stimuleringsfonds creatieve industrie

projectteam

Wendy Fietelaars, productontwikkelaar bij Kobe
Jacobine Wegink, zorgverlener bij Cordaan
Omgevingspsychologe Fiona de Vos

context

In het project Ontwerp & Dementie, geiniteerd door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie samen met zorgaanbieder Cordaan, onderzochten zes interdisciplinaire teams van ontwerpers, wetenschappers, producenten en zorgprofessionals op drie zorglocaties de verbetering van de leefomgeving van dementerenden, met als resultaat ruimtelijke oplossingen of prototypes voor objecten. Het onderzoekstraject vond plaats van het najaar van 2014 tot het najaar van 2015.

G4A9164klein.jpg

Tactiel Textiel

28 augustus 2015
Wendy Fietelaars, productontwikkelaar bij Kobe, Jacobine Wegink, zorgverlener bij Cordaan en omgevingspsychologe Fiona de Vos onderzoeken op zorglocatie Eben Haëzer te Amsterdam de tactiele behoeften van bewoners met dementie.
Ze laten patiënten voelen aan kussens en dekens gemaakt van uiteenlopende texturen om te achterhalen welke reacties dit oproept. Het meest verrassende resultaat geven de experimenten die voortkomen uit de specifieke behoeften van bewoners. Zo sliep een van de bewoners met dementie altijd op haar linkerzij en kroop zij elke nacht tegen de harde reling van haar bed op zoek naar haar overleden man. Dankzij een speciaal kussen, dat naar haar echtgenoot Jan is vernoemd, ligt zij nu een stuk comfortabeler. De tactiele beleving van een kussen naast haar bed trok bovendien haar aandacht, waardoor zij voor het eerst sinds tijden soms op haar andere zij slaapt.
G4A9181klein.jpg
G4A9147klein.jpg