stimuleringsfonds creatieve industrie
dummy
Toekenningen Digitale cultuur eerste ronde 2018: Blockchain dient zich aan
fiber.jpg

Toekenningen Digitale cultuur eerste ronde 2018: Blockchain dient zich aan

In de zes jaar van het bestaan van het Stimuleringsfonds heeft de deelregeling Digitale cultuur (voorheen E-cultuur) verscheidene trends voorbij zien komen. Aanvragen rondom Gamification, Virtual Reality, het Internet of Things, de Google Glass, Big Data; soms lijkt een onderwerp of technologie in de lucht te hangen. Om de commissie en de fondsmedewerkers up-to-date te houden als het gaat om nieuwe ontwikkelingen, organiseert het Stimuleringsfonds met enige regelmaat expertmeetings. Begin dit jaar discussieerde het fonds met experts, voor- en tegenstanders, over de zin- en onzin, de kansen en betekenis van Blockchain technologie voor de creatieve industrie. Een eenduidig antwoord op deze vragen bestaat niet, maar waar alle adviseurs het over eens zijn is dat nieuwe media en nieuwe technologieën, zoals de Blockchain technologie, nieuwe maatschappelijke ontwerpopgaven met zich mee brengen.

De Blockchain technologie – een technologie waarmee gecontroleerde ‘transacties’ kunnen worden gedaan tussen twee of meerdere partijen zonder tussenkomst van een intermediair – kent een grote verscheidenheid aan toepassingen. Dit wordt perfect geïllustreerd door de twee projecten die een totaal verschillende benadering hebben:

huwelijkse voorwaarden
Ontwerper Aiwen Yin onderzoekt in haar project ‘Poiexixx’ de sociale potentie van de Blockchain. Het huwelijk geldt daarbij als ultiem voorbeeld. In plaats van relaties vast te leggen in door de staat gedicteerde wetten en kaders, biedt de Blockchain elk individu de ruimte om zeggenschap te hebben over ieder aspect van de verbintenis. Speculatief of niet, de mogelijkheid van deze toepassing roept – ook binnen de commissie – fundamentele vragen op over de manier waarop we leven en de disruptieve functie die technologie kan hebben.
nodecontract03.png
Poiexixx

nieuwe verdienmodellen voor creatieve makers
Minder filosofisch, maar des te praktischer is het onderzoek van Max Peeperkorn naar nieuwe verdienmodellen voor makers in de creatieve industrie. Peeperkorn ziet dat makers in de creatieve sector nog te vaak voor te lage tarieven, of zelfs voor niets werken. In samenwerking met Jennifer Kanary Nikolov(a) wil hij hierin verandering brengen door – gebruikmakend van Blockchain technologie – de waarde van een creatieve bijdrage gedurende een langere periode vast te leggen. Makers die bijvoorbeeld creatieve input leveren aan de ontwikkeling van een nieuw product of studio, ontvangen in het beoogde systeem een betaling van de opdrachtgever in de vorm van een royalty of dividend in de Blockchain. Hiermee kan de opdrachtgever op een later moment, wanneer het product of eindresultaat succesvol is, de maker betalen voor de geleverde dienst.

Kijk hier voor een volledig overzicht van alle toekenningen in de eerste ronde Digitale Cultuur 2018.

De eerstvolgende sluitingsdata van de Deelregeling Digitale cultuur zijn 9 mei en 8 augustus 2018.

Foto bovenaan: Coded Matter(s), FIBER

het fonds

subsidies

actueel

scitpwebsite720x480nuonline.gif
Op zoek naar nieuw ontwerptalent? Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie presenteert tijdens de Dutch Design Week het Platform Talent en portretteert daarmee alle individuele praktijken van ontwerp... meer >
commissieleden2019.png
Heb je expertise in een van de vele disciplines die het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie vertegenwoordigt? Ben je in staat om over je persoonlijke voorkeuren heen te stappen, met het doel aanvrag... meer >
loader
loader
loader