stimuleringsfonds creatieve industrie
dummy
subsidies

subsidies

Door middel van subsidies ondersteunt het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ontwerpers, makers en culturele instellingen. Rondom specifieke ontwerpopgaven schrijft het fonds 'Open Oproepen' uit.

toekenningen

anneligtenberg.jpeg

#YOUTOO?

Anne Ligtenberg, 2020

€9.950
Met het project '#YOUTOO?' onderzoeken ontwerpers Anne Ligtenberg en Mats Horbach samen met Blauwe Maan en ervaringsdeskundigen manieren om stille slachtoffers van seksueel geweld in onveilige thuissituaties te bereiken. Waar, wanneer en hoe kunnen zij geholpen worden om uit hun isolement te komen? In de eerste fase wordt middels co-creatieve ontwerpsessies gezocht naar specifieke aanspreekmomenten en interventies om deze doelgroep te bereiken, zodat zij zich gehoord voelen en hulp kunnen krijgen.
maku.jpeg

Māku – wearable voor langdurig medicijnonderzoek

Ann.ID, 2020

€10.000
Ontwerpstudio Ann.ID beoogt patiënten met een chronische ziekte centraal te zetten gedurende langdurig medicijnonderzoek. Samen met Yumen Bionics en Samenwerkende Spierfondsen combineert Ann.ID mode en smart health in een wearable die niet alleen data verzamelt voor wetenschappelijk onderzoek, maar deze waardevolle gegevens ook terugkoppelt aan de patiënt. Zorg en onderzoek zijn zo op afstand mogelijk. In fase 1 wordt onderzocht hoe de wearable kan aansluiten bij de identiteit van de patiënt en worden ideeën over het relevanter maken van de data vertaald naar een eerste prototype.
ericderuijter.jpeg

Rehearse The Revolution #economy

SPACE, 2020

€10.000
We zijn dringend toe aan een nieuw economisch narratief, stelt SPACE. Met het project 'Rehearsing The Revolution #economy' onderzoekt SPACE het begrip 'deep economy', een denkwijze waarin ecologie en economie volledig met elkaar zijn verbonden. In samenwerking met Herenboeren Nederland, een 'biotoop' die al volgens de coöperatieve principes van 'deep economy' opereert, ontwikkelt SPACE alternatieve toekomstscenario's voor een inclusieve economie. Het resultaat is een praktische 'Deep Economy Toolkit', die onder meer bestaat uit een online kennisplatform en live games waarin deelnemers de ontwikkelde toekomstscenario's op een theatrale en interactieve manier kunnen ervaren.
margreetnaaikrans.jpeg

De Naaikrans

Feministische Handwerk Partij, 2020

€5.552
'De Naaikrans' is een serie van vijf bijeenkomsten, waarin jonge vrouwen én solidaire mannen enthousiast worden gemaakt voor de praktische vaardigheden van handwerken en repareren. Tegelijkertijd leren en spreken deelnemers met elkaar over feminisme. Voor dit project gaat De Feministische Handwerk Partij een samenwerking aan met Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Samen verbinden zij de ambachtelijke en artistieke aspecten van handwerken met de onderbelichte geschiedenis van vrouwen en actuele maatschappelijke vraagstukken, zoals gendergelijkheid en onderwaardering van zorg. Parallel aan de publieksactiviteiten loopt een onderzoeksproject over de betekenis van het vaandel als drager van handwerktechnieken in de emancipatiestrijd van vrouwen, waarbij er een nieuw vaandel wordt ontworpen.
sjaaklangenberg.jpeg

De kleinkijk academie

Sjaak Langenberg en Rosé de Beer, 2020

€10.000
Social designers Sjaak Langenberg en Rosé de Beer werken voor het project 'De kleinkijk academie' samen met gehandicaptenzorgorganisatie Severinus. In het project gaan de partners een nieuwe leerlijn ontwikkelen binnen de bestaande gehandicaptenzorgopleiding van Severinus. Het merendeel van Severinus' cliënten heeft een ernstige verstandelijke en meervoudige beperking. Dit leidt vaak tot snelle overprikkeling, grote zorgbehoefte en vertoning van druk en/of agressief gedrag. In combinatie met de werkdruk van zorghulpverleners maakt dit dat cultuurparticipatie voor deze doelgroep ingewikkeld is. Als mogelijke oplossing willen de ontwerpers interventies creëren die ervoor zorgen dat alledaagse momenten binnen het zorgproces transformeren tot gemeenschappelijke culturele activiteiten. Verschillende experts op het gebied van social design, kunst en performance, alsmede gedragsdeskundigen en cliëntvertegenwoordigers dragen bij aan het ontwikkelen van masterclasses voor het zorgpersoneel die de basis gaan vormen van de leerlijn.
loader

het fonds

subsidies

actueel