stimuleringsfonds creatieve industrie
dummy
subsidies

subsidies

Door middel van subsidies ondersteunt het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ontwerpers, makers en culturele instellingen. Rondom specifieke ontwerpopgaven schrijft het fonds 'Open Oproepen' uit.

toekenningen

cargoofclouds.jpeg

Deelregeling Digitale cultuur AV productie

Cargo of Clouds

Volsap Foundation, 2020

€16.000
Anne La Berge en Isabelle Vigier vragen een subsidiebijdrage aan voor de interactieve audiovisuele performance 'Cargo of Clouds'. Inhoudelijk is de voorstelling een verkenning van het paradigma landschap/data. De makers willen 'materialiseren' hoe we zijn omringd door data en hoe dat onze bewegingen en fysieke ruimte beïnvloedt. In de vorm komen verschillende media samen en worden lagen van video en audio over elkaar heen gelegd. Om het beeld en het geluid vorm te geven maakt het team naast technieken als quadrofonie en drones, gebruik van data afkomstig uit het landschap waar zal worden gefilmd. Deze data vormen de basis voor de geluidscompositie. La Berge en Vigier zullen voor de ontwikkeling samenwerking met danser Valentina Campora, drone operator Paul Beumer en sound designer Alex Booy. De interactieve tools voor de performance worden ontwikkeld in samenwerking met Marcel Wierckx.
rotterdamsedakendagen.jpg

Deelregeling Festivals Festival

Rotterdamse Dakendagen 2020

Stichting Rotterdamse Dakendagen, 2020

€60.000
Rotterdamse Dakendagen wil laten zien hoe daken kunnen bijdragen aan een gezonde, aantrekkelijke en toekomstbestendige stad. De binnenstedelijke daken kunnen van grote betekenis zijn als het gaat om oplossingen voor stedelijke verdichting, klimaatadaptatie, de energietransitie en het zoeken naar nieuwe vormen van maatschappelijke verbinding: daken bieden diverse mogelijkheden voor vergroening, waterretentie, energieopwekking en kunnen dienen als sociale ontmoetingsplek. Van 4-7 juni biedt de Dakendagen een breed programma voor een divers publiek. Meer dan vijftig daken openen een weekend hun deuren en tonen hun mogelijkheden als nieuwe stedelijke ruimte. Vast onderdeel van het programma is de kennisdag. Deze bestaat uit uit keynotes, workshops en een drietal tweegesprekken tussen Rotterdamse en internationale architecten. Gekoppeld zijn Nathalie de Vries van het Rotterdamse MVRDV en Eran Chen van het New Yorkse ODA. Samir Bantal van het Rotterdamse OMA en Daniel Ringelstein van Skidmore, Owings & Merril (SOM) en Mattijs van Ruijven, hoofd stedebouwkundige van de gemeente Rotterdam, en Larry Beasley, voormalig hoofd stedebouwkundige van Vancouver. Het dakenessay wordt dit jaar geschreven door Teun van den Ende, hoofd Stedelijke Ontwikkeling bij Vers Beton. Tevens zet de organisatie nieuwe stappen in langlopende projecten als de Dakverbindingen, Wonen op Daken en de ontwikkeling van de Hofpleinlijn. In dit laatste project zal het publiek letterlijk de eerste stappen zetten op het langste dak van Europa.

In verband met de maatregelen rondom het coronavirus wordt het festival Rotterdamse Dakendagen wellicht uitgesteld.
bovenland.jpeg

Deelregeling Digitale cultuur Startsubsidie

Boven.land

Docs and tales, 2020

€7.500
'Boven.land' is een visueel en cartografisch onderzoek van Jenny Smets en Bert Spaan naar wat Nederland tot Nederland maakt. In 'Boven.land' onderzoeken ze het Nederlandse landschap aan de hand van data en algoritmen en laten in de vorm van interactieve landkaarten een ander perspectief te laten zien. De kaarten laten informatie weg, of laten juist zien wat in alledaagse kaarten niet zichtbaar is. Met behulp van datavisualisatie, digitale cartografie en open data onderzoeken ze bijzondere punten in Nederland. Het publiek wordt op een creatieve en visuele manier — met fotografie, dronebeelden, film en reisverhalen en in samenwerking met wetenschappers, ontwerpers, fotografen en kunstenaars — meegenomen naar deze bijzondere plekken en maken zo een breed publiek bewust van de omgeving waarin ze dagelijks leven. De reis door 'Boven.land' bestaat uit verschillende hoofdstukken. In elk hoofdstuk onderzoeken we een aspect van het Nederlandse landschap of de stedelijke omgeving. Met de startsubsidie zal het team twee hoofdstukken uitwerken en op zoek gaan naar partners voor praktische en inhoudelijke samenwerking.
eindhovenmakerfaire.jpg

Deelregeling Festivals Festival

Eindhoven Maker Faire 2020

Stichting Maker Days, 2020

€40.000
De Eindhoven Maker Faire is de Nederlandse editie van een wereldwijd initiatief op het gebied van de zich ontwikkelende 'maker movement'. Tijdens het tweedaagse festival staan maken, ontdekken, creativiteit en vindingrijkheid centraal. Met presentaties, demonstraties en workshops worden concepten en uitvindingen getoond en ideeën en ervaring gedeeld. Makers komen uit de wereld van techniek, creatieve industrie, ambachten of kunst. Ze zijn zelf engineer, kunstenaar, architect, hobbyist, designer, student, wetenschapper, onderzoeker en professionele maker. Het festivalprogramma bestaat uit vier onderdelen: de Maker Faire, workshops, de Eindhoven Crazy Parade en Future Makers Factory. Naast ontwerpers en kunstenaars die op basis van een open call worden geselecteerd, wordt een aantal makers specifiek uitgenodigd om te presenteren, demonstreren of workshops te geven. Ook geeft het festival jaarlijks enkele makers een opdracht voor het maken van nieuw werk. Onder de makers die hiervoor genoemd worden zijn onder andere Ivo Schoofs, Gijs van Bon, Gijs Gieskes, Jonas Vorwerk, Luis Ferreiro, Jip de Beer, Geert-Jan Hobijn en Eibert Draisma. Het festival richt zich op een breed publiek van alle leeftijden en heeft de ambitie om in 2020 te groeien tot een bereik van 20.000 bezoekers.
intothegreatwideopen.jpg

Deelregeling Festivals

Into The Great Wide Open - De Kritieke Massa

Stichting Great Wide Open, 2020

€35.000
Het kunstprogramma van ITGWO (27 – 31 augustus 2020) stelt dit jaar het thema 'de kritieke massa' centraal. De term de kritieke massa- ook wel kritische massa genoemd- is oorspronkelijk afkomstig uit de natuurkunde, waar het verwijst naar de minimale hoeveelheid materiaal dat nodig is om een kettingreactie in stand te houden. In de volksmond en in de gedrags- en sociale theorie wordt het zo ingezet: wanneer er genoeg mensen zich achter een idee of beweging scharen, kan er een kentering of (sociale)verandering tot stand komen. Met een brede groep kunstenaars wordt niet alleen de kritieke massa bevraagd, maar wordt ook de kritiek op de massa gezocht, en gekeken naar dat wat de alternatieven te bieden hebben. Deelnemende kunstenaars en ontwerpers zijn onder meer Studio Moniker, Lee McDonald, Maze de Boer, Stefano Murgia en het Collectief iii (Matteo Marangoni & Dieter Vandoren). Partners van ITGWO zijn onder meer Staatsbosbeheer en het lokale museum van Vlieland Tromp's Huys.
loader

het fonds

subsidies

actueel