stimuleringsfonds creatieve industrie
dummy
Hortus Bionica
006representatieveafbeeldingweb.jpg

Deelregeling Talentontwikkeling Open oproep

Hortus Bionica

Studio Samira Boon & Sensor Lab, 2019

€25.000
Ontwerper Samira Boon werkt aan een verkennend onderzoek in samenwerking met Sensor Lab naar de integratie van sensoren in de 3D textiele structuren die de ontwerper in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in de specifieke processen en variabelen die van invloed zijn op een sensor-gedreven systeem. Met de resultaten kunnen omgevingscondities efficiënter vertaald worden naar zinvolle reacties en bewegingen die ingezet kunnen worden voor een meer duurzame, adaptieve en interactieve architectuur. Concreet worden er data verzameld over hoe Archifolds 2.0 reageert op aspecten zoals licht, UV-licht en temperatuur. Daarbij worden mogelijkheden gezocht voor het vertalen van de data naar relevante aspecten, zoals gebruikersbeleving. In de slotfase van het project wordt een meet-up georganiseerd waarin het op innovatieve wijze inzetten van textiel en technologie centraal staat.

Dit project is onder voorwaarde gehonoreerd vanuit de Open Oproep Ruimte voor Talent.

meer toekenningen

julietteweb.jpg

Deelregeling Talentontwikkeling Talentontwikkeling

Juliette Lizotte

Juliette Lizotte, 2019

€24.000
Ontwerper Juliette Lizotte behaalde in 2016 haar Master aan het Design Department van het Sandberg Instituut. Samenwerkingen en ontmoetingen met gelijkgestemden staan centraal in haar interdisciplinaire ontwerppraktijk, waarin ze alternatieven zoekt voor bestaande systemen. Komend jaar richt ze zich op haar lopende onderzoek naar heksen en magie in relatie tot ecofeminisme. Ze wil een kader ontwikkelen voor haar uiteenlopende inspiratiebronnen en activiteiten die variëren van natuur, gemeenschap, activisme, niet-lineaire verhaalstructuren tot science fiction en LARPing (live action role-playing). Door voort te bouwen op de visuele en culturele geschiedenis van 'de heks', als subversief karakter, beoogt zij deze interesses te combineren en richting te geven. Het onderzoek krijgt vorm in diverse uitingen, afhankelijk van doel, context en publiek, zijn dit games, video, muziek, podcasts, publicaties of evenementen. Ze gaat hiervoor samenwerken en advies inwinnen van onder andere Random Studio, Hackers & Designers, STEIM, kunstenaar Melanie Bonajo, ontwerpduo Metahaven, ontwerper Yamuna Forzani, performance kunstenaar Astrit Ismaili en heks Laura Lynx.
cyanneweb.jpg

Deelregeling Talentontwikkeling Talentontwikkeling

Telemagic

Telemagic, 2019

€24.000
Cyanne van den Houten, Roos Groothuizen en Ymer Kneijnsberg vormen samen het 'art-meets-technology' collectief Telemagic. Van den Houten en Groothuizen zijn in 2017 afgestudeerd aan de masteropleiding Design van het Sandberg Instituut in Amsterdam. Kneijnsberg behaalde in 2015 zijn bachelordiploma Grafisch Ontwerp aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Telemagic omschrijft zichzelf als een open media-lab, waarin zij samen met andere makers, manifestaties, kunstinterventies en tools ontwikkelen die de mysteries rondom hedendaagse media en technologie in kaart brengen en ontmantelen. Komend jaar wil het collectief hun werkconcept verder uitwerken en structureren. Ook het lab toegankelijker maken in fysieke en digitale vorm staat op de agenda. Hiervoor zetten ze twee projecten op: '1 Euro Cinema', een cineastisch orakel dat willekeurig een film kiest na het inwerpen van een euro en 'Concert in A.I. / AlgoRhytmics', een concert op basis van een zelflerend algoritme dat in staat is muzikale harmonieën te componeren en dirigeren. Hiernaast doen ze onderzoek naar een A.I. muzieklabel, een autonoom platform waar Telemagic artificiële intelligentie, muzikanten en filmmakers bijeenbrengt onder de noemer: 'Wat is het label van de toekomst?'.
nadineweb.jpg

Deelregeling Talentontwikkeling Talentontwikkeling

Nadine Botha

deSIGNIFY, 2019

€24.000
Nadine Botha studeerde in 2017 af aan de Master Design Curating & Writing van de Design Academy Eindhoven. Botha is een onderzoeker en houdt zich bezig met hoe ongeziene sociale, politieke, juridische, economische en culturele systemen onze objecten, lichamen, huizen, steden, technologieën, ervaringen en kennis, vormgeven. Haar praktijk brengt storytelling, curating, schrijven, performance, activisme, media-analyse en participatieve werkwijzen samen in tentoonstellingen, digitale media, performances, publicaties, workshops en journalistiek. Voor haar afstudeerproject, 'The Politics of Shit', traceerde Botha een onzichtbaar draagbaar toilet van Europese kampeerplekken, naar het front van de sanitaire protesten in informele nederzettingen in Kaapstad. Tijdens het ontwikkeljaar geeft ze vervolg aan dit project in de vorm van een audiovisueel platform. Middels interviews met ontwerpers, onderzoekers en wetenschappers en archiefonderzoek naar verhalen als hulpmiddel voor bevrijding en onderdrukking, gaat ze op zoek naar antwoorden. Naast het platform presenteert ze haar project op de DEFSA Conference in Zuid-Afrika.
wardweb.jpg

Deelregeling Talentontwikkeling Talentontwikkeling

Ward Goes

Ward Goes, 2019

€24.000
Ward Goes is afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven in de richting Man and Communication en heeft in 2016 zijn Master Culturele Antropologie behaald aan de Universiteit Utrecht. Komend jaar richt hij zich op het inbedden van zijn praktijk in het vakgebied tussen ontwerp en journalistiek. Dit doet Goes aan de hand van het thema 'objectiviteitsregimes in de journalistiek en het publieke debat'. Het thema raakt aan verschillende kwesties die spelen in de hedendaagse journalistiek, zoals de rol van (sociale) media in beeldvorming, evenwichtige verslaggeving en de veranderende definitie van feitelijkheid. Binnen drie parallelle trajecten gaat hij hiermee aan slag: 1. Veldwerk. Hierin staat de ontwikkeling van methodiek en concept centraal. Zijn adviseur in dit traject is Tamar Shafrir. Ook gaat hij samenwerken met drie ontwerpers, waaronder Irene Stracuzzi. 2. Dialoog. Hierin focust Goes zich op professionalisering en dialoog. Hij gaat twaalf gesprekken voeren met gevestigde ontwerpers, typografen, onderzoekers en curatoren met als doel zijn praktijk sterker te positioneren. Hij wordt hierin geadviseerd door Isolde Hallensleben. 3. Rapportage. Dit traject is gericht op zichtbaarheid. Hierin worden de resultaten van de twee eerdere trajecten ontsloten in een presentatie en publicatie. Adviseur hierbij is onder andere Freek Lomme, directeur van Onomatopee.
seokimweb.jpg

Deelregeling Talentontwikkeling Talentontwikkeling

Seokyung Kim

Studio Seo Kim, 2019

€24.000
Seokyung Kim heeft in 2018 haar bacheloropleiding Man and Communication aan de Design Academy Eindhoven afgerond. Zij is geïnteresseerd in hoe gereedschappen en machines ons denken beperken, maar ook onze creativiteit en verbeeldingskracht kunnen versterken. Hierbinnen richt ze zich op algoritmen die menselijke taal gebruiken, zoals machinevertalingen, stemherkenning en automatische correctie. Komend jaar ontwikkelt Kim het project 'Alternative of Alternative Literature', een vervolg op haar afstudeerproject 'The Trace of Sorrow', een dichtbundel over verdriet gemaakt door een algoritme. 'Alternative of Alternative Literature' is geïnspireerd op literaire werken van de Poolse science fiction schrijver Stanislaw Lem (1921-2006). Het project is een samenwerking tussen 'menselijke' schrijvers en machine-algoritmen (Natural language processing algorithm). Kim ontwerpt een systeem waarin de twee entiteiten met elkaar kunnen communiceren om zo de relatie tussen mens en machine bloot te leggen. De uitkomst van het project beperkt zich niet tot tekst. Dit geeft Kim de mogelijkheid grafisch te experimenteren. De ontwerper laat zich adviseren specialisten in algoritmen en graphic design, waaronder Ryan Pescatore Frisk en tekstschrijver Martin Rombouts. De uitkomsten worden gepubliceerd via editorials en een webplatform. Daarnaast organiseert Kim workshops met het publiek om het proces te delen.
loader

het fonds

subsidies

actueel

allesis.jpg
In de tweede ronde van de subsidieregeling Upstream: Music x Design zijn projecten gehonoreerd van eenmansband Spinvis en technoproducer Albert van Abbe. De regeling richt zich op innovatieve toepassi... meer >
ooprofontwerppraktijkaug2019.png
Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie geeft een impuls aan de praktijkverdieping en professionalisering van ontwerpers en ontwerpstudio's binnen het vakgebied vormgeving. Ontwerpers en studio's ku... meer >
loader
loader
loader