
Nieuwe Open Oproepen Erfgoed & Ruimte
Steden zullen, als er niets verandert, meermaals per jaar te stellen krijgen met wateroverlast door extreme neerslag die wordt afgewisseld met langere periodes van extreme droogte en hitte. Daarnaast moet de winning uit hernieuwbare energiebronnen flink worden opgeschaald om de Europese klimaatdoelstellingen te behalen. Beide opgaven leggen zichtbare claims op onze stedelijke leefomgeving en het omliggende landschap. Ontwerpers bieden met nieuwe inzichten oplossingen voor urgente vraagstukken als deze. Door opgaven integraal te benaderen en verbindingen tussen ruimtelijke planontwikkelingen én cultuurhistorische erfgoedstructuren te leggen wordt op een kwalitatieve ontwikkeling van onze toekomstige leefomgeving ingezet en kan de identiteit van onze cultuurlandschappen verder worden versterkt.
2e Lichting Open Oproepen
Bij de eerste lichting open oproepen zijn eerder dit jaar in totaal acht projecten geselecteerd, waarin verspreid door het land aan concrete ontwerpoplossingen voor ruimtelijke vraagstukken op het gebied van klimaatadaptatie en energietransitie wordt gewerkt. Bij het ontwikkelen van die oplossingen wordt op verrassende en innovatieve wijze voortgebouwd op bestaande cultuurhistorische waarden en structuren. Het Stimuleringsfonds roept nu opnieuw ontwerpers, lokale overheden, cultuurhistorici, maatschappelijke organisaties, uitvoerende partijen en ingenieurs op concrete voorstellen in te dienen om cultuurhistorische structuren aan urgente maatschappelijke vraagstukken te koppelen. Betrokkenheid van een vragende partij zoals een gemeente, provincie, gebiedsontwikkelaar of waterschap is hierbij een vereiste.
U kunt uw voorstel op één van de volgende twee Open Oproep thema’s indienen:
• Stedenbouw voor Extremen II – Over klimaatadaptatie in de stedelijke context
• Nieuwe Energie voor het Landschap II – De impact van de energietransitie in het landschap
Bij de voorstellenselectie van de tweede lichting open oproepen wordt eveneens gekeken naar het onderscheidende en aanvullende karakter van de ingezonden voorstellen in relatie tot de eerder ondersteunde projecten. Dit kan zowel betrekking hebben op de inhoudelijke vraagstelling en interdisciplinaire aanpak als op samenwerkingsvormen, partnerschappen en beoogde resultaten.
Voor nieuwe voorstellen liggen er kansen om het vraagstuk vanuit verrassende multidisciplinaire samenwerkingen te benaderen, waarbij een adequate wetenschappelijke onderlegging van de technische aspecten niet mag ontbreken om tot realiseerbare resultaten te komen en zo een substantiële bijdrage aan energietransitie en klimaatadaptatie opgaven te leveren. De deadline voor beide Open Oproepen is 26 oktober. Het betreft twee gefaseerde open oproep trajecten, waarbij per open oproep een budget van 4x €10.000 voor de startfase en 4x €40.000 voor de daaropvolgende uitvoeringsfase van de geselecteerde projecten is gereserveerd.
Erfgoed en Ruimte ontwerpprogramma
In maart van dit jaar lanceerde het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie het nieuwe Erfgoed en Ruimte Ontwerpprogramma, dat het gedurende twee jaar uitvoert in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in het kader van de Visie Erfgoed en Ruimte van de ministeries van OCW en I&M. Via dit ontwerpprogramma worden urgente maatschappelijke opgaven aan actuele vraagstukken op het gebied van erfgoed en ruimte verbonden. Een gebiedsgerichte erfgoedbenadering staat centraal.

eerste selectie
De eerder geselecteerde projecten geven op overtuigende wijze invulling aan een integrale gebiedsgerichte erfgoedbenadering en beschikken over een breed draagvlak onder lokale partners, opdrachtgevende partijen en experts. De voorbeelden lopen uiteen van een project over de verduurzaming van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en een ontwikkelstrategie voor het eiland van Dordrecht met een meerlaagse veiligheid op basis van het cultuurhistorische raamwerk van secundaire keringen tot een onderzoek waarin cultuurhistorische waarden van Weert worden ingezet om tot integrale oplossingen voor meerdere maatschappelijke vraagstukken zoals krimp, droogte en hittestress te komen en een project waarin de Lisdodde wordt ingezet voor natte energieteelt, waarbij slim gebruik wordt gemaakt van de input van betrokken agrariërs om tot een gebiedsvriendelijk antwoord voor energiewinning uit het veenweidelandschap te komen.
Meer informatie over deze projecten is te vinden in de selectieberichten:
'Stedenbouw voor Extremen I’
'Nieuwe Energie voor het landschap I'
gerelateerd:


Weerbaar Weert

ENDELK (Gronings voor ‘eindelijk’) - casus Middag-Humsterland

Energiek Eerbeek

Implementatie Natte Energie-teelt als behoud veenweidelandschap

De singel als klimaatadaptieve drager voor de historische binnenstad

Het Eiland van Dordrecht: transformatie van regionale keringen tot adaptatielandschap

Selectie Open Oproep Nieuwe energie voor het landschap II

Selectie Open Oproep Stedenbouw voor extremen II

Cultureel erfgoed als drager voor een aantrekkelijke klimaatadaptieve stad

Selectie Open Oproepen Erfgoed & Ruimte

Boven het maaiveld: ontwerpend onderzoek naar zonneweiden in het veenweidegebied

Daar bij die Molen

Erfgoed vol energie

ENCI Energie Landschap - Het onverenigbare verenigd

KAdE Eindhoven

Selectie Open Oproep Nieuwe energie voor het landschap

Selectie Open Oproep Stedenbouw voor extremen

Adaptief Amsterdam

Klimaatbestendige wijkaanpak Kanaleneiland

Moerasdraak bespeelt Waterwolf
