierde editie van het WEET IK VEEL! Festival, waarbij kinderen workshops volgen op het gebied van (e-)cultuur, digitale media, design, beeldende kunst en architectuur. Het uitgangspunt is dat ze door zelf aan de slag te gaan worden uitgedaagd om op een creatieve en analyserende manier te denken. Ondernemen, onderzoeken en ontwerpen staan hierbij centraal. De workshops worden gegeven door professionals, veelal zelf ook werkzaam in het gebied Strijp-S. Samenwerkingspartners die workshops verzorgen zijn onder andere Studio Tast, CodeQube, Enversed, DJOE en Techniekles.nl. In de komende jaren wil de organisatie een slag maken in de ontwikkeling en professionalisering van het festival. Doelen hierbij zijn onder andere het verder verduurzamen van de activiteiten, het verhogen van de inhoudelijke en didactische kwaliteiten van de workshops, het opbouwen van langdurige sponsorrelaties en het verder professionaliseren van onder andere de festivallocatie en communicatie. Het WEET IK VEEL! Festival is gericht op kinderen van 7 tot 12 jaar en vindt plaats van 17 tot 21 augustus op Strijp-S in Eindhoven.
clashxxl.jpg

Deelregeling Festivals Festival

CLASH XXL Festival 2020

Stichting Art of Clash, 2019

€25.000
CLASH XXL Festival is een genre-overstijgend festival in Groningen met elektronische muziek, hedendaagse - en mediakunst, installatie- en performance art. Het festival wil de grenzen tussen festivals, musea en exposities vervagen met een programma waarin het thema 'identiteit' centraal staat. Met het programmaonderdeel Clash Context biedt het festival door middel van workshops, lezingen en gesprekken verdieping bij dit thema en andere onderwerpen op het gebied van technologie en kunst. Hierbij wordt samengewerkt met partners uit de onderwijs- en wetenschapswereld. Naast een presentatieplek voor regionale en nationale kunstenaars biedt Clash ontwikkelingstrajecten voor onderzoek en experiment door talentvolle makers. Het festivalprogramma komt tot stand in samenwerking met onder andere SIGN, Het Resort, Noorderlicht, Centrum Beeldende Kunst Groningen, NP3/Re:Search Galery, Jonge Harten Theaterfestival, Simplon, SPOT Groningen, Noorderzon, Frank Mohr Instituut, Soundsofmusic, _V2 en TodaysArt. Het festival vindt plaats op 11 en 12 april 2020 in VERA, OOST, Grand Theatre en Forum Groningen.
loader

het fonds

subsidies

actueel