stimuleringsfonds creatieve industrie
dummy
Atelier Tomas Dirrix
006representatieveafbeeldingdirrix.jpg

Deelregeling Talentontwikkeling Talentontwikkeling

Atelier Tomas Dirrix

Atelier Tomas Dirrix, 2018

€25.000
Tomas Dirrix studeerde in 2014 af aan de masteropleiding Architectuur van de TU Delft. In zijn afstudeerwerk stond het ontwikkelen van een ontwerpmethode die uitgaat van architectonische condities centraal. De ontwerpmethode neemt de uitersten van de oorsprong van architectuur, zoals binnen/ buiten, natuur/cultuur, orde/chaos, als uitgangspunt voor het maken van ruimtes. Komend jaar wil Dirrix deze methodiek vertalen naar een eigen ontwerptaal. Aan de hand hiervan gaat hij op zoek naar nieuwe organisatievormen, relaties en processen als basis voor een mogelijk nieuwe architectuur. Dirrix is van plan om samen te werken met andere disciplines om zo zich nieuwe vaardigheden en maaktechnieken eigen te maken. Door middel van ontwerpend onderzoek wil hij vervolgens inzicht verkrijgen in de mogelijkheden van verschillende type (bouw)materiaal en verwerking- en bewerkingsmethodes. Dirrix wil zijn proces en werk presenteren via social media en een publicatie.

meer toekenningen

belevingsruimte.jpeg

Deelregeling Talentontwikkeling Open oproep

Belevingsruimte De Parabool

Calmspaces i.s.m. De Parabool, TU Twente en Sensoree, 2020

€25.000
Mediakunstenaar en gameontwikkelaar Beer van Geer beweegt zich tussen het experimentele van de kunstwereld en het toegepaste van de wetenschap. In zijn praktijk creëert Van Geer ruimtes om lichaam en geest te kalmeren door middel van sensorische stimulatie en sensorgebaseerde technologie, zoals biofeedback. Met het onderzoeksproject 'Belevingsruimte' gaat Van Geer, in samenwerking met TU Twente en Sensoree, een ruimte ontwikkelen voor de dagbestedingslocaties van de Parabool. Deze ruimte biedt tegelijkertijk rust en voldoende prikkels. Het doel van het project is om multisensorische (draagbare) toepassingen te ontwerpen voor mensen met een ernstige meervoudige beperking. Samen met de doelgroep en zorgprofessionals van de Parabool wordt een ontwerpend onderzoek opgezet, waarbij het creëren van non-verbale hulpmiddelen voor communicatie centraal staat. Naast een oplossing voor de Parabools belevingsruimte, dient het project tegelijkertijd als een breder onderzoek naar de werking van ruimtelijk interactief licht en geluid op het zenuwstelsel en bewustzijn van de mens.
metallotheek.jpeg

Deelregeling Talentontwikkeling Open oproep

Metallotheek

La-di-da (Laura van Santen) i.s.m. Beeldenstorm/Daglicht, 2020

€25.000
Architect Laura van Santen stelt dat het materiële aspect van architectuur weinig aandacht krijgt binnen de Nederlandse architectuur- en bouwkundeopleidingen. Tevens constateert Van Santen dat er bij werkplaatsen en laboratoria veel technische kennis is met betrekking tot verschillende materialen, van keramiek tot textiel, die niet goed is ontsloten en daardoor ontoegankelijk is voor studenten en professionals. Hier wil ze verandering in brengen. In samenwerking met de werkplaats Beeldenstorm/Daglicht gaat Van Santen een overzicht van industriële metaalbewerkingtechnieken verbeelden in een 'metallotheek'. Hiervoor zal Van Santen een open studie beginnen naar gieten, mallen, legeringen en behandelingen van metaal, waarbij de onderliggende technieken door middel van recepten worden uitgelegd. Daarnaast worden alle proeven gedocumenteerd door een fotograaf, zodat er ook een digitaal te raadplegen archief ontstaat. Dit archief zal de basis vormen voor verder onderzoek naar metaaloppervlaktes door studenten van de afdeling interieurarchitectuur van de KABK in Den Haag.
museumtools.jpeg

Deelregeling Talentontwikkeling Open oproep

Museum Tools – Fresh Perspectives through E-Paper

Commonplace studio i.s.m. Andre Castro en MpicoSys Eindhoven, 2020

€25.000
Commonplace Studio bestaat uit ontwerper Jon Stam en hard- en software engineer Simon de Bakker. 'Museum Tools' is een onderzoeksproject waarbinnen wordt geëxperimenteerd met nieuwe manieren van het opslaan, delen en activeren van verhalen binnen museumcollecties. Hiervoor zal Commonplace Studio een samenwerking aangaan met mediadesigner André Castor en e-ink-specialist MpicoSys Eindhoven. De uitdaging van het project is om een nieuwe manier van digitale curatie en ontsluiting te ontwikkelen die verder gaat dan de huidige standaard (digitale) displays of mobiele museumapps. De ontwerpers zien veel mogelijkheden in e-inkt (elektronisch papier) om dit soort tools te ontwikkelen. Met behulp van 'research through prototyping' is Commonplace studio van plan om samen me MpicoSys een werkend prototype te maken, dat realtime reageert op de vraag van de museumbezoeker.
greenprinting.jpeg

Deelregeling Talentontwikkeling Open oproep

Green Printing

Joris Laarman Studio BV i.s.m. Artis Micropia, 2020

€25.000
Joris Laarman Studio (onder leiding van Joris Laarman en Tim Geurtjens) is een ontwerppraktijk die zich bezighoudt met de impact van opkomende technologie op onze fysieke wereld. De studio gaat een samenwerking aan met ARTIS-Micropia, waarin hun kennis over microbiologie en de mogelijkheden van digitale fabricage en robotica worden gecombineerd. Binnen het project 'Green-Printing' wordt een robot ontwikkeld die microbiologisch materiaal zoals algen, schimmels en bacteriën op bestaande muren kan aanbrengen. Zo worden kleurrijke 'levende' gevels gecreëerd, met als doel de biodiversiteit in de stad te vergroten. Door het uitvoeren van kweek- en voedingsbodemexperimenten en een veiligheidsevaluatie wordt samen met ARTIS-Micropia onderzocht welke micro-organismen hiervoor het meest geschikt zijn. Het uitgangspunt van de samenwerking is het streven naar een verbetering van het microklimaat en de lokale biodiversiteit, wat een positieve invloed heeft op de fysieke en mentale gezondheid van bewoners. De resultaten zullen publiekelijk worden gepresenteerd tijdens het 'inVIVO Planetary Health Conference' bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen en ARTIS-Micropia. Het doel is om het project te realiseren in de openbare ruimte. Hiervoor is reeds contact gelegd met de Gemeente Amsterdam met betrekking tot het Sloterdijkterrein, het MAD-museum New York (VS) en het Dallas Museum of Art (VS).
lenticulair.jpeg

Deelregeling Talentontwikkeling Open oproep

Lenticulair weefsel; textiel dat de ruimte dynamiseert

Antoine Peters i.s.m. EE Exclusives, 2020

€25.000
Antoine Peters is gefascineerd door de optische illusies in 'lenticulair drukwerk', waarbij door middel van een lens de zichtlijnen worden gestuurd richting geprinte beelden. Hierdoor kan een afbeelding, wanneer deze in beweging wordt gebracht, optisch veranderen van kleur, diepte en beweging. Peters ziet mogelijkheden om dit te vertalen naar textiel en streeft ernaar om deze techniek naar een weefsel (en vervolgens objecten, kleding en wanden) te vertalen. Hierdoor staat de dynamiek van beweging, contrast, verrassing en vertraging rechtstreeks in relatie tot de toeschouwer, gebruiker of drager. Samen met EE Excusives, een producent van hoogwaardig jacquardgeweven stoffen die zich verdiept in 3D-weaving, gaat Peters een 3d-weefsel ontwikkelen met lenticulair effect. Het innovatieve weefsel moet dun, wasbaar en flexibel zijn en even mooi te draperen zijn als ieder ander textiel. Het 'lenticulaire weefsel' heeft zodoende potentie voor zowel esthetische als functionele of maatschappelijke toepassingen voor architectuur, product design, mode en kunst. Het gehele proces wordt door middel van fotografie en tekst gedocumenteerd.
loader

het fonds

subsidies

actueel