stimuleringsfonds creatieve industrie

context

In het project Ontwerp & Dementie, geiniteerd door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie samen met zorgaanbieder Cordaan, onderzochten zes interdisciplinaire teams van ontwerpers, wetenschappers, producenten en zorgprofessionals op drie zorglocaties de verbetering van de leefomgeving van dementerenden, met als resultaat ruimtelijke oplossingen of prototypes voor objecten. Het onderzoekstraject vond plaats van het najaar van 2014 tot het najaar van 2015.

mindspaces1klein.jpg

Mindspaces

26 augustus 2015
De wereld van dementerende mensen is klein. Vaak bewegen ze zich niet verder dan de directe woonomgeving. Ontwerper Ricky van Broekhoven maakt een ruimtelijke ervaring mogelijk door de techniek van 'binaural stereo'.
Door speciale geluidsopnames te maken van een omgeving met twee microfoons en deze opnames gelaagd af te spelen voor het linker- en het rechteroor krijgt de bewoner een levendige ervaring van een omgeving buiten de zorginstelling. Bij het luisteren naar de opnames van bijvoorbeeld een markt of moskee maakt het brein automatisch een ruimte┬Člijke verbeelding gebaseerd op het referentiekader van de luisteraar. Op deze manier is het mogelijk om plekken uit het verleden te bezoeken, alsook onbezochte plekken in het heden. In zijn onderzoek naar de beleving van de geluidsopnames richt Ricky zich op mensen in uiteenlopende stadia van dementie.
mindspaces2klein.jpg