stimuleringsfonds creatieve industrie

projectteam

Annemiek van Dullemen | manager verzorging Cordaan
René van Raalte | ontwerper en architect.
Antoinette Reerink | onderzoeker aan de UvA
Ricky van Broekhoven | ruimtelijk ontwerper en sounddesigner

context

In het project Ontwerp & Dementie, geiniteerd door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie samen met zorgaanbieder Cordaan, onderzochten zes interdisciplinaire teams van ontwerpers, wetenschappers, producenten en zorgprofessionals op drie zorglocaties de verbetering van de leefomgeving van dementerenden, met als resultaat ruimtelijke oplossingen of prototypes voor objecten. Het onderzoekstraject vond plaats van het najaar van 2014 tot het najaar van 2015.

colklein.jpg

Collectieve Open Leefomgeving

26 augustus 2015
Collectieve Open Leefomgeving is een pleidooi voor een dementievriendelijke wijk. Het schetst een ambitieus vergezicht voor een alternatieve maatschappelijke en stedenbouwkundige manier om zorg te organiseren in de stad.
Het concept bestaat uit het creëren van een gemeenschap met 80% vitale bewoners en maximaal 20% kwetsbare mensen, waaronder mensen met dementie. In deze gemeenschap zijn mensen naar vermogen solidair met elkaar. Op 14 april 2015 vonden rondetafelgesprekken plaats waarbij de vraag naar de fysieke randvoorwaarden voor een dergelijke wijk werd voorgelegd aan (ervarings)deskundigen met uiteenlopende expertise. De resultaten zijn gebundeld in een luisterverslag.