stimuleringsfonds creatieve industrie
dummy
The Neighbours' Gaze
affectlabweb.jpg

Tijdelijke Procedure Internationaal Samenwerken Presentatie

The Neighbours' Gaze

affect lab, 2020

€14.495
Interactieontwerper Klasien van de Zandschulp en onderzoeker Natalie Dixon zijn uitgenodigd om het project Good Neigbours (in Zuid-Afrika) verder te ontwikkelen voor de York Mediale van 21 tot en met 25 oktober 2020. De York Mediale is een tweejaarlijks mediakunstfestival waarmee York viert dat ze als enige stad in het Verenigd Koninkrijk de titel UNESCO Creative City of Media Arts draagt. Van de Zandschulp en Dixon werken voor dit project samen met SLAP (Social Live Art Performance), een lokaal performancecollectief die de buurtdynamiek van York goed begrijpt. 'The Neighbours' Gaze', is een immersieve ervaring tijdens een vooropgezette wandelroute door de wijk The Groves in York. De interactieve documentaire vertelt de verhalen van 'intimate surveillance', gebaseerd op het onderzoek in die wijk. De interactieve documentaire staat centraal en heeft de vorm van een webapp (buurtbewakingsgroep) aangestuurd door een chatbot. Tijdens de wandeling neemt het publiek de hoofdrol op zich. Ze worden onderdeel van de buurtwachtgroep in de webapp en worden geconfronteerd met urgente situaties en beslissingen. Een belangrijk aspect hierbij is de theatrale benadering, waarbij echte acteurs een interactie aangaan met het publiek. Het doel van dit project is om het publiek nieuwe perspectieven op 'intimate surveillance' te bieden.

meer toekenningen

index.jpeg

Tijdelijke Procedure Internationaal Samenwerken Tentoonstelling

The Circle' expositie - MAKK Keulen

Dutch Invertuals, 2020

€13.580
Dutch Invertuals en Museum für Angewandte Kunst Köln (MAKK) ontwikkelen samen een digitaal academietraject voor drie tot vijf geselecteerde talentvolle ontwerpers in Duitsland. In dit programma van zes weken, creëren de ontwerpers nieuwe werken, die worden toegevoegd aan de al bestaande expositie 'The Circle' van Dutch Invertuals. Een expositie die later in 2021 in MAKK Keulen te zien zal zijn. De ontwerpers presenteren in het werk hun eigen interpretatie op de cirkel, een elementaire vorm die staat voor actuele thema's als saamhorigheid, verbondenheid, balans en perfectie. Het traject bestaat uit (technische) begeleiding, mentorschap van Mieke Meijer en workshops over werkmethodes (Jólan van der Wiel), esthetiek (Raw Color), designtechnieken (Dienke Dekker), denkprocessen (Remco van de Craats en Xandra van Eijk), materialen (Jeroen Wand) en het presenteren van designstukken (Petra Hesse, MAKK).
afbeelding.jpeg

Tijdelijke Procedure Internationaal Samenwerken

Soft Cuts

Jason Hansma, 2020

€18.941
'Soft Cuts' is een cross-over project van Jason Hansma op het snijvlak van architectuur, digitale cultuur en textielontwerp. Het eindresultaat is een grootschalig chiffon gordijnwerk (6 x 30 meter) dat traditionele technieken van haute couture combineert met algoritmische schrijftechnieken. Het ontwerp streeft ernaar om digitale cultuur en fijn handwerk op architecturale schaal samen te brengen zodat dezelfde mate van aandacht, zorg en details voor de ruimte ontstaat zoals haute couture voor het lichaam. Hansma zal samenwerken met Max Thomas Sanderson, een in Parijs gevestigde modeontwerper en lid van de Fédération de la Haute Couture (via Hérmes). Het werk is gemaakt van licht zijden organza, waarbij gebruik wordt gemaakt van een reeks ambachtelijke couture-technieken waaronder het borduren op voile borduren, draperen en bias cutting. Op het gordijn worden gedichten 'geschreven' van op taal gebaseerde algoritmen die Hansma de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Tijdens het project zal het team experimenteren met de beweging van het gordijn als non-digitaal object en hoe dit de betekenis en context van het gedicht als digitaal kunstwerk beïnvloedt. Het werk zal worden getoond op het UNESCO-hoofdkantoor in Parijs.
afbeelding.jpeg

Tijdelijke Procedure Internationaal Samenwerken Presentatie

Barn Raising

We Make Carpets, 2020

€14.800
Het collectief We Make Carpets (NL) en Moody Center for the Arts (US) ontwerpen een multifunctionele, interactieve installatie voor Rice University in Houston (US). Deze universiteit plaatste onlangs op het terrein acht tijdelijke structuren om de druk in de gebouwen te verlagen. Vier structuren, waaronder de locatie voor deze installatie, functioneren als openlucht lokaal en sociale ontmoetingsplek voor studenten, medewerkers en buurtbewoners. Een belangrijk kenmerk van het werk van We Make Carpets is het gebruik van alledaagse lokale voorwerpen en materialen, om hiervoor herwaardering te stimuleren en onze massaconsumptie te bevragen. In 2018 werkte de twee partners eerder samen, maar deze keer gebeurt alles op afstand. Voor de internationale praktijk We Make Carpets is dit project daarom een experiment naar een nieuwe manier van werken. De installatie staat acht maanden en wordt steeds doorontwikkeld samen met een nieuw deel van de gemeenschap. Het team documenteert het gehele proces in film en fotografie.
index.jpeg

Tijdelijke Procedure Internationaal Samenwerken Presentatie

The 21st Century Heraldy of Italy

75B Rotterdam, 2020

€12.500
Sinds 2001 onderzoekt grafisch ontwerpatelier 75B de heraldiek van onze tijd: de symboliek die verhalen van een bepaald gebied representeren. In het onderzoek '21st Century Heraldy' worden hedendaagse wapenschilden ontworpen bestaande uit motto's, symbolen, logo's en iconen die passen bij een stad van vandaag. 75b breidt het onderzoek nu internationaal uit naar Italië. In 2018 is 75b tijdens een residentie bij Il ventre di Napoli begonnen met het ontwikkelen van een serie van vijf wandkleden voor de steden: Rome, Milaan, Turijn, Napels en Palermo. Steden met een klassieke geschiedenis, maar ook veel nieuwe hedendaagse verhalen. Er zijn samenwerkingen opgezet met onder andere Accademia di Belle Arti di Palermo en Accademia ABADIR in Catania. Dit laatste deel van het project bestaat uit het voltooien van het definitieve eindontwerp van de kleden, materiaalonderzoek met Textiellab in het Textielmuseum en het tonen van het werk in een virtuele tour tijdens EDIT Napoli in oktober 2020.
index.jpeg

Tijdelijke Procedure Internationaal Samenwerken Tentoonstelling

Alternatives Archives, Alternatives Histories

Nuijsink, 2020

€20.000
Architect Cathelijne Nuijsink doet onderzoek naar 'contactzones' binnen de architectuur: sociale ruimtes waar verschillende architecturale culturen elkaar ontmoeten en botsen. Daarnaast wil Nuijsink perspectieven belichten die nu te weinig worden gerepresenteerd binnen de geschiedenis van het architectonisch modernisme. Dit project richt zich op de jaarlijkse Shinkenchiku Residential Design Competition, gelanceerd in Japan in 1965, met meer dan 17.000 inzendingen van over de hele wereld. De wedstrijd is qua vorm opgezet om lokale en buitenlandse ideeën met elkaar in contact te brengen en inspiratie te stimuleren. In dit project ontwikkelt Nuijsink een levend digitaal archief om niet alleen haar kennis over deze wedstrijd en de voor velen onbekende deelnemers breed te delen, maar ook om bezoekers zelf te stimuleren om bij te dragen aan alternatieve geschiedschrijving. Hierbij ontwikkelt zij een reizende tentoonstelling voor allereerst gta Exhibitions, Zürich en Oris House of Architecture, Zagreb. Joost Grootens verzorgt het grafisch ontwerp voor de website en de tentoonstelling.
loader

het fonds

subsidies

actueel