stimuleringsfonds creatieve industrie
dummy
toekenningen

toekenningen

Bekijk hier de projecten die het Stimuleringsfonds ondersteunde op gebied van architectuur, vormgeving, digitale cultuur en alle mogelijke cross-overs.
010representatieveafbeelding.jpg

Regeling Internationalisering Festival

Transmediale 2019

Kulturprojekte Berlin GmbH / transmediale, 2018

€8.000
Transmediale 2019 in Berlijn focust zich op de rol van emoties en empathie binnen digitale cultuur en de manier waarop gevoelens worden omgezet naar digitaal ontwerp. Eén van de belangrijkste vragen die het festival stelt is: “Wat beweegt jou?”. Het festival toont de projecten 'A Dialogue with Cyberspace' van Brian den Hartog en 'Software Garden' van Rory Pilgrim. In de film screening / looped installatie 'A Dialogue with Cyberspace' onderzoekt Den Hartog de huidige betekenis van ons lichaam, de relatie met onze gevoelens en de nieuwe digitale versie van onszelf. De interactieve installatie 'Software Garden' vormt een ruimte waar lichamen en stemmen bij elkaar kunnen komen, zowel in, als voorbij het beeldscherm. Pilgrim vraagt zich af of het mogelijk is om de mens en ecologie, die nu steeds meer verenigd zijn met techniek, samen te brengen rondom empathie, zorg en vriendelijkheid. Naast de presentatie, verzorgt Pilgrim met choreograaf Casper-Malte Augusta en zanger Robyn Haddon een workshop voor bezoekers. Transmediale 2019 vindt plaats van 31 januari tot 3 februari 2019. De twee projecten worden ook opgenomen als case studies binnen de werkgroep 'Study Circles', waarin nieuwe werkmethodes worden onderzocht.
knipsel.png

Regeling Internationalisering Evenement

Dutch Courage XL GDC Edition 2019

Studio Lapp, 2018

€10.750
'Dutch Courage XL' is een informeel netwerkevent op de avond voorafgaand aan de Game Developers Conference (GDC) 2019 in San Francisco. Menno van Pelt-Deen, medeoprichter van Studio Lapp, organiseert het event samen met Dutch Games Association, Dutch Game Garden en verschillende Belgische en lokale partners. Het event biedt zo'n dertig talentvolle game-ontwikkelaars, waarvan twintig Nederlandse studio's, een platform om hun games op een laagdrempelige manier te presenteren. Via een MeettoMatch-tool ontmoeten de deelnemers internationale ontwikkelaars, producenten, uitgevers en pers. De bezoekers krijgen in ruil voor het spelen van een game een gratis drankje. Het event zal plaatsvinden op 17 maart 2019 in The Great Northern, San Francisco.
010representatieveafbeelding.jpg

Regeling Internationalisering Festival

Cartoon Movie, Spotlight on The Netherlands

Animatie Producenten Nederland, 2018

€35.000
Nederland is gastland tijdens het animatiefilm event 'Cartoon Movie' in Bordeaux. Dit is volgens Animatieproducenten Nederland (ApN) het meest vooraanstaande evenement op het gebied van lange animatiefilmproducties. Dit pitch-evenement is compleet gericht op het aangaan van creatief zakelijke deals. Nederland manifesteert zich hier onder de naam 'Spotlight on The Netherlands' als een interessante partner om mee samen te werken. Door middel van onder andere deelname aan de pitches, een Nederlands paviljoen, een gids en een coaching programma laten ze partijen in het buitenland kennis maken met het Nederlandse veld en stimuleren ze deelname aan Europese coproducties. ApN werkt samen met verschillende partners, waaronder Schuurpapier. Dit is een adviesbureau waarvan animatie expert Yvonne van Ulden en strip- en illustratie expert Mara Joustra verantwoordelijk zijn voor de inhoudelijke invulling en de uitvoering. Het evenement vindt plaats van 5 tot 9 maart 2019.
010representatieveafbeelding.jpg

Regeling Internationalisering Onderzoek

Human Augmentation Lab

Imaginarium, 2018

€12.535
Sensorium Festival nodigt voor de derde editie van het Innovation Lab een selectie digitale makers uit om samen het thema 'Human Augmentation' te verkennen in een praktische en experimentele workshop. Het thema grijpt terug op de ideeën over het verruimen van het menselijk intellect uit 1962 van elektrotechnicus Douglas Engelbart. De Nederlandse ontwerpers Sissel Marie Tonn-Petersen en Jonathan Reus werken samen met het Sensorium-team om de workshop en activiteiten die in het laboratorium plaatsvinden te conceptualiseren en structureren. TodaysArt treedt op als ondersteunende partner en agent in Nederland, maar ook Stroom speelt een faciliterende rol in de activiteiten. De workshops vinden plaats in Bratislava van 4 - 7 juni 2019.
010representatieveafbeelding.jpg

Regeling Internationalisering Onderzoek

Lure - a first encounter

Soulsonic design, 2018

€24.000
Kunstmatige intelligentie (AI) en Augmented Reality (AR) worden steeds vaker toepast in de samenleving. Ook in hedendaagse opera wordt hiermee geëxperimenteerd met wisselend resultaat. Het onderzoeks- en prototypeproject "Lure" is een theatrale verkenning van de centrale artistieke en technologische uitdagingen bij het integreren van AI en AR in opera om een verhaal te vertellen over het mens-zijn.

Een voorstelling van "Lure" staat gepland voor juli 2020 in München. Het project is een initiatief van Mathis Nitschke. Lure zal worden onderzocht, ontworpen en ontwikkeld door een internationaal team vanuit München en Amsterdam: Luciano Pinna, Mathis Nitschke en Klasien van de Zandschulp.
010representatieveafbeelding.jpg

Regeling Internationalisering Tentoonstelling

Ventura New York 2019

Organisation in Design B.V., 2018

€54.540
'Ventura New York' is een gecureerde designbeursexpositie en een galerietentoonstelling met een uitgebreid activiteitenprogramma bij ICFF en Colony tijdens NYCxDesign 2019 in New York. Op uitnodiging van het Nederlands consulaat in New York worden 7 Nederlandse labels, 23 Nederlandse en 15 internationale designers geïntroduceerd op de Amerikaanse markt. De hoofdactiviteiten behelzen een beursexpositie op de designbeurs ICFF, en een expositie met een internationale mix aan designers bij showroom en galerie Colony tijdens NYCxDESIGN 2019. Naast de exposities is er een activiteitenprogramma en wordt aan de deelnemers volledig gefaciliteerd toegang geboden tot de Amerikaanse markt. Organisation in Design wil zo naamsbekendheid genereren voor de designers en labels en aansluiting vinden op de voor Amerika kenmerkende doelgroepen: galeries, private buyers, grote retailers en bedrijven. Daarnaast positioneert de organisatie het potentieel van Nederlands design zo breed mogelijk tijdens NYCxDESIGN.
010representatieveafbeelding.jpg

Regeling Internationalisering Tentoonstelling

Peter Pontiac in Madrid

Gert Jan Pos, 2018

€7.500
De Nederlandse graphic novel Kraut, getekend en geschreven door de in 2015 overleden Peter Pontiac, verschijnt in 2019 in het Spaans. De lancering van de Spaanstalige uitgave, geïnitieerd door Gert Jan Pos wordt gedragen door een tentoonstelling in Museo ABC in Madrid, een instituut dat gespecialiseerd is in illustratie. Gert Jan Pos onderzoekt samen met Museo ABC de randvoorwaarden om te komen tot een geslaagde beeldselectie, een goed tentoonstellingsconcept en de optimale presentatie van het werk van de tekenaar. De tentoonstelling opent na de zomer van 2019 en duurt naar verwachting drie tot vier maanden. Daarna wordt gekeken naar de mogelijkheden om de tentoonstelling naar Nederland en andere landen te brengen vanaf 2020.
010representatieveafbeelding.jpg

Regeling Internationalisering Startsubsidie

Moving Membranes: An Eventful Periodical

Marthe Prins, 2018

€7.456
Marthe Prins en Benedikt Weishaupt doen ontwerpend onderzoek naar de visuele retoriek van Frontex, het agentschap voor het beheer van de Europese buitengrens. In dit onderzoek focussen zij zich op de jaarlijkse 'European Border and Coast Guard Photo Competition' voor Frontex medewerkers en plaatsen dit beeldarchief in relatie tot hedendaagse beeld- en leesmethoden. Het project beoogt een open dialoog te creëren tussen de organisatie van de Frontex fotowedstrijd en ontwerpers, producenten en academici. In de startfase verstevigt het duo samenwerkingen met een ontwerpstudio in Praag dat werkt voor Frontex en de organisatie en jury van de 'European Border and Coast Guard Day'. Daarnaast worden relevante Nederlandse en Duitse ontwerpers en onderzoekers op het gebied van beeldvormingstechnieken en linguïstiek betrokken. Het resultaat van deze fase is een eerste ontwerp voor een tijdschrift en een tentoonstelling.
010representatieveafbeelding.jpg

Regeling Internationalisering Evenement

The Seminar Flumina Hiberniae 2040

REDscape Landscape and Urbanism BV, 2018

€7.250
In 2015 deed REDscape Landscape & Urbanism ontwerpend onderzoek naar de omgang met overstromingsgevaar van rivieren in Ierland. Nederlandse landschapsontwerpers, stedenbouwkundigen en civiel technici ontwikkelden samen met Ierse waterbeheermaatschappijen en overheidsinstanties vijf casestudies voor Cork en Dublin. Hierbij richtten zij zich op de voordelen van een ontwerpgerichte aanpak voor het watermanagement. REDscape wil samen met de Ierse partner Office of Public Works de opgedane kennis en resultaten delen tijdens een seminar in Ierland en een publieke bijeenkomst in Nederland in Pakhuis de Zwijger. Watergezant Henk Ovink is een van de keynote sprekers.

Lees hier meer over het onderzoek Flumina Hiberniae 2040 in 2015.
knipsel2.png

Regeling Internationalisering Open oproep fase 2

CLOSING THE CIRCLE

IND [Inter.National.Design], 2018

€54.970
In 'CLOSING THE CIRCLE' worden nieuwe ontwerprichtlijnen ontwikkeld voor closed loop farming systems. In het project werken Arman Akdogan en Felix Madrazo – oprichters van IND [Inter.National.Design] samen met Turkse en Nederlandse onderzoekers, innovatieve boeren, ontwerpers en energie adviseurs. In de startfase heeft het team een duurzaam en innovatief ontwerp ontwikkeld voor een veeschuur in PALANGA, een kunst- en landbouw experiment in Erzincan. Het is een pioniersproject in Turkije dat laat zien hoe boeren optimale condities voor dierwelzijn en het milieu kunnen combineren en op welke manier ontwerp hieraan kan bijdragen. In het ontwerp wordt rekening gehouden met klimaatomstandigheden, de vee bedding, productie van compost en de verwerking van afval tot biogas. Betrokken experts zijn: Kees van Reenen (Wageningen Universiteit), Peter Mensinga (ARUP Amsterdam), Özgür Şahin (Çanakkale) en Baris Samir (BGS Energy Consulting).

In de vervolgfase, werkt het team naast PALANGA samen met een nieuwe generatie boeren zoals Ahmet Kocabıyık, gericht op de relatie tussen veeteelt, moderne kunst en toerisme en Kıvanç Başak, gericht op de combinatie van veeteelt met olijfbomen. Het organiseert drie interdisciplinaire case studies op deze boerderijen en een veldbezoek aan soortgelijke initiatieven in Nederland. Daarnaast worden prototypes voor een toekomstige holistische boerderij ontworpen in samenwerking met Istinye University en MEF University, DesignLAB. De resultaten presenteert het team in de vorm van guide lines opgenomen in een digitaal rapport en tijdens een internationaal symposium in Istanbul. Het symposium is gericht op de relatie tussen voedselproductie op het platteland en voedselconsumptie in de stad (From Farm to Fork). In het programma zijn onder meer innovatieve chefs uit Istanbul en Rotterdam opgenomen. Communicatiepartner voor het symposium is de Turkse website Arkitera.

Meer informatie over fase 1
loader

het fonds

subsidies

actueel

spoedzoekers.jpg
Op zaterdag 23 oktober organiseren het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Jongeren Woonlab (TU/e Urban Labs, Springplank, Stichting Woonbedrijf Eindhoven), Stichting Zwerfjongeren Nederland en Kan... meer >
blauw2020.png
Wanneer kan je een bijdrage aanvragen, hoe gaat dit in z'n werk en waar moet je op letten? Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Mondriaan Fonds organiseren in 2021 opnieuw gezamenlijk een onli... meer >
oproepenfreshperspectives6.png
Het Stimuleringsfonds roept mid-career makers en ontwerpers uit de creatieve industrie op om met een samenwerkingspartner een voorstel in te dienen, gericht op de aanpak van een actuele maatschappelij... meer >
secretariaatvanuithuisweb.jpg
Onder de huidige omstandigheden probeert het Stimuleringsfonds een stabiele factor te zijn voor het veld, de basisregelingen zo goed als mogelijk door te laten lopen en bereikbaar te zijn. Myrthe Kram... meer >
loader
loader
loader