stimuleringsfonds creatieve industrie
eyecatcher.jpg

Selectie tijdelijke regeling Digital Heritage x Public

8 december 2020
Om de zichtbaarheid en het hergebruik van digitaal erfgoed te stimuleren stelde het kabinet op initiatief van de minister van OCW in 2019 en 2020 extra middelen beschikbaar aan Mondriaan Fonds, Fonds voor Cultuurparticipatie en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie voor drie elkaar aanvullende regelingen. De regeling Digital Heritage x Public van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie is een tijdelijke regeling gericht op projecten van ontwerpers, makers en erfgoedinstellingen die digitaal erfgoed door middel van nieuwe toepassingen bij een (breed) publiek onder de aandacht brengen.
In twee aanvraagrondes, elk gesplitst in een ontwikkelingsfase en een realiseringsfase, zijn in totaal 45 projectvoorstellen voorgelegd aan een adviescommissie bestaande uit Floor van Spaendonck (voorzitter), Danielle Kuijten, Maarten Zeinstra en Richard Vijgen. In maart en september 2020 zijn veertien projecten geselecteerd voor de tweede fase.

De adviescommissie was over het geheel genomen onder de indruk van de verscheidenheid en kwaliteit van de ingediende aanvragen. Het fonds heeft voor de regeling voorstellen ontvangen van grote en kleine ontwerpbureaus, en van grote en kleine erfgoedinstellingen. De regionale spreiding van deze instellingen is sterk: er werden voorstellen ingediend met betrekking op onder andere Limburg, Zeeland, Brabant, Noord- en Zuid-Holland, Gelderland, Friesland en Groningen. Opvallend is dat het doel en de opzet van de projecten zeer uiteenlopend zijn, en dat er ook in thematiek en vorm sprake is van een grote diversiteit. De voorstellen begeven zich bijvoorbeeld op het vlak van geschiedenis, journalistiek, film, natuurhistorisch erfgoed, academisch- en artistiek onderzoek. Bijzonder interessant bij deze regeling voor consortia van ontwerpers, makers en erfgoedinstellingen is het spanningsveld gebleken tussen de mate waarin de ontwerper zijn signatuur meegeeft aan het project en de wijze waarop dit de duurzaamheid van het project beïnvloedt. Binnen de projecten wordt een visie ontwikkeld op de houdbaarheid, kwetsbaarheid en levensduur van het project, maar ook op elementen zoals intellectueel eigendom, (her)gebruik en/of open source-ontwikkelingen.
memorybasedonfoundimagery.jpg
Memory Based on Found Imagery, Donna Verheijden i.s.m. Het Nieuwe Instituut

De volgende projecten hebben een bijdrage ontvangen voor de realiseringsfase:
selectie Ronde 1
Middeleeuwse Memes
BLIS Creative Business Studio i.s.m. De Koninklijke Bibliotheek
Dossier Atlantis
De Aanpak BV i.s.m Antenna-Men en het Stadsarchief Rotterdam
Artifacts of Memory
Superposition i.s.m. RHC Groninger Archieven, het Gelders Archief en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
VOC Data Experience
Studio Louter i.s.m. Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis
Rotterdams Publiek
Islands of Meaning i.s.m. Stadsarchief Rotterdam, DIG IT UP en Verhalenhuis Belvédère
De Franse Verovering van Maastricht
Tijdlab i.s.m. Gemeente Maastricht, Dutch Rose Media, Centre Céramique
Gevangen in het Luie End
Stichting Creative Coding Utrecht i.s.m. Vera van de Seyp en Het Utrechts Archief

selectie Ronde 2
Newsslider
Cream on Chrome i.s.m. het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, ID Fuse en het Lectoraat Journalistiek en Verantwoorde Innovatie van Fontys Hogeschool voor de Journalistiek
Eye Catcher (foto bovenaan)
Studio Louter i.s.m. Filmmuseum, Bram Loogman, RDE/arQive en Kiss the Frog
Op klompen door de dessa
Stichting Studio Immersief i.s.m. artOloco en het Netwerk Oorlogsbronnen
Expeditie Online
Fabrique i.sm. Naturalis en Q42
Resequencing the Logic of the Tillema Collections. Engaging Otherwise with the Colonial Archive
Paolo Patelli en Paoletta Holst i.s.m. het Research Center for Material Culture, Eye Filmmuseum en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Fryske digiTales
8D Games B.V. i.s.m. Bureau Maalstroom, Tresoar, Afûk en Fers
Memory Based on Found Imagery
Donna Verheijden i.s.m. Het Nieuwe Instituut

regeling
Digital Heritage x Public was een tijdelijke regeling, de deadlines van het Stimuleringsfonds zijn inmiddels gesloten. Nieuwe projecten op het gebied van innovatief (her)gebruik van digitaal erfgoed kunnen terecht bij de Regeling Digitale cultuur. Neem contact op met het fonds over de aanvraagmogelijkheden.