stimuleringsfonds creatieve industrie
dummy
subsidies

subsidies

Door middel van subsidies ondersteunt het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ontwerpers, makers en culturele instellingen. Rondom specifieke ontwerpopgaven schrijft het fonds ‘Open Oproepen’ uit.

toekenningen

007representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Vormgeving Startsubsidie

Pretty Plastic Plant

Overtreders W, 2017

€7.500
Bureau SLA en Overtreders W houden zich sinds 2015 bezig met het recyclen van plastic tot bouwmateriaal. Zij ontwikkelden de Pretty Plastic Plant, een plasticrecyclingsfabriek bestaand uit zes machines waarmee plastic huishoudafval uit Amsterdam Noord wordt verwerkt tot een modulair bouwsysteem voor binnenwanden. Begin 2016 is met de Pretty Plastic Plant een pilot gerealiseerd van vier indoor vergaderunits, geheel gemaakt van plastic afval. Met de Pretty Plastic Plant willen de initiatiefnemers aantonen dat met weinig extra zorg plastic een tweede leven kan krijgen. Overtreders W vraagt een startsubsidie aan voor het vooronderzoek naar het doorontwikkelen van de lei voor binnenmuren tot gevelbekleding die breder toepasbaar is. In deze periode gaan zij op zoek naar productiepartners, cofinanciering, leveranciers en een pilotproject en onderzoeken zij welke stappen doorlopen moeten worden om een product te maken dat voldoet aan de regelgeving voor gevelbekleding.
007representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Vormgeving Productontwikkeling

Productie - Le Malade Imaginaire

Stichting Storioni Festival, 2017

€12.500
Het Storioni Festival meent het enige kamermuziekfestival in Nederland te zijn dat zelf producties initieert. In het kader van de tiende editie is het thema 'Designing New Traditions' gekozen en wordt een productie gemaakt waarin design en compositie interactie aangaan. Hiervoor zijn componist Genevieve Murphy en ontwerper Lucas Maassen gevraagd om samen te werken aan een herinterpretatie van de komedie 'Le Malade Imaginaire' van Moliere uit 1673. Geïnspireerd op het originele stuk richten zij zich voornamelijk op het bevragen van de rol, perceptie en potentie van fysieke beperkingen. In het stuk gaan zij op zoek naar een nieuw systeem voor het componeren en spelen van muziek en combineren het componeren met het ontwerpen van muzikale instrumenten. Het stuk kent een modulaire opbouw van 5 aktes en de muziek wordt uitgevoerd door het Storioni Trio. Daarnaast treedt Twan van Bragt op als scenograaf en verteller. Het festival vindt tussen 18 en 29 januari 2017 plaats.
007representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Vormgeving AV productie

Orbit

T. S. Martin, 2017

€14.500
Tess Martin werkt aan een short film en interactieve installatie getiteld ‘Orbit’, waarin de relatie tussen de mensheid en de zon centraal staat. Zij is gefascineerd door de invloed van de zon op het leven, terwijl zij vindt dat er weinig aandacht en waardering is voor de zon. De film bestaat uit een serie tekeningen die middels de draaischijven en -tafels een animatie vormen. Tijdens het filmen wordt het effect van licht op het oogknipperen nagebootst door de film frame rate terwijl in de installatie een stroboscope hiervoor wordt ingezet. Door verschillende technieken in te zetten en tekeningen, film en installatie te combineren binnen een project, beoogt Tess Martin een brug te slaan tussen kunst, film en animatie. Daarnaast gaat zij crosssectorale samenwerkingen aan zowel voor de productie als de distributie. Aan het project werken onder ander phonotrope expert Niels Mud, construction expert Barry Viellevoye en productie studio Cinété Produktie. De installatie wil Tess Martin samen met de film tonen op festivals, in galeries en via online media.
LEDitroll.jpg

Deelregeling Vormgeving Onderzoek

LED it roll

Tramund BV, 2017

€7.100
Dirk Ploos van Amstel (Tramund BV) werkt aan een hang- en tafellamp met toepassing van een speels LED-lichtschakelsysteem met een rollend drukgewicht/kogel voor de bediening. In het ontwerp worden nog ongebruikte toepassingsmogelijkheden van LED-verlichting opgenomen. Dirk Ploos van Amstel hoopt met de verbreding van toepassingen de acceptatie van de zeer energiezuinige lichtbron snel te vergroten. Hij werkt samen met Philips Lightning, Brightlands Materials en RWTH.
007representatieveafbeelding.jpg

Deelregeling Vormgeving Productontwikkeling

Perspectives

Siba Sahabi, 2017

€15.000
In het project ‘Perspectives’ wil ontwerper Siba Sahabi door middel van vijf nieuwe sculpturale ontwerpen bruggen slaan tussen de Europese en Midden-Oosterse cultuur. De nieuwe werken gaan in op de vormentaal van beide regio’s, bijvoorbeeld door te vertrekken vanuit traditionele geometrische patronen en arabesken. Deze worden vertaald in driedimensionale objecten van hout en metaal, met spiegelende oppervlaktes. In de totstandkoming werkt Sahabi in de werkplaats Beeldenstorm in Eindhoven. De resultaten worden getoond bij galerie Rossana Orlandi in Milaan.
loader

het fonds

subsidies

actueel

StichtingNieuwenMeer2.jpg
In september 2016 schreef het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie voor het derde achtereenvolgende jaar een Open Oproep uit gericht op Stadslabs. Onder de titel Samen werken aan dorp, stad en land w... meer >
Ceruttifilm.jpg
In de derde ronde van de Non-Fictie Transmediaregeling zijn uit negentien aanvragen zeven projecten gehonoreerd. Deze regeling is gericht op de ontwikkeling en realisering van projecten met artistieke... meer >
ViktorHachmang3.jpg
Het Stimuleringsfonds riep in september 2016 illustratoren en beeldmakers op voorstellen in te dienen voor kleinschalige, experimentele projecten op het gebied van illustratie, kinder- en jeugdboekeni... meer >
sluitingsdata2017.jpg
De sluitingsdata van de regelingen van het Stimuleringsfonds in 2017 zijn inmiddels vastgesteld. De Deelregelingen Architectuur, Digitale cultuur en Internationalisering hebben in 2017 ieder vier rond... meer >
loader
loader
loader