stimuleringsfonds creatieve industrie
dummy
Dagelijks verslag SXSW: Pauline van Dongen - Accelerator
Pauline_SXSW_web.jpg

Dagelijks verslag SXSW: Pauline van Dongen - Accelerator

Pauline van Dongen neemt het in het prestigieuze Wearable Technology Accelerator programma van SXSW op tegen zeven startups uit Canada en de VS. Drie startups gaan door naar de finale. Het Wearable Solar project spreekt tot ieders verbeelding. Door zonnecellen te verwerken in een jas en een jurk maakt Wearable Solar het mogelijk stroom op te wekken met kleding. Een gemiddelde smartphone is met twee uurtjes opgeladen in de Texaanse zon.

Wearable Solar bevindt zich in de R&D fase waarin Van Dongen samenwerkt met zonne-energie specialist Gert Jan Jongerden en Christiaan Holland van de Hogeschool Arnhem/Nijmegen. Van Dongen ontwerpt voor het haute couture segment. Haar ontwerpen zijn prachtig, maar zijn de Amerikaanse investeerders daarmee te overtuigen of zijn ze toch meer geĆÆnteresseerd in de productiekosten en de winstmarges?

Van Dongen: "Als je in het Accelerator programma zit krijg je een persoonlijke coach toegewezen. De jury beoordeelt de startups op creativiteit, of er een markt is en of het product de wereld beter maakt. Toen ik me een half jaar geleden aanmeldde voor het Accelerator programma heb ik Wearable Solar beschreven als een project. Nu zal ik het als een product moeten presenteren. Serieproductie is iets voor de toekomst. Ik ben hier in de eerste plaats om potentiƫle technische partners te vinden. Mijn doel is om technologie zodanig in de kleding te integreren dat deze volledig samengaan. Technologie moet bijdragen aan de expressie, het ontwerp moet voor mij meer zijn dan functioneel. Het opschalen van Wearable Technology ontwerpen is de grootste uitdaging. Toch verwacht ik met anderhalf tot twee jaar de eerste producten op de markt te kunnen brengen."

De presentatie verloopt goed, Van Dongen krijgt de zaal mee. En ondanks dat het de hele dag regent in Austin spreekt juryvoorzitter Laurie Segall om 6.00 pm het verlossende woord uit voor Wearable Solar: Pauline van Dongen gaat door naar de finale!

Auteur: Joris van Ballegooijen, secretaris E-cultuur

Open oproep
Het Stimuleringsfonds riep in september 2013 ontwerpers, makers, producenten en opdrachtgevers uit de creatieve industrie op om een voorstel in te dienen voor SXSW. Kijk voor meer gehonoreerde projecten in het kader van deze Open Oproep op de pagina South by Southwest.

Pauline van Dongen wordt ook ondersteund vanuit de Deelregeling Talentontwikkeling van het Stimuleringsfonds. Zie hier haar toekenning:

het fonds

subsidies

actueel

scidenkjemee720ii.gif
Het Stimuleringsfonds organiseert in september drie bijeenkomsten voor makers en instellingen waarin we de contouren van ons nieuwe beleid voor 2021-2024 met het werkveld bespreken. De bijeenkomsten h... meer >
oorvt3.png
Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie roept architecten, ontwerpers en makers uit om een voorstel in te dienen voor een onderzoek, experiment of ontwikkeling van nieuwe kennis in samenwerking met ... meer >
oolvdt.png
Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie nodigt mbo-instellingen uit om samen met ontwerpers en met lokale partners te werken aan transitieopgaven en huisvestingsvragen voor toekomstbestendig beroeps... meer >
adviseursgezocht.png
Het Stimuleringsfonds zoekt adviseurs voor verschillende commissies. Het fonds ontvangt per jaar zo'n 2.000 aanvragen verdeeld over negen regelingen. Elke subsidieaanvraag wordt voorgelegd aan een ona... meer >
loader
loader
loader