stimuleringsfonds creatieve industrie

context

In januari 2017 zette het Stimuleringsfonds de Open Oproep Dementie in de Openbare Ruimte uit. Acht ontwerpers werden geselecteerd. Dementie in de openbare ruimte maakt deel uit van het programma Zorgomgeving, dat het Stimuleringsfonds uitvoert in opdracht van het ministerie van OCW.

Het onderzoekstraject vindt plaats in het kader van het programma Langer Thuis van de gemeente Rotterdam.

praatpaalnieuwsbericht.jpg

De Praatpaal | Anne van Abkoude & Marc Andrews

6 juli 2017
De gele praatpaal langs de snelweg, ken je hem nog? Dit jaar haalt de ANWB 3300 praatpalen weg. Anne van Abkoude en Marc Andrews geven de 'paal voor pech onderweg' een tweede leven: voor de oudere generatie, die het icoon uit de jaren 60 als geen ander herkent.
Dat de praatpaal inderdaad onderdeel is van het collectieve geheugen bleek toen de ontwerpers dit testen in een panel met ouderen. Van Abkoude en Andrews stellen voor de gele praatpaal in te zitten in het straatbeeld. Voor ouderen en mensen met beginnende dementie die een ommetje maken - meestal zonder mobiele telefoon - kunnen ze een gevoel van veiligheid creëren. Mocht je even de weg kwijt zijn of in de war raken, wordt je met één druk op de knop verbonden met bijvoorbeeld de zorginstelling in de wijk. 'Naast het bieden van een herkenningspunt en een veilig gevoel, zorgt de praatpaal ook voor meer zichtbaarheid en openheid rondom mensen met dementie in de samenleving', stellen de ontwerpers.

Beeld: Sofie van Greevenbroek
praatpaalmarc37.jpg
Marc Andrews test met bewoners van een zorg-woonhuis de associaties bij de gele praatpaal.
praatpaaltest.jpg
In het onderzoekstraject werken de ontwerpers in co-creatie met gebruikers en hun mantelzorgers.
praatpaal20juni03.jpg
Tijdens de eindpresentatie van Dementie in de openbare ruimte op 20 juni werd de Praatpaal uitgeprobeerd door de aanwezigen.
praatpaal20juni22.jpg