stimuleringsfonds creatieve industrie

projectteam

context

Met het programma Onderwijsomgeving beoogt het Stimuleringsfonds door de inzet van ontwerpers nieuwe onderwijsconcepten te verkennen en de kwaliteit van de leeromgeving te verbeteren. Het fonds zette hiertoe twee Open Oproepen uit, de Open Oproep Onderwijsomgeving voor uitvinders, denkers en doeners (april 2014) en de Open Oproep Onderwijsomgeving (september 2014). Hieruit kwamen in totaal veertien projecten voort op het raakvlak van onderwijs en ontwerp.

21 mei 2015

schoolaroundlarge899341.jpg

School Around: School around gaat van start!

Op 21 mei 2015 is School Around officieel van start gegaan met project Pencil vs. Pixel. Tweedejaars mbo-studenten krijgen de komende twee maanden les in een speciaal ontworpen klaslokaal en maken gebruik van een scala aan digitale en analoge tools. De ruimte transformeert in een paar weken tijd van een inrichting waarbij er op een extreem fysieke manier les gegeven wordt tot een omgeving die honderd procent virtueel is ingericht. Elke fase representeert een potentieel toekomstscenario voor het onderwijs.
School Around is een tweejarig programma van MU Play&Learn en SintLucas dat met de nieuwe school en het nieuwe leren te maken heeft. Voor initiatiefnemers Vivian van Gaal (MU) en Pieter van Klaveren (SintLucas) staan creativiteit en het doorbreken en omkeren van oude, vastgeroeste patronen centraal: 'De veranderingen in de maatschappij, op zowel technologisch als maatschappelijk gebied, vragen om een andere benadering van school, en van leren. Met School Around willen we een creatieve bijdrage leveren aan het debat over onderwijsvernieuwing en vooral scholen, docenten, studenten, kunstenaars en ontwerpers inspireren om mee te doen.' Waarom? 'Omdat de houdbaarheidsdatum van het huidige onderwijssysteem verstreken is! In School Around experimenteren we letterlijk in, maar vooral ook rondom school en zoeken we de grenzen op van de functionaliteiten van het nieuwe schoolgebouw van SintLucas en de verschillende rollen die studenten, docenten en andere personen daarin spelen. Behalve een clustering van mooie projecten is School Around vooral een intense, meerjarige inspanning en verbinding met als doel van elkaar te leren en gezamenlijk nieuwe onderwijsomgevingen te creƫren.'

School Around loopt van begin 2015 tot eind 2016.

Lees meer over het eerste deel van School Around: Pencil vs Pixel.
Lees meer over het tweede deel van School Around: Reversed School.