stimuleringsfonds creatieve industrie
dummy
subsidies

subsidies

Door middel van subsidies ondersteunt het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ontwerpers, makers en culturele instellingen. Rondom specifieke ontwerpopgaven schrijft het fonds 'Open Oproepen' uit.

toekenningen

setup.jpeg

Deelregeling Activiteitenprogramma's Activiteitenprogramma

SETUP

2020

€80.000
SETUP is een medialab en kennisplatform voor een technologie-kritische samenleving. Samen met kunstenaars en ontwerpers maken zij de ontwikkelingen tastbaar. De focus van de organisatie ligt niet alleen op het tonen en bevragen van nieuwe technologie, maar ook het laten horen van een ethisch tegengeluid. Hierbij betrekt ze een breed publiek, van bestuurders tot opiniemakers en scholieren. Ze biedt hen vocabulaire om mee te doen aan het debat over de gevolgen van digitalisering en technologie. Hiernaast toont ze het belang van ontwerpkracht binnen dit debat. Het activiteitenprogramma voor 2020 draagt de naam 'Sorry' en gaat in op de mea culpa van grote technologiebedrijven, zoals Facebook, Google en Twitter.
In dit activiteitenprogramma staan vier (inhoudelijke) uitgangspunten centraal: 1. het gebrek aan voorstellingsvermogen om te bedenken wat verantwoordelijkheid nemen voor technologische systemen betekent; 2. het belang om over te stappen van verantwoorden over de gevolgen van technologie naar verantwoordelijkheid nemen voor de impact van technologie; 3. het zichtbaar maken van verantwoordingsprocessen om bij te dragen aan publiek het debat over technologie en ethiek 4. het samenbrengen van de inhoudelijke thematiek en het artistieke proces. Deze uitgangspunten worden vertaald naar verschillende activiteiten zoals mediacampagne 'Dot- Sorry' ism Nick Liefhebber, ontwerpende onderzoekstrajecten, waaronder ' De snik in Youtube Apologies', Feelingless apologies, Andere rituelen; publieke programmering zoals de show 'Big Brother Awards meets Het Spijt me' en lezing 'De Privacyrede 2020 plus 1'; artistiek ontwerpend onderzoek in opdracht van Ministerie van Binnenlandse Zaken; en activiteiten om de (internationale) positie van SETUP te verstevigen. Aan totstandkoming van het programma werkt SETUP samen met SIDN, HKU, UU (urban interfaces), Waag, Bits of Freedom, Open State Foundation, Het smartlappen festival, Bibliotheek Utrecht, SURF, Tivoli/Vredenburg, Creative Coding Utrecht e.a.
stateoffashion.jpeg

Deelregeling Activiteitenprogramma's Activiteitenprogramma

State of Fashion

2020

€150.000
Na een groot publieksevenement in 2018, waarin de kennismaking met de problematiek binnen mode centraal stond, start STOF in 2020 een jaarprogramma This is an Intervention. Het platform onderzoekt een specifiek aspect van deze problematiek: het gedrag van de mens. Als het aan de wetenschap of technologie ligt, kan het huidige mode-systeem hervormd worden, met materialen, productiemethoden en businessmodellen die zorgen voor minder vervuiling, meer circulariteit en minder groei. De mens moet volgens State of Fashion echter meebewegen om deze verandering in gang te zetten. Met vier interventies, geïnspireerd op de fases in de verslavingszorg, verleidt STOF een jaar lang deelnemers om het eigen gedrag binnen het mode-systeem te herkennen, begrijpen en veranderen. In iedere interventie staat een installatie van een internationale ontwerper in samenwerking met een Nederlandse ontwerper centraal. Iedere interventie bestaat uit een aantal vaste onderdelen: een installatie, een Whataboutery discussie-avond, een Therapy Session en een slotsessie met publiek in Whataboutery vorm. De organisatie werkt onder meer samen met Museum Arnhem, ArtEZ M-ODE en FASHION CLASH.

Dit programma is onder voorwaarde toegekend.
air.jpeg

Deelregeling Activiteitenprogramma's Activiteitenprogramma

AiR

2020

€75.225
Stichting Architectuur Instituut Rotterdam (AIR) daagt uit tot het publieke en professionele gesprek over de ruimtelijke kwaliteit en ontwikkeling van Rotterdam. Het platform verbindt urgente stedelijke opgaven aan concrete plekken van betekenis, initiatieven, ontwikkelingen en netwerken van betrokken stadmakers. AIR zoekt daarbij de connectie tussen ruimtelijke en maatschappelijke stadsontwikkeling. De Rotterdam Architectuur Maand voedt het architectuurklimaat. Daaromheen organiseert AIR een lezing- en debattenreeks en een online programma. Naast het Platform Ruimtelijk Ontwerp waarin 60 bureaus samenkomen met het stadsbestuur, activeert AIR een nieuwe generatie architecten, ontwerpers en ontwikkelaars met Fresh AIR. Het programma 'Energieke Ruimte | Open Stad' bouwt voort op de resilience thematiek die centraal staat in het beleidsplan van AIR, onderdeel is het Stadmakerscongres. In het programma 'Nationale Prestatie Rotterdam Zuid' staat Zuid centraal. Onder de programmalijn Productieve stad, geeft AIR vorm aan partnerschap van de internationale prijsvraag Europan 15 Rotterdam. AIR is daarnaast initiatiefnemer van de Van der Leeuwkring en werkt met de leden aan goed opdrachtgeverschap.
alissarees.jpeg

Deelregeling Vormgeving Onderzoek

DolceVita - de zuiverende coltrui

Alissa Rees, 2020

€7.475
Volgens Alissa Rees zouden inwoners van grote steden zich meer bewust moeten worden van de vervuilende en schadelijke uitstoot van verkeer en fijnstof. Als tijdelijke oplossing wil zij de 'DolceVita' ontwikkelen, een coltrui gemaakt van 'smart textile', voorzien van zuiveringstechnologie om de in te ademen lucht te reinigen. Het bekende mondkapje wordt hiermee omgetoverd tot een fashion item. Hiermee wil ze tevens een discussie teweegbrengen: hoe schadelijk is de lucht die wij inademen, hoe ver moeten we gaan in het mooi verpakken of kunnen wij er iets aan doen? Met de startsubsidie wil Alissa Rees onderzoek doen naar het materiaal en de technologie, een eerste prototype realiseren en zich oriënteren op samenwerkingspartners. Het doel is om een gebruiksvriendelijk, duurzaam en goed wasbaar kledingstuk te ontwerpen dat de juiste mate van luchtzuivering kan geven.
siba.jpeg

Deelregeling Vormgeving Onderzoek

Elegie

Siba Sahabi, 2020

€7.500
Met het project 'Elegie' wil ontwerper Siba Sahabi het thema de dood zichtbaar en daarmee bespreekbaar maken. In een danstheater-performance wil ze de dood verbeelden middels een abstracte sculptuur die een 'fysieke dialoog' aangaat met danseres Marta Alstadsæter. De choreografie wordt gemaakt door Kim-Jomi Fischer op basis van muziek van Rutger Zuydervelt, Els Petit is creatief producent van de voorstelling. De performance wordt een herinterpretatie van het gedicht De dood en het meisje van Matthias Claudius uit de 18e eeuw, dat zich kenmerkt door een positieve benadering van de dood. Siba Sahabi wil in de performance de dood niet personifiëren, maar verbeelden als een abstracte geometrische sculptuur die door middel van een kinetisch systeem kan bewegen met de danseres. Met het project wil ze het publiek uitnodigen om de relatie tussen de dood, dans en vormgeving op een speelse manier te beleven. De startsubsidie wordt gebruikt om het ontwerp te ontwikkelen met feedback van de danseres en choreograaf, partners te zoeken bij het project en de financiering op te zetten.
loader

het fonds

subsidies

actueel

vacaturestafmedewerkertalentontwikkeling.png
Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie is het rijkscultuurfonds voor architectuur, vormgeving en digitale cultuur. Jaarlijks ondersteunen we meer dan vijfhonderd bijzondere en vernieuwende projecte... meer >
sciactiviteitenprogrammas2020.jpg
Aan 23 instellingen is door het Stimuleringsfonds een éénjarige subsidie toegekend. De geselecteerde instellingen zijn van belang voor de ontwikkeling en versterking van de infrastructuur van de cul... meer >
sluitingsdata2020.png
De sluitingsdata van de deelregelingen in 2020 zijn bekend. Per regeling verschilt het aantal rondes per jaar waarin de commissies bijeenkomen. De Deelregelingen Architectuur en Digitale cultuur hebbe... meer >
loader
loader
loader