stimuleringsfonds creatieve industrie
dummy
toekenningen

toekenningen

Bekijk hier de projecten die het Stimuleringsfonds ondersteunde op gebied van architectuur, vormgeving, digitale cultuur en alle mogelijke cross-overs.
009representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Internationalisering Onderzoek

Weaving Stories

Thonik, 2017

€35.000
Thonik initieerd met ontwerper Fin Zhao het project Weaving Stories. Een residency in Nanjing, China, waarin het Yunjin-brokaat centraal staat. In de residency leren Nederlandse ontwerpers over het brokaatambacht, Chinese ambachtslieden over ontwerpen en Chinese modeontwerpers over beide. Thonik wil met Weaving Stories experimenteren met een model dat de
productieve en kwalitatieve belemmeringen van hiërarchie bekritiseert, vrouwelijke wevers in hun kracht zet, internationale uitwisseling van techniek en ontwerp op gang brengt en de Chinese en Nederlandse ontwerpwerelden bij elkaar brengt. Eindproducten van het project zijn twee brokaattrouwjurken, een film, workshops, lezingen en het delen van de ervaringen. Bij Weaving Stories zijn een aantal Chinese partners betrokken, waaronder het Brokaatatelier Nan Jing Yi Gong Fan, de wevers Qian Yu en Siu Fang; de gemeente van Nanjing, modeontwerpers Zhang Dha en Wang Yiyang en filmmaker Alice Wong. De ervaringen en resultaten worden onder meer gepresenteerd tijdens de Beijing Design Week, een serie lezingen en door het tonen van de documentaire via lokale mediakanalen.
009representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Internationalisering Evenement

International New Town Day 2017

International New Town Institute - INTI, 2017

€14.066
Het International New Town Institute organiseert de ‘International New Town Day’ (INTD) die dit jaar zal worden gehouden in Milton Keynes in het Verenigd Koninkrijk. De stad viert haar 50 jarig bestaan door middel van een ‘Urban Planning Festival’. Centraal staat het thema ‘Cities of Comings and Goings’ en de betekenis van migratie van vluchtelingen, studenten, economische migranten, asielzoekers en migrerende werknemers voor de stad. Met beleidsmakers en ontwerpers wordt tijdens de INTD verkend hoe steden met deze uitdaging omgaan in hun plannen en strategieën. Tevens wordt besproken hoe culturele diversiteit, als een van de drijvers voor verandering en sociaal-economische verbetering, onderdeel kan zijn van stedelijke herontwikkeling. Het programma bestaat onder meer uit lezingen, debatten en excursies. Het INTI betrekt internationale partners bij het programma, waaronder het Bouwfonds, Arcadis, UN Habitat, the Guardian, the Town and Country Planning Association (TCPA), the International Federation for Housing and Planning (IFHP) en de International Urban Development Association (INTA). De verslaglegging van de aanloop naar het evenement en de conferentie zelf wordt gedeeld via de website van INTI en andere partners, daarnaast wordt social media ingezet om geïnteresseerden te betrekken bij het thema.
009representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Internationalisering Evenement

Ventura New York - the Dutch edition 2017

Organisation in Design - OiD, 2017

€29.998
Organisation in Design organiseert onder de noemer ‘Ventura New York – Dutch edition’ voor de tweede keer een beursexpositie en activiteitenprogramma voor Nederlandse ontwerpers tijdens de Amerikaanse designweek NYCxDesign die van 20 – 23 mei plaatsvindt. Op de expositie presenteren zij werk van vijftien Nederlandse ontwerptalenten. Een gedeelte van de exposanten bestaat uit deelnemers die in 2016 ook hebben meegedaan met het programma. De organisatie wil de Nederlanders hiermee de kans bieden om voort te bouwen op reeds opgedane relaties. Nieuwe deelnemers krijgen vervolgens de mogelijkheid om kennis te maken met een nieuwe markt. Om dit te bereiken, spant de organisatie zich in om ontwerpers in contact te brengen met relevante partijen uit haar netwerk. Projectpartners zijn het PR Bureau dbe en matchmaker Julia Haney Montanez. Het Nederlandse consulaat is eveneens nauw bij het project betrokken. Organisation in Design wil met deze tweede editie haar aanwezigheid op het designdistrict tijdens NYCxDESIGN verder bestendigen. De organisatie beoogt om binnen drie jaar het evenement zelfstandig te kunnen financieren zonder subsidie van het Stimuleringsfonds.
009representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Internationalisering Evenement

Signals from the Periphery

Elisabeth Klement, 2017

€16.720
‘Signals from the Periphery’ is een grafisch ontwerp-evenement in de Tallin Art Hall in Estland van 1 juli tot 13 augustus 2017. Het evenement agendeert urgente ontwikkelingen in het grafisch ontwerpveld en verkent nieuwe praktijken en werkmethodes door middel van een publiek programma, een tentoonstelling, een publicatie en web platform. Werk van lokale en internationale ontwerpers wordt samengebracht en in diverse vormen gepresenteerd om de diversiteit in hedendaags grafisch ontwerp te tonen. Een van de doelen is relaties te leggen tussen opkomende en gevestigde Europese ontwerpers, met een nadruk op het Nederlandse ontwerpveld. Nederlandse ontwerpers die deelnemen zijn onder meer; Experimental Jetset, Josse Pyl, David Bennewith en Ott Metusala. Verschillende culturele instellingen, waaronder de Tallinn Art Hall zijn betrokken bij het project. Nederlandse partners zijn de Gerrit Rietveld Academie, Werkplaats Typografie en Casco.
009representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Internationalisering Publicatie

Ng'ambo Tuitakayo publicatie

Stichting African Architecture Matters, 2017

€8.910
Stichting African Architecture Matters vraagt subsidie voor de publicatie van een boek over de culturele en architectonische geschiedenis van Ngámbo (Zanzibar, Tanzania). Dit boek is het resultaat van een eerdere samenwerking tussen de gemeenten van Amsterdam en Zanzibar (Zanzibar Spatial Planning Project/Ng’mambo Tuitakayo project). Beide steden delen als UNESCO World Heritage site de uitdagingen die te maken hebben met immaterieel erfgoed en stedelijke planning. Het boek kan dienen als referentie voor professionals en als een gids tot het gebied voor het algemene publiek. Met de publicatie wil de aanvrager een bijdrage leveren aan de kennis over ‘Swahili Urbanism’ en bijdragen aan de positieve beeldvorming van Ng’ambo als gebied van belang en met een rijke geschiedenis. Partners in het project zijn naast de aanvrager, de gemeenten Amsterdam en Zanzibar en de het ‘African Studies Centre’ in Leiden.
009representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Internationalisering Startsubsidie

LATRA Innovation Lab

George Aris Papadopoulos, 2017

€7.500
George – Aris Papadopoulos vraagt een startsubsidie aan voor de ontwikkeling van het Latra Innovation Lab in het Kara Tepe vluchtelingenkamp op Lesbos. Met de subsidie beoogt hij het lab te ontwikkelen tot een virtuele plek voor samenwerking, waar Nederlandse en internationale makers gezamenlijk kunnen bijdragen aan praktische, innovatieve oplossingen voor het humanitaire veld. Om dit te bewerkstelligen organiseert de aanvrager een aantal online meetings met diverse stakeholders en drie expertmeetings op locatie in Lesbos en Athene. Het lange termijn doel is de vestiging van een permanent Latra Innovation Lab in Athene met de steun van Nederlandse en Griekse partners.
009representatieveafbeeldingweb.jpg

Deelregeling Internationalisering Tentoonstelling

Reizende tentoonstelling Joris Laarman in de USA

Museum of Fine Arts Houston, 2017

€25.000
Het Museum of Fine Arts in Houston vraagt subsidie voor een Amerikaanse tour van de tentoonstelling met werk van Joris Laarman. Deze tentoonstelling (JorisLaarmanLab) was eerder in 2015 in het Groninger Museum te zien. De expositie zal achtereenvolgens te zien zijn in New York - Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum, Atlanta - High Museum of Art en Houston - Museum of Fine Arts. Curatoren Mark Wilson en Sue-An van der Zijpp stelden in samenwerking met Laarman en zijn partner Anita Star de tentoonstelling samen. Per deelnemende instelling in de Verenigde staten zal een curator zorg dragen voor een gepaste presentatie.
009representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Internationalisering Tentoonstelling

Stralen & Reflecteren

Morgane de Klerk, 2017

€10.215
Stralen en Reflecteren is een expositie die de betekenis van het sieraad verbreedt, verkent en toont. Het werk van twaalf ontwerpers laat zien hoe het sieraad een conceptueel, magisch of spiritueel object kan zijn. Deelnemende ontwerpers zijn onder meer He Jing, Benedikt Fischer, Lucy Sarneel en Nina Glockner. In de groepstentoonstelling wordt bestaand en nieuw werk getoond. De tentoonstelling vindt plaats in Atelier Néerlandais in Parijs tijdens Parcours Bijoux 2017 en vervolgens in München tijdens Schmuck 2018 en daarna in Amsterdam in projectruimte Punt WG. Het thema wordt verwerkt in het tentoonstellingsontwerp door vormgever Boris de Beijer en interieurarchitect Ivo Clason. Akkiko Wakabayashi geeft de publicatie vorm waarin het proces van het project en de visie van de ontwerpers wordt gebundeld.
009representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Internationalisering Presentatie

ANIMA II voor Design Society (Shenzhen, China)

Nick Verstand, 2017

€25.000
De installatie ANIMA van Nick Verstand is opgenomen in de openingstentoonstelling van Design Society, het nieuwe designmuseum in Shenzhen, China. Voor deze gelegenheid wil Verstand de audiovisuele installatie doorontwikkelen naar een vernieuwde versie. Specifiek wil hij dat de mens-machine interactie duidelijker waarneembaar is voor het publiek, zodat de effecten hiervan beter te onderzoeken zijn. Voor ANIMA II heeft Verstand het bedrijf Pufferfish bereid gevonden sferische projectiehardware te leveren tegen een gereduceerd tarief. Daarnaast werken Pandelis Diamantides (componist en geluidsontwerper) en Dirk Broenink (programmeur, onderzoeker kunstmatige intelligentie) mee aan het project. Roel van Herpt ondersteund Verstand in het pitchen van het project bij relevante Chinese partijen.
009representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Internationalisering Onderzoek

Urban Playscapes Sarajevo

Architectuurstudio Radenovic, 2017

€32.591
Architectuurstudio Radenovic constateert een terugtrekkende overheid in Bosnië en Herzegovina, waardoor de inrichting van de publieke ruimte wordt overgelaten aan private partijen. In het bijzonder heeft dit effect op de speelplaatsen voor kinderen in Sarajevo. Radenovic trekt een parallel met de Nederlandse situatie, waarin de Nederlandse overheid zich ook steeds meer terugtrekt uit het publieke domein. Radenovic ontwikkelt een strategie van ingrepen en interventies op macro-, meso- en microniveau die bijdraagt aan de verbetering van openbare ruimtes in het algemeen en kinderspeelplaatsen in het bijzonder. Lokale partijen zoals ICOMOS Bosnië, Studio Zec en LIFT zijn betrokken bij het project. Nederlandse partners zijn onder andere de Academie van Bouwkunst, SuperUse en Arjen Oosterman. Met workshops beoogt Radenovic intensieve kennisuitwisseling en kennismaking tussen de verschillende betrokken partijen te bewerkstelligen. Het project resulteert in een publicatie, een presentatie in Pakhuis de Zwijger, een expositie in Stroom Den Haag en een interactieve website met plankaart. Op de lange termijn beoogt Radenovic de speelplaatsen te realiseren.
loader
pagetype:page-content
pagesubtype:pagesub-treelist
Array
(
  [0] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=single&p=/toekenningen
  [1] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=tree&p=/nl/&format=L
  [2] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=expressions&p=/nl/
  [3] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=projectvormen&p=/nl/
  [4] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=regelingen&p=/nl/
  [5] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=programmes&p=/nl/
  [6] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=granted_years&p=/nl/
  [7] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=domains&p=/nl/
  [8] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=subdisciplines&p=/nl/
  [9] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=list&p=/nl/toekenningen/&format=L&length=10&grant=12
  [10] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=single&p=/nl/toekenningen/weaving_stories/4250/
  [11] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=single&p=/nl/toekenningen/international_new_town_day_2017/4251/
  [12] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=single&p=/nl/toekenningen/ventura_new_york_the_dutch_edition_2017/4252/
  [13] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=single&p=/nl/toekenningen/signals_from_the_periphery/4253/
  [14] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=single&p=/nl/toekenningen/ngambo_tuitakayo_publicatie/4254/
  [15] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=single&p=/nl/toekenningen/latra_innovation_lab/4255/
  [16] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=single&p=/nl/toekenningen/reizende_tentoonstelling_joris_laarman_in_de_usa/4256/
  [17] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=single&p=/nl/toekenningen/stralen_reflecteren/4257/
  [18] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=single&p=/nl/toekenningen/anima_ii_voor_design_society_shenzhen_china/4258/
  [19] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=single&p=/nl/toekenningen/urban_playscapes_sarajevo/4249/
)

het fonds

subsidies

actueel

Excuses, de kalender bevat momenteel geen events
stimuleringsfondsopeninghannekewetzertal.jpg
Op de eerste dag van deze maand presenteerden de deelnemers van de [email protected] masterclass voor het eerst hun nieuwe mediatoepassing bij het thema van de masterclass: Radical Imagination. De ac... meer >
1.jpg
Afgelopen jaar gingen zes ontwerpers uit Nederland naar Ramallah om samen met Palestijnse designers en ambachtslieden producten te ontwikkelen die lokaal geproduceerd kunnen worden. Disarming Design f... meer >
flexibelewaterkeringspakenburgdeingenieu.jpg
Steden zullen, als er niets verandert, meermaals per jaar te stellen krijgen met wateroverlast door extreme neerslag die wordt afgewisseld met langere periodes van extreme droogte en hitte. Door ontwe... meer >
sarahkuengworkingatphotographyannekehymm.jpg
Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Mondriaan Fonds bieden in 2018 opnieuw gezamenlijk twee residency perioden aan in de Japanse keramiekregio Saga. De fondsen roepen ontwerpers en beelde... meer >
loader
loader
loader
totalload:1498343503.4198t/m
Array
(
  [0] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=single&p=/toekenningen
  [1] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=tree&p=/nl/&format=L
  [2] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=expressions&p=/nl/
  [3] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=projectvormen&p=/nl/
  [4] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=regelingen&p=/nl/
  [5] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=programmes&p=/nl/
  [6] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=granted_years&p=/nl/
  [7] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=domains&p=/nl/
  [8] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=subdisciplines&p=/nl/
  [9] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=list&p=/nl/toekenningen/&format=L&length=10&grant=12
  [10] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=single&p=/nl/toekenningen/weaving_stories/4250/
  [11] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=single&p=/nl/toekenningen/international_new_town_day_2017/4251/
  [12] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=single&p=/nl/toekenningen/ventura_new_york_the_dutch_edition_2017/4252/
  [13] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=single&p=/nl/toekenningen/signals_from_the_periphery/4253/
  [14] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=single&p=/nl/toekenningen/ngambo_tuitakayo_publicatie/4254/
  [15] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=single&p=/nl/toekenningen/latra_innovation_lab/4255/
  [16] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=single&p=/nl/toekenningen/reizende_tentoonstelling_joris_laarman_in_de_usa/4256/
  [17] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=single&p=/nl/toekenningen/stralen_reflecteren/4257/
  [18] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=single&p=/nl/toekenningen/anima_ii_voor_design_society_shenzhen_china/4258/
  [19] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=single&p=/nl/toekenningen/urban_playscapes_sarajevo/4249/
  [20] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=list&p=/nl/subsidies/&format=S
  [21] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=list&p=/nl/actueel/agenda/&format=L&length=30
  [22] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=list&p=/nl/actueel/nieuws/&format=L&length=15
  [23] => http://content.stimuleringsfonds.nl/data3/?get=home&p=/nl/&format=L
)