stimuleringsfonds creatieve industrie

projectteam

Laura Lynn Jansen

context

In het project Ontwerp & Dementie, geiniteerd door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie samen met zorgaanbieder Cordaan, onderzochten zes interdisciplinaire teams van ontwerpers, wetenschappers, producenten en zorgprofessionals op drie zorglocaties de verbetering van de leefomgeving van dementerenden, met als resultaat ruimtelijke oplossingen of prototypes voor objecten. Het onderzoekstraject vond plaats van het najaar van 2014 tot het najaar van 2015.

Mobile3klein.jpg

Voor het nu

26 augustus 2015
Een belangrijke oorzaak van onrust bij dementerende mensen is 'onderprikkeling': het ervaren van te weinig prikkels. Op basis van wetenschappelijke onderzoeken hoe kleur en beweging invloed hebben op de hersenen, onderzoekt ontwerper Laura Lynn Jansen de effecten van subtiele, visuele prikkeling bij bewoners met dementie.
Laura Lynn ontwikkelde een serie objecten op basis van wetenschappelijk onderzoek en de behoefte de mensen met dementie te helpen. De invloeden van een natuurlijke ritme als in daglicht, de specifieke kleuren wat middels vormgeving hiervoor is ingezet.

De serie 'voor het nu' is een serie die minimale impulsen geeft waar geen intacte cognitie voor nodig is. Het juiste 'stofje' in de hersenen word aanmaakt en bied dementerende de gelegenheid om vanuit het 'nu' te reageren zonder dat ze een appèl hoeven te doen op hun geheugen. (de hersenen scheiden meer serotonine af, ookwel een 'feelgood' hormoon genoemd)

Een 'mobile', met minimale bewegende impulsen waar gekleurde elementen bewegen door middel van de lucht circulatie in de ruimte en die door weerkaatsing van het daglicht reflecties op de muur geven. Spiegelende gekleurde wandobjecten die de licht inval door het raam reflecteert of filtert en vanuit verschillende hoeken een kleurige gloed in het interieur geeft. Door de juist brekende hoeken in het ontwerp is dit op bijna alles locatie aan een muur vlakbij het raam te plaatsen.

Laura Lynn richt zich op de verschillende stadia van dementie. Voor bewoners in het zwaarste stadium ontwikkelde ze een variant van de mobiel voor op tafel. Zo kan ook bij mensen die alleen nog hun zeer directe omgeving kunnen ervaren, een reactie teweeg worden gebracht.

Bewoners, zorgpersoneel en familieleden kunnen samen aan de slag met de verschillende mobiel varianten, die ze steeds opnieuw naar eigen wens kunnen samenstellen.

Het onderzoek van Laura Lynn werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met de bewoners en staff van Cordaan.
mobile5klein.jpg
Mobile6klein.jpg
Mobile4klein.jpg
Mobile7klein.jpg