stimuleringsfonds creatieve industrie

context

Het ontwikkeltraject Leeromgeving van de toekomst maakt onderdeel uit van het programma Onderwijsomgeving 2017-2020, dat het Stimuleringsfonds uitvoert in opdracht van het ministerie van OCW en deel uitmaakt van de Actieagenda Ruimtelijk Ontwerp 2017-2020.

overleeromgevingvandetoekomstnieuwsberic.jpg

Over Leeromgeving van de toekomst

28 januari 2020
In het ontwikkeltraject Leeromgeving van de toekomst werken ontwerpers samen met onderwijsinstellingen aan concrete huisvestingsvraagstukken voor toekomstgericht beroepsonderwijs.
De veranderingen in het onderwijs leiden tot nieuwe vragen over de omgeving waarin het leren plaatsvindt: over het klaslokaal, het schoolgebouw, de locatie van het schoolgebouw in een stad of in een regio, maar ook over de voortschrijdende mogelijkheden van de digitale leeromgeving. Hoe kunnen we de huidige onderwijsgebouwen laten meebewegen met de tijd? En hoe gaan we om met onze gebouwenvoorraad op het moment dat onderwijs steeds minder op school en steeds meer in de praktijk onderwezen wordt?

Op zoek naar het antwoord op deze vragen ondersteunde het fonds in 2018 dertien samenwerkingsprojecten, binnen vier onderzoekslijnen:

Flexibiliteit van de leeromgeving
De Agora in Praktijk
Friesland College met Anne Makkink, Alex van de Beld (Onix International) en Ronald van Asselt (Avvenire Holding).
Summa Fashion Biënnale
Summa College met .Krill architectuur, Yolanda Steijns, Froukje van Dijken, Greetje Hoiting, Erwin Niedeveld en Igor Runsink.
ROC Hub
Horizon College met Open Kaart, Atelier PRO, ICS adviseurs, Dolf Broekhuizen,Mathijs de Boer, Jan Willemsen en Rufus de Vries.
De virtuele campus
CITAVERDE met Augustus Architecten, Architecten en Bouwmeesters en Ghijsen Vastgoed.
Een Veilige Haven
House of Logistics van het ROC Amsterdam met Pieter Stoutjesdijk, Simon van der Linden en Elsbeth Ronner.

De Interdisciplinaire leeromgeving
De student aan het roer
Scalda met architect Yukiko Nezu (Urbanberry), digitaal ontwerper Keimpe de Heer (Stichting SETUP) en interieur architect Lonneke Rijalt (Plus3).
Collectief leren en ontwikkelen
Drenthe College met architect Caro van Dijk en digitaal ontwerper Frank-Jan van Lunteren (Stichting SETUP).
Gastvrijheid in praktijk (fase 1)
ROC Midden Nederland met interieurarchitect Lonneke van Reijalt (FUNC) en architect Dawid Strebicki.
Albeda innovation mindset
Albeda met interactie ontwerper Jeffrey Braun (Afdeling Buitengewone Zaken) en ruimtelijk ontwerper Joost Dingemans (Staalslagerij).
Campus - Cité
Rijn IJssel met De Ruimdenkers

Creatieve leeromgeving
Creatieve werkplaats als leeromgeving
X11 media met Studio Makkink&Bey.
De creatieve werkplaats als sociale leeromgeving
Social Label, met diverse onderwijsinstellingen.

Online en offline leeromgeving
Je Eigen Ding Doen - ROC Mondriaan met The Incredible Machine.

werkwijze projecten
De werkwijze betreft veelal ontwerpend onderzoek, met als doel te komen tot nieuwe denkrichtingen, prototypes, ontwerpvoorstellen of strategische visies. De uitvoering vindt bij voorkeur plaats in de alledaagse realiteit en in nauwe samenwerking met de onderwijsinstellingen. Voordeel van deze werkwijze is dat ontwerpvoorstellen direct in de praktijk getoetst kunnen worden.

selectie tweede open oproep
In 2020 selecteerde de commissie uit de 25 aanvragen die het fonds ontving de volgende tien voorstellen:

De Spouwmuur van X11
Studio Makkink & Bey en X11
Engaging Campus-Cité
de Ruimdenkers
ROC Flex
Open Kaart
Zadkine Fashion Experiment
.Krill architectuur en onderzoek
Leren voor een veranderende arbeidsmarkt
Studio Morgen
Land & Hand: de Bodem
KETTER&Co
Gereedschapskist voor de toekomst
Maarten van Kesteren en Vakschool Nimeto
Vehikel_studenten maken de toekomst
Marjan van Herpen Architect
Leeromgeving MBO voor mensen met een verstandelijke beperking
Het Proces Design Research en Studio JAAN!
De vakman onderneemt in de stad
Site Practice, LOLA leegstand en Mark Minkjan

wat ging er aan vooraf?
Op 15 juni 2017 trapte het Stimuleringsfonds het traject Leeromgeving van de toekomst af met het symposium Leeromgeving van de toekomst 2017, georganiseerd in samenwerking met het ministerie van OCW en de Inspectie van het Onderwijs op het Koning Willem I College in Den Bosch. Ter gelegenheid van deze bijeenkomst bracht het fonds een reader uit, waarin aan de hand van inspirerende toekomstscenario's en concrete projecten getoond werd wat ontwerpers kunnen bijdragen aan actuele vraagstukken in het beroepsonderwijs.

Tijdens dit eerste symposium deed het fonds de oproep aan mbo-instellingen om deel te nemen aan het ontwikkeltraject. Acht mbo-instellingen door heel het land werden geselecteerd voor deelname en in werkbijeenkomsten werden de ontwerpopgaven gedefinieerd. Via de Open Oproepen Flexibiliteit van de leeromgeving en De interdisciplinaire leeromgeving en vier aanvullende pilotprojecten werden ontwerpers betrokken bij de opgaven van de onderwijsinstellingen.

Op 31 mei 2018 gingen de onderzoeksteams met elkaar in gesprek over hun werkwijze, ervaringen en uitdagingen tijdens het symposium Leeromgeving van de toekomst 2018.

Op donderdag 19 september 2019 vond het tweede Symposium Leeromgeving van de Toekomst plaats en werd de Open Oproep Leeromgeving van de Toekomst binnen het traject gelanceerd en werd deze brochure verspreid.

blijf op de hoogte
Op de hoogte blijven? Meld u hier aan voor de speciale nieuwsbrief over onderwijs, die het fonds enkele keren per jaar verstuurd.

downloads