stimuleringsfonds creatieve industrie
talentplatform2021website.gif

16 t/m 24 okt: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie presents talent

7 oktober 2021
Jaarlijks krijgen opkomende ontwerptalenten actief op het gebied van ontwerp, architectuur en digitale cultuur dankzij een beurs van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie de kans zich optimaal te ontwikkelen in artistiek en professioneel opzicht. De lichting van 2021 is nu in beeld gebracht in één minuut durende filmportretten. Tijdens de Dutch Design Week zijn deze portretten te zien in de tentoonstelling 'Stimuleringsfonds Creatieve Industrie presents talent'.
De lichting 2021 is divers en gemotiveerd door een gevoel van urgentie. Allemaal weten ze eigen antwoorden of juist vragen te formuleren op het tijdsgewricht van crises dat hen vormde. Hun onderzoeken waaieren uit van afrofuturisme en middeleeuws paganisme tot onderzoek naar recyclebaar glazuur of plantaardige kaas.

Door introspectie en kritische reflectie zijn zij erin geslaagd een eigenzinnige oorspronkelijke koers uit te zetten. Een homogene groep is het daarom evenmin, de lichting 2021. Hun praktijk is allang niet meer te simplificeren tot de geijkte categorieën mode, product design, architectuur en digitaal. Met inventiviteit hoppen ze van de ene naar de andere discipline. Arabische kalligrafie versmelt met ruimtelijke vormgeving en migratieproblematiek wordt verwerkt tot atonale soundscapes. Soms beginnen zich zelfs nieuwe vakgebieden af te tekenen, zoals immersive storytelling door middel van een ruimtelijke installatie, scenografie, fotografie, dataresearch en politiek activisme. Maar één ding hebben deze opkomende ontwerptalenten gemeen: vol daadkracht en empathie willen ze een actieve rol spelen in noodzakelijke maatschappelijke veranderingen.

Stimuleringsfonds Creatieve Industrie presents:
Lesia Topolnyk, Jean-François Gauthier, JeanPaul Paula, Wesley Mapes, Luuc Sonke, Sophia Bulgakova, Stefano Murgia, Sydney Rahimtoola, Frances Rompas, Andrius Arutiunian, Thom Bindels, Gabriel Fontana, Renee Mes, Irakli Sabekia, Asefeh Tayebani, Louis Braddock Clarke, Khalid Amakran, Cleo Tsw, Moriz Oberberger, Sherida Kuffour, Vera van de Seyp, Funs Janssen, Josse Pyl, Fransje Gimbrere, Fana Richters, Don Kwaning, Philipp Kolmann, Audrey Large, Mirjam Debet, Marlou Breuls,
Bodil Ouedraogo, Inez Naomi, ILLM, Johanna Seelemann en Seok-hyeon Yoon.

praktische informatie tentoonstelling
Titel: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie presents talent
Datum: 16 t/m 24 oktober 2021
Tijd: 11.00 - 18.00 uur
Locatie: Hal 3, Klokgebouw, Strijp S, Eindhoven (plattegrond)
Toegang: Het Klokgebouw is toegankelijk met een DDW-ticket.
Een van de videoportretten die te zien zijn tijdens Dutch Design Week. Concept: Koehorst in 't Veld en Roel van Tour | Ontwerp: Koehorst in 't Veld | Video: Roel van Tour | Interview: Maarten Westerveen

Platform Talent
Behalve tijdens de Dutch Design Week zijn de 35 filmportretten ook te zien op het Platform Talent. Dit online platform biedt een overzicht van alle talenten die sinds 2013 zijn ondersteund vanuit de Regeling Talentontwikkeling.

Talenten presenteren zichzelf in zeven Talent Talks
Tijdens de Dutch Design Week organiseert het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie op 18 en 20 oktober Talent Talks: zeven talkshows waarin opkomende ontwerptalenten met elkaar in gesprek gaan over actuele thema's die bepalend zijn in hun werk en praktijk. De talkshows zijn door een beperkt publiek bij te wonen in Eindhoven en zijn tegelijkertijd te bekijken via een livestream op stimuleringsfonds.nl of facebook.com/Stimuleringsfonds.