stimuleringsfonds creatieve industrie
dummy
toekenningen

toekenningen

Bekijk hier de projecten die het Stimuleringsfonds ondersteunde op gebied van architectuur, vormgeving, digitale cultuur en alle mogelijke cross-overs.
007representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Vormgeving Productontwikkeling

Composition in sunflowers

Thomas Vailly, 2016

€7.500
Thomas Vailly onderzoekt het gebruik van biomateriaal uit de restanten van zonnebloemen na de zonnebloemolieproductie. Met dit onderzoek sluit hij aan bij het internationale samenwerkingsproject van Laboratoire de Chimie Agro-Industrielle (ENSIACET), dat onderdeel is van het National Institute of Agricultural Research (INRA) in Frankrijk. De opzet van het onderzoek is meerledig; er wordt onder andere een nieuw biomateriaal ontwikkeld en nieuwe toepassingen voor dit materiaal verkend. Ook wordt gewerkt aan een nieuw systeem voor het hele proces van het oogsten, verwerken, ontwerpen, gebruiken en recyclen van het nieuwe materiaal. Als eindresultaat wordt beoogd om de zonnebloem volledig recyclebaar te maken en de waarde van en het bewustzijn over agrarisch afval te vergroten. Daarnaast meent Thomas Vailly met dit project niet alleen zijn talent en kennis te ontwikkelen op het gebied van materiaal, proces en systemen, maar ook de samenwerking tussen ontwerpers en wetenschappers te bevorderen. Het project wordt tijdens de Salone del Mobile 2017 in Milaan gepresenteerd.
007representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Vormgeving Productontwikkeling

HAT-DRESSES I & II

Corsage-Studio, 2016

€23.000
‘Hat-Dresses’ is een project van ontwerper Rabin Huissen en beeldmaker Robert Stroomberg, die samen Corsage-Studio vormen. Het project behelst twee collecties, bestaande uit zeven sculpturale outfits en accessoires. Een serie in het zwart, en een serie in kleur. De collecties worden ontwikkeld samen met studenten van twee kunstacademies in Thailand, de Hup Kapong Royal Project Learning Center in Hua Hin, en de Bunka Fashion Academy in Bangkok. Tevens doet Corsage-Studio zelf onderzoek naar de technische uitvoering tijdens een verblijf bij het Bangkok Art and Culture Center. Bij de collecties wordt van iedere outfit een videokunstwerk gemaakt. Ook worden de outfits verwerkt in een serie foto’s. De resultaten worden getoond bij het Bangkok Art and Culture Center.
007representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Vormgeving Productontwikkeling

Is this waste?

Ward Massa, 2016

€20.000
Ontwerper Ward Massa stelt dat ontwerpers een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de bewustwording rondom circulair gebruik van grondstoffen en materialen. In het project ‘Is this waste?’ ontwikkelt de ontwerper een serie interieurproducten voor de consumentenmarkt waarbij bouw- en sloopafval wordt gebruikt als basismateriaal. De materialen zijn onder andere afgekeurde stenen, substraat matten, glasstof en aluminiumzaagsel. De materialen en producten komen tot stand in samenwerking met ontwerpstudio Ultrastudio en producenten St. Joris Keramische Industrie en Hermeta. De productfamilie zal bestaan uit een eettafel, een bijzettafel, een kruk en een lamp. De resultaten worden getoond in winkels van retailers en tijdens designbeurzen.
007representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Vormgeving Tentoonstelling

Nederlands Grafisch Modernisme

UvA Universiteitsbibliotheek, 2016

€20.000
De Bijzondere Collecties (UvA Universiteitsbibliotheek) organiseren een reeks activiteiten rondom het Nederlands grafisch realisme. De organisatie stelt dat er nog geen overzichten zijn van de Nederlandse inbreng in het grafisch realisme als onderdeel van de geschiedenis en de huidige praktijk van de grafische vormgeving. De Bijzondere Collecties organiseren een tentoonstelling met daarnaast een symposium. Tevens verschijnt er een Engelstalige publicatie. In de tentoonstelling is werk te zien dat grotendeels uit de collectie van de Bijzondere Collecties komt, vanaf 1945 tot heden. In de totstandkoming wordt samengewerkt met Stichting Print, designhistoricus Frederike Huygen en ontwerper Hansje van Halem. Tevens wordt een uitgever en een tentoonstellingsvormgever betrokken. De tentoonstelling opent op 15 juni 2017 en loopt tot eind oktober.
007representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Vormgeving Publicatie

BoekieBoekie: Jungleboek

Stichting Autoped, 2016

€15.000
BoekieBoekie is een literair tijdschrift voor kinderen, waarin illustratie een hoofdrol speelt. Het tijdschrift zet zich in om illustratietalent een podium te geven. Om debutanten zichtbaarheid te geven in het tijdschrift, maar ook op een internationaal podium, organiseert BoekieBoekie de stArt Award. Het thema voor dit jaar is Jungle Book. Deelnemers maken vijf illustraties bij een aantal verhalen. Deze worden door een vakjury en een kinderjury beoordeeld. De geselecteerde ontwerpen worden gepubliceerd en getoond in een reizende tentoonstelling met een serie lezingen en workshops met en door de makers. De prijzen worden uitgereikt in de Rotterdamse Schouwburg. De tentoonstelling is te zien bij de Kunsthal Rotterdam, Museum Meermanno, MOTI en de internationale kinderboekenbeurs in Bologna (Italië).
007representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Vormgeving Onderzoek

Neo-Gothic-Constructivist-Modernism

Bas van Beek, 2016

€10.000
Bas van Beek onderzoekt de invloed van de neogotiek en de Russische constructivisten op het latere modernisme en De Stijl. Na de expositie ‘Pracht und Prinzip’ in het Van Abbemuseum waarvoor Bas van Beek onderzoek verrichtte in de archieven van het Bauhaus in Berlijn en de Wiener Werkstätte in Wenen, verdiept hij het onderzoek naar vorm en betekenis door parallellen te zoeken in de ontwikkeling van de neogotiek en het modernisme. Hij bezoekt onder andere de archieven van Pierre Cuypers, bijvoorbeeld in het Atelier Cuypers-Stoltenberg in Roermond, de kunstnijverheidsschool Quellinus in Amsterdam en het archief van El Lissitsky. De visualisatie van de invloeden acht hij van belang voor een beter begrip van het modernisme. De resultaten van het onderzoek worden tentoongesteld in het Van Abbe Museum en in het Stedelijk Museum te Amsterdam.
007representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Vormgeving Presentatie

Energy Overload

Dutch Invertuals, 2016

€15.000
Het collectief Dutch Invertuals presenteert ieder jaar een toekomstvisie op het hedendaagse ontwerp middels een tentoonstelling tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven en in Milaan. Voorafgaand aan de tentoonstelling wordt gezamenlijk een thema gekozen waarmee het collectief een maatschappelijke vraagstuk aan de kaak stelt en probeert te beantwoorden. Het thema van 2017 is ‘Energy Overload’ dat ingaat op de problematiek van de overvloed aan energie die vrijkomt als wordt overgestapt op individuele energieproductie. Rondom dit thema presenteren zestien ontwerpers hun werken binnen één gezamenlijke tentoonstellingscontext. Dutch Invertuals biedt zowel nieuwe als gevestigde ontwerpers een podium, waarmee zij hun netwerk kunnen vergroten, hun portfolio versterken en met elkaar kennis uitwisselen. Er wordt nauw samengewerkt met ontwerpbureau Edhv, Dutch Design Foundation en Design Perron. Als sponsoren zijn bedrijven zoals Get Bannered, Drukkerij Snep en Leeuwerik betrokken.
placeholder.gif

Deelregeling Vormgeving Productontwikkeling

Crystal

Isaac Monte, 2016

€7.500
Vanuit een lange fascinatie voor kristallen ontwikkelt Isaac Monté nieuwe producten door inzet van het kristalliseringsproces van mineralen. Hij maakt de ‘Crystal Series’ waarin hij experimenteert met verschillende kleurpigmenten en de combinatie van materiaal en licht. Het project is tweeledig opgezet. Zo worden enerzijds interieurproducten ontwikkeld, waarvoor het materiaalonderzoek leidend zal zijn. Anderzijds wordt gewerkt aan monumentale objecten door te experimenteren met schaalvergroting. Aan het project werkt Isaac Monté samen met BioArt Laboratories in Eindhoven. Het ontwerpproces wordt geregistreerd op video. De ontwerpen worden tijdens de design week in Milaan en in Eindhoven in 2017 gepresenteerd. Daarnaast deelt Isaac Monté de uitkomsten binnen het interieur- en architectuurveld.
007representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Vormgeving Productontwikkeling

Chain & Language

Noon Passama, 2016

€10.000
In haar doorlopend onderzoek naar de toepassing van kettingverbinding in sieraadontwerpen ziet Noon Passama hierin een relatie ontstaan met de constructie van taal. Deze relatie wil zij verder uitdiepen en onderzoeken in het project ‘Chain & Language’, waarin zij beoogt de praktijk van sieraadontwerper en grafisch vormgever bij elkaar te brengen. Met inzet van het numerieke systeem wil zij tot nieuwe ontwerpen komen voor sieraden, objecten, letters en prints die samen een nieuwe taal en communicatievorm representeren. Het project wordt in 2017 op verschillende plekken getoond, zoals Design Miami, Munich Jewellery Week en tijdens een solotentoonstelling bij de Galerie Ra in Amsterdam.
007representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Vormgeving Onderzoek

Fictional Journal - Issue 02. Propaganda

Sophie Rzepecky, 2016

€12.000
Fictional Journal is een initiatief van een groep alumni van de Design Academy Eindhoven die onder de noemer van Fictional Collective opereren en samenwerkingsprojecten initiëren. Sophie Rzepecky is een van de initiators en heeft het Journal opgericht als online publicatie en platform voor het experimentele gedachtegoed achter Dutch design. Fictional Journal brengt ontwerptheorie en praktijk samen, die elkaar vinden binnen de sociale context van ontwerp. De subsidie wordt gevraagd voor de inhoudelijke ontwikkeling van de tweede editie van de Fictional Journal. Hierin staat het thema design en propaganda centraal en wordt het ontwerp als communicatiemiddel onderzocht. De inhoudelijke bijdrage wordt aan vier keynote schrijvers gevraagd. Middels een open call worden tien inzendingen geselecteerd. De redactie van Fictional Journal bestaat uit Sophie Rzepecky, Heini Lehtinen en Teresa Palmieri. Daarnaast wordt een adviescommissie aangewezen voor de selectie van de open call. De Fictional Journal Issue 02. Propaganda wordt gepresenteerd tijdens de Milan Design Week in April 2017.
loader

het fonds

subsidies

actueel

websitelvdt.jpg
Op donderdag 31 mei organiseert het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie in Utrecht het symposium Leeromgeving van de toekomst 2018. Tijdens deze middag delen de teams van twaalf ondersteunde onderzo... meer >
oodesigningacommunityofcare.png
Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie nodigt gemeenten, zorgaanbieders en woningcorporaties van Nederland uit om samen met ontwerpers te werken aan de transitie van de zorg in de wijk. Vergrijzing... meer >
loader
loader
loader