stimuleringsfonds creatieve industrie
maryamweb.jpg

Update Tijdelijke Procedure Internationaal Samenwerken

26 november 2020
Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie werkt sinds 15 juli van dit jaar met een Tijdelijke Procedure Internationaal Samenwerken (TPIS) voor ondersteuning van projectaanvragen die gericht zijn op internationale samenwerking. Deze procedure is ingesteld als alternatief voor de deelregeling Internationalisering en de Voucherprocedure Presentaties Buitenland die vanwege covid-19 on hold zijn gezet.
Met de Tijdelijke Procedure Internationaal Samenwerken ondersteunt het Stimuleringsfonds projecten die inhoudelijk bijdragen aan het ontwikkelen, profileren en versterken van de internationale positie van de hedendaagse Nederlandse creatieve industrie. Sinds juli zijn er 23 aanvragen ondersteund binnen TPIS voor een totaalbedrag van €363.797. Hieronder volgen een paar voorbeelden van projecten die zijn ondersteund:

4DSOUND – Grove
'Grove' is een immersieve audiovisuele en sculpturale installatie, een samenwerking tussen 4DSOUND, Salvador Breed (NL), Philip Beesley (CA), Living Architecture Systems Group (CA) en W+N Studio (UK). Het project bevindt zich in de onderzoeksfase, gericht op de ontwikkeling van nieuwe technologieën zoals kinetische architectuur, 3D-geprinte speakers en interactieve software. Grove combineert film, audio en sculptuur in de vorm van een installatie die de toekomst van architectuur verbeeldt. Het werk gaat in première op de Architectuur Biënnale van Venetië.

RNDR – Untold Stories
'Untold Stories' is een interactief mediaplatform dat onbekende verhalen en scénes toont uit internationale films en documentaires die door onmacht nooit zijn afgemaakt. Middels kunstmatige intelligentie (AI), kan de bezoeker zelf de regisseursstoel besturen, het narratief wijzigen en oneindig veel versies bewerken. Dit project is een samenwerking tussen ontwerpstudio RNDR (NL), film-technologieontwikkelaar op het gebied van AI en machine learning KASPAR (DK) en mixed reality-studio Makropol (DK). Met dit project wil het team het gesprek stimuleren over ethische kwesties rondom nieuwe technologieën: kunnen machines worden gebruikt als storyteller en onze persoonlijke verhalen uitdrukken?

Stichting Creative Coding Utrecht – On The Fly
De Nederlandse live coding scene is de laatste jaren sterk gegroeid en kenmerkend zijn de verschillende toepassingen binnen de muziekindustrie, podiumkunsten, grafisch ontwerpsector en de gamecultuur. Met het project 'On The Fly' wil Creative Coding Utrecht deze diversiteit zo scherp mogelijk vatten en de gemeenschap van Nederlandse makers in kaart brengen. Het Nederlandse veld kan hierdoor voor buitenlandse partners beter worden ontsloten en worden gekoppeld aan de vraagstukken van het Europese samenwerkingsproject. Internationale partners in het consortium zijn onder meer ZKM (Karlsruhe), Hangar (Barcelona) en Ljudmila (Slovenië).

Maryam Kordbacheh – Draping Poetry (foto bovenaan)
'Draping Poetry' concentreert zich op materiaal- en vormonderzoek vanuit een conceptuele en filosofische kijk op het ontwerpproces. Kordbacheh bestudeert en bevraagt de fundamentele aspecten van design en onderzoekt kledingstukken die verder gaan dan hun materiële betekenis. 'Draping Poetry' zal resulteren in een hedendaagse, conceptuele en experimentele kunstinstallatie, waarin Kordbacheh de resultaten van de materiaal- en vormstudies onder de aandacht zal brengen en het proces van ontwerpen zal benadrukken. Kordbacheh wil haar werk in Japan en Nederland tentoonstellen door middel van fotografie en film. Daarnaast ontwikkelt Kordbachech een fysieke publicatie. Ze gaat hierbij gericht op zoek naar duurzame internationale verbindingen.

selectie eerste doorlopende ronde
JODI.org – Q&Q (Qliza)
serVies – Smogware
affect lab – The Neighbours' Gaze
Richard Vijgen – Worlds of Networks | Centre Pompidou | Wifi Tapestry
Jason Hansma – Soft Cuts
WE MAKE CARPETS – Barn Raising
75B Rotterdam – The 21st Century Heraldry of Italy
Nuijsink – Alternative Archives, Alternative Histories
Hans van der Heijden Architect – La Cittá, Progetti Urbani
Maryam Kordbacheh – Draping Poetry
Jongeriuslab – A Woven Cosmos, Spinning a yarn
MonoJapan – MJ ONLINE AIR
Stichting Creative Coding Utrecht – On The Fly
Dutch Invertuals – 'The Circle' expositie – MAKK Keulen (ov)

selectie tweede doorlopende ronde
Superuse – Harvest! Collect! Re-Use! the new building site
4DSOUND – Grove
Kumi Hiroi – Remodeling – Shiseido Gallery Edition
WE ARE DATA – How can we fuel AI with emotional data?
Stichting What Design Can Do – No Waste Challenge Tokyo
Stichting fanfare – fanfare for Tokyo art bookfair – Unlearn, Display, Connect
RNDR – Untold Stories

selectie derde doorlopende ronde
Siba Sahabi - Imaginem Sui
Nicole Martens – Content Aware Fill
Stichting Freehouse - Interconnecting Locals
Non Native Native - Unidentified Fruit Objection
Gert Jan Scholte - The Rise of India's Climate Smart Cities

4dsound.jpeg
4DSOUND – Grove

procedure
De projecten die in aanmerking komen voor Tijdelijke Procedure Internationaal Samenwerken (TPIS) moeten gericht zijn op nieuwe vormen van internationaal samenwerken in aansluiting op een concrete buitenlandse vraag of opgave. De aanvrager is een Nederlandse ontwerppartij die met één of meerdere internationale partners samenwerkt. Een project kan maximaal zes maanden duren. Aanvragen worden in volgorde van binnenkomst behandeld.

2021
In januari 2021 wordt de Tijdelijke Procedure Internationaal Samenwerken voorlopig gecontinueerd en zal het beschikbare budget later bekend worden gemaakt.