stimuleringsfonds creatieve industrie
dummy
toekenningen

toekenningen

Bekijk hier de projecten die het Stimuleringsfonds ondersteunde op gebied van architectuur, vormgeving, digitale cultuur en alle mogelijke cross-overs.
podcastnetwerk.jpg

Deelregeling Festivals Festival

Podcastfestival 2019

Podcastnetwerk, 2019

€10.000
Het Podcastfestival is het grassroots festival waar podcastfans en -makers elkaar ontmoeten. Het festival wordt georganiseerd vanuit Stichting Podcastnetwerk, de stichting die zich sinds 2018 inzet om de Nederlandse podcastcultuur te stimuleren en te cultiveren. Op het festival wordt de Nederlandse podcastcultuur gevierd met workshops, inhoudelijke panels, liveprogramma's en interactieve onderdelen. Het festival faciliteert directe interactie tussen luisteraar en maker, en geeft expliciet aandacht voor het ontdekken van nieuwe podcasts. Er wordt samengewerkt met diverse Nederlandse en internationale spelers en sprekers op het gebied van audioproductie, zoals de audio-editing app Hindenburg, audio-apparatuur distributeur Mafico en podcastproductiebedrijven. Het festival vindt plaats op 28 september in Amsterdam.
crosscomix2.jpg

Deelregeling Festivals Festival

Cross Comix 2019

Stg C.P.B.R., 2019

€20.000
Cross Comix Rotterdam is een festival dat de ontmoeting tussen beeldverhaal en andere kunstvormen en disciplines toont. De focus ligt dit jaar in het bijzonder op de cross-over tussen beeldverhalen en comedy. Daarnaast zet de organisatie zich de komende editie meer in op het presenteren van het verhaal, de mensen en (beeld)makers zelf. Cross Comix richt zich op makers die experimenteren met comic art en andere kunstdisciplines. Er wordt o.a. samengewerkt met 42Workspace, AKV St. Joost Breda , ArtEZ Zwolle, BNO IMG Lab, Cartoonfestival en Zone5300, Cinerama, Club Haug, Comic House, De Doelen, Donner, Enfant Terrible, GeekFest, Huis van Betekenis, Medisch Centrum St. Radboud, Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Rotterdam Philharmonisch Orkest, Real Comics, Rotown, RTV Rijnmond, Sint-Lukas Brussel, Spazz Records, Stayokay, Studium Generale Erasmus, The Big Draw, Theater Gnaffel, Theater Rotterdam. De vierde editie van Cross Comix vindt plaats van 31 oktober t/m 18 november in Theater Rotterdam.
manifestationsweb.jpg

Deelregeling Festivals Festival

Manifestations festival - Superpower to the People

Stichting Art & Technology, 2019

€15.000
Manifestations is een festival op het gebied van technologie en mediakunst tijdens de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven. Manifestations brengt met dit festival mens en technologie dichter bij elkaar en biedt een participatieprogramma waarmee mensen op laagdrempelige wijze in aanraking komen met de rol van technologie in de maatschappij en toekomst. Met deze tentoonstelling wil de organisatie een 'digitaal activisme' een andere blik op de wereld te stimuleren. Dit gebeurt aan de hand van ontwerp en mediakunst van Young Talent, spektakelstukken en werk van gevestigde namen. Manifestations richt zich zowel op autonome makers als ook op ontwerpers die vanuit een vraagstelling of behoefte werken aan een oplossing, product of dienst.
gogbot.jpg

Deelregeling Festivals Festival

GOGBOT 2019

stichting PLANETART, 2019

€45.000
Van 5 tot en met 8 september vindt in Enschede de zestiende editie van het mediakunstfestival GOGBOT plaats. Het programma rond creatieve technologie, kunst en elektronische muziek bestaat onder andere uit tentoonstellingen, lezingen, workshops, performances en clubnights. Thema van het festival in 2019 is 'BIOTEC X INFOTEC', waarbij de groeiende fusie tussen infotechnologie en biotechnologie wordt onderzocht. Centraal hierbij staat de vraag of de mens nog relevant genoeg is om deel uit te maken van het volgende tijdperk wanneer de biologische revolutie en de datastorm tegelijkertijd de wereld veranderen. Tijdens het festival zal deze vraag worden verkend met bijdragen uit diverse disciplines op het snijvlak van kunst en wetenschap. Samenwerkingspartners zijn onder andere de gemeente Enschede en provincie Overijssel, Twente University, Saxion Hogeschool, ArtEZ, Tetem, Worm, V2_ en Next Nature Network. De organisatie verwacht circa 20.000 bezoekers, vooral uit de regio Oost-Nederland. Met activiteiten op de Oude Markt, het Wilminkplein en het Stationsplein wordt ook de openbare ruimte van de binnenstad van Enschede ingezet.
ploktaweb.jpg

Deelregeling Festivals

Press Lots of Keys to Abort

Jurian Strik, 2019

€24.000
Plokta, Press Lots of Keys to Abort, creëert nieuwe impulsen voor debat over technologie en maatschappij. Tijdens het festival worden het verleden, het heden en de toekomst van technologie doorkruist, met film als verbindende factor. Met een multidisciplinair programma maakt Plokta grote technologische vraagstukken klein, menselijk en relevant voor een breed publiek. Van 16 tot 22 maart 2020 is Plokta hét debatcentrum voor vraagstukken over online identiteit, privacy, verlangen, technologische vooruitgang en maatschappelijk geluk. In het multidisciplinaire programma worden films ingeleid door kunstenaars en ontwerpers. Plokta werkt samen met het Instituut voor Netwerkcultuur en LIMA, en met bijdragen van kunstenaars, ontwerpers, makers en denkers. Door deze samenwerkingen kan Plokta met zijn eerste editie een programma aanbieden, gevuld met fictie, non-fictie en essayistische beschouwingen. Dat gebeurt niet alleen in bioscoopzalen, maar ook op straat, online, in een workshop en tentoonstelling en tijdens de verschillende audiovisuele nachtprogramma's.
eindhovenmakerfaireweb.jpg

Deelregeling Festivals Festival

Eindhoven Maker Faire 2019

Stichting Maker Days, 2019

€40.000
De Eindhoven Maker Faire is een festival rond maken, ontdekken, creativiteit en vindingrijkheid. Eindhoven Maker Faire is de Nederlandse editie van wat een wereldwijd fenomeen is op het gebied van de zich ontwikkelende maker movement. Deelnemende makers presenteren hun concepten, uitvindingen, producten, installaties, systemen en delen hun kennis middels demonstraties en workshops. De ambitie van het festival is om bezoekers te laten zien hoe leuk maken is, wat ontwikkelingen zijn op materiaalgebied, maaktechnieken en technologie toepassingen. Ook is er aandacht voor educatieve concepten, textiele en wearable ontwikkelingen, upcycling initiatieven, duurzame design oplossingen voor mobiliteit, virtual reality installaties, tiny house concepten en urban farming. Partners zijn onderwijsinstellingen, overheid, culturele organisaties en (creatieve) bedrijven. De organisatie heeft een breed publiek voor ogen en streeft naar 15.000 bezoekers. De zesde editie van de Eindhoven Maker Faire vindt van 27 t/m 29 september 2019 plaats.
overkill.jpg

Deelregeling Festivals Festival

The Overkill festival 2019

Stichting Guido, 2019

€22.000
The Overkill Festival presenteert kunst, film, muziek en games in relatie tot de onder invloed van digitale cultuur veranderende samenleving. Met het thema 'Modding realities' bevraagt het festival in 2019 de betekenis van realiteit in een digitale maatschappij en technologische evolutie. Het onderzoekt hoe digitale cultuur en games van invloed zijn op hoe we de werkelijkheid ervaren, nu de grenzen tussen het virtuele en het echte vervagen. Het festivalprogramma bestaat onder andere uit een expositie van digitale en interactieve kunstwerken, indiegames, een filmprogramma, performances, workshops en een interdisciplinair symposium. Er is werk te zien van onder meer Numen for use, Teyosh, Ali Esmali, Arvid & Marie, Robin Noorda en Isabelle Arvers. Het festival vindt doorlopend plaats van 22 tot en met 24 november 2019 in de Museum Fabriek in Enschede. Er wordt samengewerkt met partijen als Gamelab Oost, Planetart, Tetem en Concordia.
newradicalismweb.jpg

Deelregeling Festivals Festival

New Radicalism: the Radical New Voices from the Middle-East, North Africa and her Diasporas

Get Me, 2019

€37.273
New Radicalism: the Radical New Voices from the Middle-East, North Africa and her Diasporas is een nieuw festival voor digitale kunst en nieuwe media. Het brengt kunst en politiek samen en presenteert een nieuwe generatie van curatoren, kunstenaars en ontwerpers die stereotypen over kunst en cultuur uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika bevragen. Met het festival wil de organisatie een genuanceerd perspectief bieden op de complexe relatie tussen het Oosten en het Westen. Het programma bestaat uit een expositie van installaties, fotografie en videokunst, een contextprogramma met workshops en lezingen, en muziekprogrammering. Hiervoor zijn Sophia Al Maria, Sofiane Si Merabet, Ulya Soley en Jameela Elfaki aangetrokken als curatoren. Onder de partners die zijn verbonden aan het project zijn Framer Framed, The Outpost, Walter Books, The Publication Studio, Azeema Magazine, SubbaCultcha, Pantropical, Atlas Electronics, de Willem de Kooning Academie, Tate Young People's Programmes en Het Nieuwe Instituut. New Radicalism vindt plaats van 27 november tot en met 1 december 2019 in ZoHo en MONO in Rotterdam.
storyvalley.jpg

Deelregeling Festivals Festival

Storyvalley festival

New Noardic Wave, 2019

€25.000
Storyvalley is een festival gericht op makers uit verschillende disciplines. Het is
een tijdelijke creatieve broedplek waar makers elkaar ontmoeten, samen werken aan projecten en ontwerpvraagstukken en hun werk exposeren aan publiek. In deze eerste editie van Storyvalley beoogt de organisatie met makers (filmmakers, schrijvers, architecten, design thinkers, kunstenaars, digitale avonturiers en musici) nieuwe 'positieve' narratieven te creëren die een antwoord zijn op de dystopische verhalen die we dagelijks tegenkomen in de media. Als uitgangspunt heeft de organisatie Hopepunk gekozen. De term 'hopepunk' is een reactie op de nihilistische, duistere 'Grimdark'-periode die na de aanslagen van 11 september 2001 ontstond in de popcultuur. Het programma voor de komende hopepunk-editie bestaat uit negen onderdelen waaronder labs, symposia, Science fiction podcast: de nieuwe wereld en een story hackaton; Deepfake stories en robot writers. Samenwerkingspartners zijn onder meer het Noordelijk Filmfestival, Lichtfestival LUNA, Media Arts festival, Literair en muziekfestival Explore the North, Academie voor popcultuur en NHLStenden. Het festival vindt plaats tussen 8 november en 1 december 2019 in Leeuwarden.
fiber.jpg

Deelregeling Festivals Festival

FIBER Festival 2020 – Instability

Stichting FIBER, 2019

€45.000
Met de vijfde festival editie viert FIBER de start van het tienjarige bestaan, dat plaatsvindt van 15 t/m 19 januari 2020. Met het festivalthema 'Instability' kaart FIBER de noodzaak aan om het menselijke zelfbeeld en zijn overheersende positie in deze wereld aan te passen. FIBER zal werken aan een zoektocht naar deze nieuwe sensitiviteit. Via artistieke instrumenten, audiovisuele cartografie, kritische gesprekken en multisensorische performances zal het festival
onderzoeken welke nieuwe inclusieve narratieven en verbeeldingen ons kunnen voorbereiden op het leven in de komende periode van radicale instabiliteit. De festivalprogrammering zal vier dagen beslaan met een tentoonstelling, lezing programma, muziek & performance programma en workshops. FIBER werkt momenteel aan samenwerkingen met presentatieplekken als Tolhuistuin, Eye, Patty Morgan, Dansmakers, Casco Amsterdam, Shelter en Oumuamua. Daarnaast wordt er samengewerkt met The Rest Is Noise | Muziekgebouw, Waag, Beeld & Geluid en RE:VIVE, Patent Liberation Front, KIKK Festival, Valley of the Possible, MA research Ecology Futures | AKV|st.Joost en Garage Noord.
loader

het fonds

subsidies

actueel

scidenkjemee720ii.gif
Het Stimuleringsfonds organiseert in september drie bijeenkomsten voor makers en instellingen waarin we de contouren van ons nieuwe beleid voor 2021-2024 met het werkveld bespreken. De bijeenkomsten h... meer >
oouitzonderlijkepresentaties.png
Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie creëert ruimte voor verrassende voorstellen die vernieuwende presentaties binnen de creatieve industrie voor een nieuw of specifiek publiek stimuleren. Prese... meer >
loader
loader
loader