stimuleringsfonds creatieve industrie
dummy
toekenningen

toekenningen

Bekijk hier de projecten die het Stimuleringsfonds ondersteunde op gebied van architectuur, vormgeving, digitale cultuur en alle mogelijke cross-overs.
010representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Internationalisering Tentoonstelling

4th Istanbul Design Biennial: A School of Schools

Istanbul Foundation for Culture and Arts, 2018

€78.300
De 4e Istanbul Design Biënnale in 2018, getiteld A School of Schools, focust op het thema design en onderwijs. Onder leiding van curator Jan Boelen is gekozen voor een aanpak waarbij het model van de biënnale verbreed wordt tot een productief procesgericht platform voor onderzoek, experiment en leren. Aan de hand van acht onderzoeksthema’s wordt de centrale vraag ‘how can we design design education?’ uitgewerkt. Op basis van een open call zijn 50 interdisciplinaire projecten geselecteerd, waarvan 11 met Nederlandse designers, collectieven en instellingen. In aanloop naar de opening van de biënnale, voeren zij onderzoek en interventies in Istanbul uit, in samenwerking met lokale partners. De resultaten van deze projecten worden gepresenteerd tijdens de Biënnale van 22 september tot 4 november 2018, op zes verschillende plaatsen in de stad, vergezeld door een programma van paneldiscussies, symposia, online colleges, workshops en uitwisselingen met lokale instellingen. Een web platform presenteert en documenteert alle ontwikkelingen en uitkomsten. In het natraject staat reflectie op de nalatenschap van de biënnale centraal, onder andere in een symposium met Het Nieuwe Instituut.
010representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Internationalisering Onderzoek

Vila Cruzeiro

Favela Painting, 2018

€37.500
Met het project Vila Cruzeiro willen de oprichters van Favela Painting, Haas en Hahn, terugkeren naar de wijk waar zij 10 jaar geleden hun eerste muurschildering maakten. Omdat de schildering in verval raakte is Favela Painting op zoek gegaan naar een duurzamere oplossing voor de restauratie ervan, samen met Nederlandse bouwkundigen, lokale architecten en ingenieurs. In een pilot is een nieuwe werkwijze toegepast waarbij gebruik wordt gemaakt van tegelwerk en stuctechnieken waarin pigmenten zijn verwerkt. In 2018 wil Favela Painting de pilot voortzetten en samen met de bewoners een flexibel ontwerp ontwikkelen en uitvoeren, in combinatie met de activiteiten van de Favela Painting Academy om best-practices te delen. Opnieuw is de inzet om de leefbaarheid van de wijk bottom-up en in samenspraak en samenwerking met de bewoners aan te pakken. Het onderzoek wordt uitgebreid geanalyseerd en gedocumenteerd in film en fotografie.
010representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Internationalisering Productontwikkeling

Connected by Air, a data fresco

Richard Vijgen, 2018

€24.393
Richard Vijgen is uitgenodigd om nieuw werk te realiseren voor de 12e editie van Manifesta. Deze door Europa trekkende biënnale voor hedendaagse kunst vindt plaats van 16 juni tot en met 4 november 2018 in Palermo. Het ontwerp Connected by Air is een realtime, locatiespecifieke datavisualisatie van de hemel boven deze stad, geprojecteerd op een plafond in Palazzo Butera. De installatie laat een uitgebreid beeld zien van informatie en objecten die de lucht vullen, zoals wifi signalen, satellieten, lucht- verkeer, stromen en samenstellingen. Het toont de hemel als een drager van mensen, materie en informatie. De data fresco is gebaseerd op een eerder bezoek van Studio Vijgen aan Palermo, het huidige thema van de Manifesta ‘The Planetary Garden’ en het onderzoek van OMA in de vorm van de Palermo Atlas. Het maakt deel uit van het ‘Dutch Trail’ programma, samengesteld door Manifesta en de Nederlandse ambassade. Hiernaast verzorgt Richard Vijgen een publieke lezing en neemt hij deel aan een workshop.
010representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Internationalisering Festival

KIKK x FIBER

KIKK ASBL, 2018

€18.991
KIKK festival is een internationaal festival op het gebied van digitale cultuur en verkent de crossovers tussen kunst, wetenschap en technologie. KIKK vindt plaats tussen 1 en 4 november op verschillende locaties in Namur, Wallonië. Dit jaar richt het festival zich op het thema ‘Species and beyond’ waarbij makers en denkers de moderne gedachte over de positie van de mens bevragen. Voor de Nederlandse bijdrage aan het festival werkt KIKK samen met FIBER. Makers Mariska de Groot, Matteo Marangoni en Dieter Vandoren nemen deel aan KIKK en ontwikkelen vanuit twee bestaande werken - LFS1 and Lampyridae - een grootschalige licht- en geluidsinstallatie. Deze kunstmatige biotoop richt zich op menselijke interacties en communicatief gedrag. Hiernaast verzorgen zij een workshop. In het Théâtre de Namur geven Teresa Van Dongen, Ivan Henriques en Femke Herregraven een keynote. Tijdens KIKK organiseert FIBER samen met de Nederlandse ambassade een ‘Dutch Creatives Lunch’. De resultaten van de deelname van de Nederlandse makers en sprekers worden gepresenteerd in een verslag en tijdens het FIBER Festival in Amsterdam.
010representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Internationalisering Festival

Ulaanbaatar International Media Art Festival

UBIMAF & TodaysArt, 2018

€15.000
TodaysArt is als gastcurator uitgenodigd voor de 3e editie van het Ulaanbaatar International Media Arts Festival (UBIMAF) in Mongolië. Het festival focust zich op het thema ‘migratie’ en presenteert kunstenaars uit meer dan 10 verschillende landen. De deelnemende Nederlandse kunstenaars zijn Gabey Tjon a Tham, Evelina Domnitch & Dmitri Gelfand, Nick Verstand, Tarik Barri, Francesco Lopez & Barbara Ellison, Gert-Jan Hobijn en Theo Jansen. Gabey Tjon a Tham presenteert de kinetische, licht- en geluidsinstallatie ‘Repetition at my distance’ over het reizen van geluid door de ruimte. Het duo Evelina Domnitch & Dmitri Gelfand toont de live-uitvoering ‘Force Field’ over de driedimensionaliteit van geluid. En de installatie ‘Camera Lucida’ over de ontastbare fysiekheid van water. Deze installatie bestaat uit een met water gevulde transparante ruimte waarin zij geluidsvormen transformeren in licht. Tarrik Barri presenteert een audiovisuele installatie met als tool software development. Nick Verstands installatie genaamd ‘AURA’ zet emoties om in een waarneembare, fysieke vorm. Gert-Jan Hobijn presenteert een geluidsinstallatie in de buitenlucht. Theo Jansen neemt deel aan een residentie in het Central Museum of Mongolian Dinosaurs in Ulaanbaatar, om een onderzoek te doen naar de relatie tussen zijn kinetische, Dinosaurus-achtige sculpturen en de prehistorische geschiedenis van Mongolië. De resultaten worden gepresenteerd tijdens UBIMAF, dat vindt plaats van 22 juni t/m 6 juli 2018.
010representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Internationalisering Presentatie

Microclimate Heat Shelter

Laboratorium voor Microklimaten, 2018

€20.807
Annechien Meier en Gert-Jan Gerlach zijn met het Laboratorium voor Microklimaten (LfM) uitgenodigd om in de zesde Athene Biënnale een interactieve mobiele klimaatkamer te installeren waar bezoekers kennis kunnen maken met innovatieve en creatieve manieren om verkoeling te genereren op verschillende plekken in de stad. Het doel is bezoekers te inspireren en stimuleren om hun directe leefomgeving te verbeteren en zo de effecten van klimaatverandering te verminderen. Naast een schuilplaats tegen hitte functioneert de Microclimatic Heat Shelter ook als een sociaal microklimaat waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen delen. Doelstelling van het project is om de urbane hitteproblematiek in Griekenland te agenderen en de aandacht te vestigen op het werk van LfM en Nederland als creatieve innovatieve hub voor klimaatgerelateerde ontwerpoplossingen.
008representatieveafbeeldingweb.jpg

Deelregeling Vormgeving Startsubsidie

Dialogue between Fashion and Death

Nina Willems, 2018

€7.500
In de korte theatertekst 'Dialogue between fashion and death' uit 1824 van de Italiaanse filosoof en dichter Giacomo Leopardi worden mode en de dood als personages opgevoerd. Het personage Mode spreekt het personage Dood aan en overtuigt de Dood ervan dat ze hetzelfde belang hebben: het vernietigen van wat bestaat om plaats te maken voor het nieuwe, om ook dat vervolgens weer te vernietigen. Deze tekst is de basis voor een vooronderzoek van theatermaker Nina Willems, dat zal leiden tot een concrete enscenering ervan, zowel in een fashionfilm als in een theaterstuk. Zij beoogt onze relatie met mode te veranderen door een consumptieve houding te vervangen door een narratieve houding. Ze stelt dat kledingstukken niet als decoratief wegwerpmiddel moeten worden gezien, maar als een op de huid gedragen persoonlijk verhaal. Met de enscenering van de negentiende-eeuwse theatertekst hoopt ze een nieuwe dialoog met mode aan te gaan. Nina Willems combineert de domeinen filosofie, performance en mode- en ruimtelijk ontwerp. Ze bewerkt de oorspronkelijke tekst tot een actuele versie, waarbij ze de visies van een aantal hedendaagse denkers gebruikt. Vervolgens werkt ze samen met modeontwerper Marlou Breuls aan kostuums, die gedurende de voorstelling getransformeerd kunnen worden. Met ruimtelijk ontwerper Dennis Vanderbroeck werkt ze aan een ruimtelijk ontwerp, waarin de symbolische beeldtalen rondom mode en dood samenkomen. Samen met theater- en filmregisseur Eva de Boer wordt gewerkt aan de spel-enscenering. Zowel de nieuwe tekstbewerking als de kostuums en het ruimtelijke ontwerp dienen ieder ook tot autonome werken te leiden die afzonderlijk ook te presenteren zijn.
008representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Vormgeving Presentatie

Traurig bin ich sowieso

golden joinery, 2018

€23.780
‘Traurig bin ich sowieso’ is een interdisciplinair project dat tegenwicht wil bieden aan het ideaalbeeld van de maakbare mens en aan de sociale druk om altijd 'up' te zijn. De Stichting Golden Joinery veronderstelt dat verdriet of de uiting ervan wordt onderdrukt in de samenleving. Een aantal ontwerpers schept letterlijk ruimte voor een gezamenlijke beleving van verdriet. Architect Tim Prins, borduurspecialist Desiree Hammen, modeontwerper Saskia van Drimmelen en social designer Margreet Sweerts onderzoeken samen met ervaringsdeskundigen op het gebied van verdriet de vraag wat het verdrietige lichaam wil in een sociale context. Hieraan gaat een onderzoek vooraf naar wat voor rol mode en ruimtelijk ontwerp kunnen spelen in nieuwe en andere manieren van samenzijn in de publieke ruimte. Met de feedback van de experts wordt een ruimte met een flexibel modulair systeem ontworpen waar ook een concert wordt uitgevoerd. Margreet Sweerts en zangeres Christina Fischer ontwikkelen een zangperformance om het publiek er te laten ontspannen en het uiten van verdriet mogelijk te maken. De presentatie vindt plaats in juni en september 2018 op diverse locaties in de Euregio Maastricht-Aken, zoals DocFest, de Universiteit Maastricht en het LOGOI filosofisch instituut in Aken. Deze presentatieplekken verzorgen een randprogrammering. Daarna zal het ontwerp worden ingezet op diverse locaties en evenementen om het onderwerp verdriet gezamenlijk te beleven en bespreekbaar te maken.
008representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Vormgeving Productontwikkeling

Soap Bar

Franciska Meijers, 2018

€4.065
Franciska Meijers verblijft in maart 2018 in een residency in het [email protected] te Oisterwijk om er nieuwe mogelijkheden van keramiek te verkennen. Ze ontwikkelt daar een serie tafelbladen en plateaus die in vorm, kleur en textuur zijn afgeleid van verschillende typen zeeptabletten. Franciska Meijers probeert de zachte, afgeronde vormen, de kleuren en het gladde gevoel van zeep te vertalen in keramiek. Na de residency werkt ze aan de voltooiing van een serie keramische tafels met elk een eigen, specifieke functie. Deze toepassing van keramiek op deze schaal is volgens haar uniek. De residency sluit aan op haar strategie voor artistieke en professionele ontwikkeling als keramiekspecialist. Later in het jaar vertrekt ze voor enkele maanden naar de keramiekregio Saga in Japan voor een residency in Arita.
afgerond: april '18

website
008representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Vormgeving Presentatie

Frontier Imaginaries Trademarkings

Van Abbemuseum, 2018

€18.000
Het Van Abbemuseum gaat voor de tentoonstelling ‘Frontier Imaginaries Trademarkings’ een samenwerking aan met ontwerper Farida Sedoc, onderzoeker Elizabeth A. Povinelli en DJ Awanto 3. Eerder ontwikkelde Farida Sedoc voor Frontier Imaginaries met e-flux in New York FREETOWN LOUNGE, een scenografie waarin de klassieke tentoonstellingsruimte op zijn kop wordt gezet. Het ontwerp omvat een kunstgras-mat met teksten uit het leven van de ontwerper en hiphop-cultuur. Zitplekken zijn gemaakt van stof in Panji-stijl, wat veel gedragen wordt in Suriname. Awanto 3 maakt een soundscape gebaseerd op de Symphony of Late Liberalism van Elizabeth A. Povinelli. Tijdens de opening wordt de installatie met muzikale uitvoering in volledigheid gepresenteerd. Met Trademarkings wil het museum de geschiedenis van Eindhoven en Brabant een nieuw perspectief geven door lokale en internationale artiesten, wetenschappers, onderzoekers, muzikanten en publiek uit te nodigen. Het wereldwijde bereik van Eindhoven en de geschiedenis van de Nederlandse handelsrelaties inclusief ideeën over handel, markt, vraag en aanbod liggen hieraan ten grondslag. De klassieke, museale ruimte wordt veranderd met de scenografische ingreep waarin Farida Sedoc zowel in tekst als beeld reflecteert op het werk van Povinelli en Awanto 3. Het werk van diverse kunstenaars is opgenomen in deze tentoonstelling. Het museum vraagt aan voor de productie van en materiaal voor FREETOWN LOUNGE.
loader

het fonds

subsidies

actueel

539website.jpg
Op 17 mei 2018 organiseert het Stimuleringsfonds de manifestatie Designing a Community of Care, samen met Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, Waag, Society Impact en het team van de prijsvraag Who ... meer >
oodesigningacommunityofcare.png
Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie nodigt gemeenten, zorgaanbieders en woningcorporaties van Nederland uit om samen met ontwerpers te werken aan de transitie van de zorg in de wijk. Vergrijzing... meer >
voorkant.jpg
Vandaag publiceert het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie het jaarverslag 2017. In 2017 kende het fonds 11,3 miljoen subsidie toe aan ontwerpers, culturele instellingen en festivals. Hiermee stelde... meer >
openoproepfreshperspectives2web.png
Het Stimuleringsfonds roept makers en ontwerpers uit de creatieve industrie op om met een maatschappelijke- of kennispartner een voorstel in te dienen, gericht op de gezamenlijke aanpak van een urgent... meer >
loader
loader
loader