stimuleringsfonds creatieve industrie
dummy
Internationale Verkenningen 2015 | Towards Participatory Urban Design and Strategic Planning in Rwanda
studioRosa.jpg

Deelregeling Internationalisering Open oproep

Internationale Verkenningen 2015 | Towards Participatory Urban Design and Strategic Planning in Rwanda

Studio Rosa, 2015

€10.028
Studio ROSA werkt samen met het initiatief Urban Sustainability Rwanda in deze verkenning. Zij hebben als doel om in Rwanda de aandacht te vestigen op het belang van stedelijke planning en beleid. Specifiek gaat het om de samenhang tussen partipatietrajecten en een topdown benadering, het betrekken van doelgroepen, het gebruik van lokale bronnen en deskundigheid en het versterken van de relatie tussen politiek, techniek en het ontwerp.
De verkenning bestaat uit een serie workshops in Nederland en Rwanda, met een gebied in Kigali als specifieke case.

downloads

afgerond: april '17

website

meer toekenningen

010representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Internationalisering Tentoonstelling

4th Istanbul Design Biennial: A School of Schools

Istanbul Foundation for Culture and Arts, 2018

€78.300
De 4e Istanbul Design Biënnale in 2018, getiteld A School of Schools, focust op het thema design en onderwijs. Onder leiding van curator Jan Boelen is gekozen voor een aanpak waarbij het model van de biënnale verbreed wordt tot een productief procesgericht platform voor onderzoek, experiment en leren. Aan de hand van acht onderzoeksthema’s wordt de centrale vraag ‘how can we design design education?’ uitgewerkt. Op basis van een open call zijn 50 interdisciplinaire projecten geselecteerd, waarvan 11 met Nederlandse designers, collectieven en instellingen. In aanloop naar de opening van de biënnale, voeren zij onderzoek en interventies in Istanbul uit, in samenwerking met lokale partners. De resultaten van deze projecten worden gepresenteerd tijdens de Biënnale van 22 september tot 4 november 2018, op zes verschillende plaatsen in de stad, vergezeld door een programma van paneldiscussies, symposia, online colleges, workshops en uitwisselingen met lokale instellingen. Een web platform presenteert en documenteert alle ontwikkelingen en uitkomsten. In het natraject staat reflectie op de nalatenschap van de biënnale centraal, onder andere in een symposium met Het Nieuwe Instituut.
010representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Internationalisering Onderzoek

Vila Cruzeiro

Favela Painting, 2018

€37.500
Met het project Vila Cruzeiro willen de oprichters van Favela Painting, Haas en Hahn, terugkeren naar de wijk waar zij 10 jaar geleden hun eerste muurschildering maakten. Omdat de schildering in verval raakte is Favela Painting op zoek gegaan naar een duurzamere oplossing voor de restauratie ervan, samen met Nederlandse bouwkundigen, lokale architecten en ingenieurs. In een pilot is een nieuwe werkwijze toegepast waarbij gebruik wordt gemaakt van tegelwerk en stuctechnieken waarin pigmenten zijn verwerkt. In 2018 wil Favela Painting de pilot voortzetten en samen met de bewoners een flexibel ontwerp ontwikkelen en uitvoeren, in combinatie met de activiteiten van de Favela Painting Academy om best-practices te delen. Opnieuw is de inzet om de leefbaarheid van de wijk bottom-up en in samenspraak en samenwerking met de bewoners aan te pakken. Het onderzoek wordt uitgebreid geanalyseerd en gedocumenteerd in film en fotografie.
010representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Internationalisering Productontwikkeling

Connected by Air, a data fresco

Richard Vijgen, 2018

€24.393
Richard Vijgen is uitgenodigd om nieuw werk te realiseren voor de 12e editie van Manifesta. Deze door Europa trekkende biënnale voor hedendaagse kunst vindt plaats van 16 juni tot en met 4 november 2018 in Palermo. Het ontwerp Connected by Air is een realtime, locatiespecifieke datavisualisatie van de hemel boven deze stad, geprojecteerd op een plafond in Palazzo Butera. De installatie laat een uitgebreid beeld zien van informatie en objecten die de lucht vullen, zoals wifi signalen, satellieten, lucht- verkeer, stromen en samenstellingen. Het toont de hemel als een drager van mensen, materie en informatie. De data fresco is gebaseerd op een eerder bezoek van Studio Vijgen aan Palermo, het huidige thema van de Manifesta ‘The Planetary Garden’ en het onderzoek van OMA in de vorm van de Palermo Atlas. Het maakt deel uit van het ‘Dutch Trail’ programma, samengesteld door Manifesta en de Nederlandse ambassade. Hiernaast verzorgt Richard Vijgen een publieke lezing en neemt hij deel aan een workshop.
010representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Internationalisering Festival

KIKK x FIBER

KIKK ASBL, 2018

€18.991
KIKK festival is een internationaal festival op het gebied van digitale cultuur en verkent de crossovers tussen kunst, wetenschap en technologie. KIKK vindt plaats tussen 1 en 4 november op verschillende locaties in Namur, Wallonië. Dit jaar richt het festival zich op het thema ‘Species and beyond’ waarbij makers en denkers de moderne gedachte over de positie van de mens bevragen. Voor de Nederlandse bijdrage aan het festival werkt KIKK samen met FIBER. Makers Mariska de Groot, Matteo Marangoni en Dieter Vandoren nemen deel aan KIKK en ontwikkelen vanuit twee bestaande werken - LFS1 and Lampyridae - een grootschalige licht- en geluidsinstallatie. Deze kunstmatige biotoop richt zich op menselijke interacties en communicatief gedrag. Hiernaast verzorgen zij een workshop. In het Théâtre de Namur geven Teresa Van Dongen, Ivan Henriques en Femke Herregraven een keynote. Tijdens KIKK organiseert FIBER samen met de Nederlandse ambassade een ‘Dutch Creatives Lunch’. De resultaten van de deelname van de Nederlandse makers en sprekers worden gepresenteerd in een verslag en tijdens het FIBER Festival in Amsterdam.
010representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Internationalisering Festival

Ulaanbaatar International Media Art Festival

UBIMAF & TodaysArt, 2018

€15.000
TodaysArt is als gastcurator uitgenodigd voor de 3e editie van het Ulaanbaatar International Media Arts Festival (UBIMAF) in Mongolië. Het festival focust zich op het thema ‘migratie’ en presenteert kunstenaars uit meer dan 10 verschillende landen. De deelnemende Nederlandse kunstenaars zijn Gabey Tjon a Tham, Evelina Domnitch & Dmitri Gelfand, Nick Verstand, Tarik Barri, Francesco Lopez & Barbara Ellison, Gert-Jan Hobijn en Theo Jansen. Gabey Tjon a Tham presenteert de kinetische, licht- en geluidsinstallatie ‘Repetition at my distance’ over het reizen van geluid door de ruimte. Het duo Evelina Domnitch & Dmitri Gelfand toont de live-uitvoering ‘Force Field’ over de driedimensionaliteit van geluid. En de installatie ‘Camera Lucida’ over de ontastbare fysiekheid van water. Deze installatie bestaat uit een met water gevulde transparante ruimte waarin zij geluidsvormen transformeren in licht. Tarrik Barri presenteert een audiovisuele installatie met als tool software development. Nick Verstands installatie genaamd ‘AURA’ zet emoties om in een waarneembare, fysieke vorm. Gert-Jan Hobijn presenteert een geluidsinstallatie in de buitenlucht. Theo Jansen neemt deel aan een residentie in het Central Museum of Mongolian Dinosaurs in Ulaanbaatar, om een onderzoek te doen naar de relatie tussen zijn kinetische, Dinosaurus-achtige sculpturen en de prehistorische geschiedenis van Mongolië. De resultaten worden gepresenteerd tijdens UBIMAF, dat vindt plaats van 22 juni t/m 6 juli 2018.
loader

het fonds

subsidies

actueel

539website.jpg
Op 17 mei 2018 organiseert het Stimuleringsfonds de manifestatie Designing a Community of Care, samen met Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, Waag, Society Impact en het team van de prijsvraag Who ... meer >
oodesigningacommunityofcare.png
Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie nodigt gemeenten, zorgaanbieders en woningcorporaties van Nederland uit om samen met ontwerpers te werken aan de transitie van de zorg in de wijk. Vergrijzing... meer >
openoproepfreshperspectives2web.png
Het Stimuleringsfonds roept makers en ontwerpers uit de creatieve industrie op om met een maatschappelijke- of kennispartner een voorstel in te dienen, gericht op de gezamenlijke aanpak van een urgent... meer >
loader
loader
loader