stimuleringsfonds creatieve industrie
dummy
toekenningen

toekenningen

Bekijk hier de projecten die het Stimuleringsfonds ondersteunde op gebied van architectuur, vormgeving, digitale cultuur en alle mogelijke cross-overs.
powerplantweb.jpg

Deelregeling Internationalisering Open oproep

SXSW: AstroPlant – a new generation space farmers

2018

€3.000
Thieme Hennis ontvangt een voucher in het kader van de workshop die hij samen met Angelo Vermeulen (BE) en Beth Healy (UK) organiseert, met als titel AstroPlant – a new generation of space farmers. AstroPlant is een ‘citizen science’ project van Border Labs en ruimtevaartorganisatie ESA om jonge makers te interesseren voor space exploratie en onderwerpen zoals gecontroleerde plantengroei, voedsel in de ruimte, circulariteit en elektronica. Met gebruik van een open source kit leveren de ‘citizen scientists’ tijdens de workshop relevante data over plantengroei voor onderzoek naar regeneratieve ecosystemen voor zowel Aarde als Mars.
livingmuseumweb.png

Deelregeling Internationalisering Open oproep

SXSW: The Living Museum

2018

€32.000
Het fonds ondersteunt The Living Museum, een tentoonstelling/performance programma, geproduceerd door Chafik Benhmidouch, waarin de cross-overs tussen muziek en mode, -kunst en -technologie centraal staan. Het programma vindt plaats in het New Dutch Wave House, waar de Nederlandse deelnemers zich presenteren. The Living Museum is onderdeel van de SXSW / UNESCO Media Arts Exhibition. Onder andere Lisette Ros, Cata.Pirata en Chagall presenteren hun werk binnen dit avantgardistische programma.
verkleind005representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Internationalisering Open oproep

Milaan 2018: Interactive Interior Collection

Alissa+Nienke, 2018

€5.000
Ontwerpstudio Alissa+Nienke (Alissa van Asseldonk en Nienke Bongers) lanceren op de Salone Satellite hun Interactive Interior Collection: een scala aan analoge, tactiele en interactieve producten. De bestaande producten Dangling Mirror en Mirabilia Wallcovering worden getoond in diverse uitwerkingen. De presentatie draait om het tonen van het innovatieve en experimentele proces en de samenwerkingsvormen die hebben plaatsgevonden bij de totstandkoming van de collectie. De studio ziet in de deelname aan de Satellite op de beursvloer van de Salone del Mobile dé kans om zich verder te professionaliseren, internationale zichtbaarheid een impuls te geven, om contacten te leggen voor toepassing van hun collectie in (architectuur)projecten en om nieuwe industriële en commerciële partners te vinden voor toekomstige samenwerkingen.
005representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Internationalisering Open oproep

Milaan 2018: Device People

chp...? jewelry, 2018

€9.900
Geïnspireerd door een artikel over smart phone gebruik stelt CHP…? aan de hand van sieraadontwerpen de steeds grotere rol die smart phones zijn gaan spelen in ons bestaan ter discussie. CHP…? heeft een selectie gemaakt van zeven ontwerpen van vijf ontwerpers: mischer’traxler studio (twee ontwerpen), Conversation Piece (twee ontwerpen), Patricia
Domingues, Jing He en Bart Hess. CHP…? hoopt door het presenteren van de verschillende
invalshoeken waarmee ontwerpers het thema benaderen, de discussie over maatschappelijke ontwikkelingen verder aan te wakkeren. Met Device People draagt CHP…? uit dat sieraadontwerp meer is dan decoratieve accessoires en dat het vakgebied zich blijft ontwikkelen. CHP…? beoogt zich in Milaan wederom te presenteren als platform voor sieraadontwerp in een bredere context en de presentatie draagt bij aan het realiseren van een groter netwerk. Voor de presentatie is nog geen locatie vastgelegd, wel zal CHP…? zich verbinden aan een partij of locatie om onderdeel van een grotere presentatie te worden, zoals voorgaande jaren vaker succesvol is gedaan.
verkleind005representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Internationalisering Open oproep

Milaan 2018: READY, SET, GO!

Koos Breen en Boris de Beijer/Better Known As, 2018

€10.000
READY, SET, GO! is een performatieve presentatie door Better Known As, een
collectief dat bestaat uit ontwerpers Thomas Ballouhey, Boris de Beijer, Koos Breen,
Lonneke van der Palen en Reijnald Kolthof. Het collectief bundelt de individuele krachten en vormt hun visie met groepspresentaties aan de hand van actualiteiten in het werkveld. De ontwerpers creëren en produceren objecten, ruimtelijke installaties, sets en (digitale) (re)presentaties. De presentatie in Milaan wordt omschreven als een 'voortdurend veranderende SET van experimentele ruimtelijke elementen en objecten die worden gefotografeerd'. Niet het werk zelf, maar de presentatie en de documentatie staan centraal. Ze stellen dat in deze tijd beeld bijna belangrijker is dan het eigenlijke werk en dat (re)presentatie een van de belangrijkste aspecten van de beeldende disciplines is. Uit ervaring weten ze dat het echte werk in het archief van de maker verdwijnt, maar dat de documentatie digitaal voortleeft. Zij zien dat beelden een groot bereik hebben en dat daarmee nieuwe verbanden en inzichten ontstaan. Het collectief verwacht nieuwe en nuttige contacten te kunnen maken met potentiële klanten en opdrachtgevers. Het doel is om actief een dialoog aan te gaan en te onderhouden, om zodoende nieuwe samenwerkingen te stimuleren.
jelleafbeelding.jpg

Deelregeling Internationalisering Open oproep

Milaan 2018: J8D-001001-s

Jelle Mastenbroek, Daniel de Bruin en Bas Bakx, 2018

€5.000
Jelle Mastenbroek en Daniel de Bruin zijn aan verbonden via hun technicus Bas Bakx. Samen creeren zij een nieuwe interactieve beleving. De beschouwer staat centraal in de presentatie, en wordt in de gaten gehouden. De installatie is te vinden in Ventura Future - Loft.
005representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Internationalisering Open oproep

Milaan 2018: MINOIS Smart Minimalist Bag

Lumiere du Nord, 2018

€5.000
De Rotterdamse ontwerpstudio Lumiere de Nord (Simone Tertoolen) maakt van de handtas een 'wearable'. In de MINOIS Smart Minimalist Bag is technologie verwerkt waarmee de tas onderweg ook als oplader van telefoons en tablets kan worden gebruikt. De tas is tevens verlengstuk van je telefoon, zodat oproepen en berichten met tactiele feedback via de tas waargenomen kunnen worden. Daarnaast licht het interieur van de tas op als je de tas opent, zodat de inhoud goed zichtbaar is. Met een presentatie in Zona Tortona beoogt de studio meer bekendheid bij de internationale pers te krijgen voor het product en het concept. Ook biedt de beursweek de mogelijkheid om in contact te komen met de doelgroep en om meer inzicht te krijgen in de 'user experience'. Prototypes liggen er klaar om bezoekers de kans te geven te experimenteren met de nieuwe functionaliteiten.
continuouscurrent.jpg

Deelregeling Internationalisering Open oproep

Milaan 2018: CONTINUOUS CURRENT

VANTOT vof, 2018

€4.900
Ontwerpstudio VANTOT (Sam van Gurp en Esther Maria Jongsma) presenteert meerdere versies van het collectiestuk Current Curtain, onderdeel van CURRENT CURRENT dat vorig jaar werd gelanceerd. Doel van deze presentatie is om meer te focussen op het principe en het product dan enkel op het esthetische eindobject. De studio gebruikt laagspanning om elektrische stroom te kunnen verwerken in het ontwerp in plaats van het te verstoppen. De studio ontwierp een serie innovatieve lampen - in plaats van een traditionele lamp met snoer - die gebruik maakt van laagspanning. De lichtsculpturen zijn geheel geleidend en tegelijkertijd veilig om aan te raken. Met dit uitgangspunt weten ze af te stappen van het klassieke armatuur en bieden ze een nieuwe kijk op verlichting, die vraagt om meer experiment en uitbreiding. De studio ziet een kracht in hun manier van werken, het ontleden van een principe. Door een aantal diners te organiseren en specifieke personen uit te nodigen, kunnen de ontwerpers hun verhaal op persoonlijk niveau toelichten.
005representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Internationalisering Open oproep

Milaan 2018: Counter digital

TIJS GILDE DESIGN STUDIO, 2018

€1.775
Met de presentatie Counter digital laat Tijs Gilde Design Studio een reeks van drie producten zien die voortgekomen zijn uit een materiaalonderzoek met steen en pigmenten. Daarnaast toont de studio ook andere ontwerpen, zoals de Radiator en een stoelontwerp, ontwikkeld met het TextielMuseum waarbij touw-vlechttechnieken rechtstreeks op een frame zijn toegepast. Tijs Gilde ziet in zijn werk altijd een weerklank van de maatschappij. Counter digital is een doorlopend thema en gaat over een wereld die steeds verder digitaliseert. Zijn antwoord hierop zijn contra-digitale objecten die voortkomen uit materiaalexperimenten die de zintuigen verassen en stimuleren. Tijs Gilde hanteert hiervoor een heldere en simpele vormentaal en doet hiermee een uitspraak over een wereld die steeds gecompliceerder wordt. Het doel van de presentatie is om experimenten door te ontwikkelen en op grotere schaal te produceren. De studio beoogt op de Salone Satellite het zakelijke netwerk internationaal uit te breiden en samenwerkingen te vinden met de industrie.
005representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Internationalisering Open oproep

Milaan 2018: MUTANT MATTER

Dutch Invertuals B.V., 2018

€9.975
Ontwerperscollectief Dutch Invertuals presenteert New Waste Materials, de 18e in een reeks van exposities onder leiding van curator Wendy Plomp. Tien tot vijftien ontwerpers geven hun persoonlijke designvisie op een maatschappelijk relevant thema en creëren ieder een nieuw werk. Actuele en toekomstige maatschappelijke uitdagingen liggen steeds aan de basis van de gekozen thematiek, zoals energievraagstukken,conflictpatronen en digitalisering. Deze vraagstukken worden vanuit een designoogpunt benaderd. De ontwerpvisies worden samengesmolten tot één collectieve presentatie voor het publiek. De voorlopige selectie van deelnemende designers bestaat uit Edhv, Fleur Hulleman, Fransje Gimbrère, Marlou Rutten, Mirjam de Bruijn, Onno Adriaanse, Shahar Livne, Theóphile Blandet, Thomas Ballouhey, Xandra van der Eijk en Zwart Frame. Door het internationaal presenteren van hoogwaardig design met een sterke, hedendaagse en toekomstgerichte visie beoogt Dutch Invertuals inhoud te geven aan het begrip ‘design’.
loader

het fonds

subsidies

actueel

539website.jpg
Het Stimuleringsfonds organiseert op donderdag 17 mei 2018 de manifestatie Designing a Community of Care. De manifestatie maakt de rol van ontwerp bij de transitie van zorgaanbod en -huisvesting in de... meer >
vacaturecontroller.png
Het Stimuleringsfonds is per direct op zoek naar een Controller voor minimaal 24 uur per week.... meer >
openoproepfreshperspectives2web.png
Het Stimuleringsfonds roept makers en ontwerpers uit de creatieve industrie op om met een maatschappelijke- of kennispartner een voorstel in te dienen, gericht op de gezamenlijke aanpak van een urgent... meer >
loader
loader
loader